Dokument

Bon Appetit!

Bon Appetit!

Francúz, milovník jedla, kinematografie aj žien a hlavne poriadny kus chlapa. Viete, o kom je reč? Predsa o legendárnom grófovi Monte Christovi alebo roztomilom popletajovi Obelixovi, o Gérardovi Depardieu.

Jeden z najslávnejších francúzskych filmových hercov sa nikdy netajil svojím apetítom (čo na ňom bolo navyše vždy vidno) a nadšením pre kulinárske lahôdky. Márne by ste preto hľadali povolanejšieho človeka, ktorý by sa mohol vydať na „ochutnávaciu“ cestu po Európe. Depardieu bude preskúmavať rôzne európske regióny od Bavorska po Bretagne a hľadať lokálne špeciality, ktoré potešia jeho maškrtný jazýček. Keď už ale navštívi nejaký špecifický kraj, nezostane len sedieť za stolom pri tanieri. Bude pátrať aj po rôznych zaujímavostiach a miestnej histórii.

Cesta to však nie je zďaleka taká jednoduchá, niekedy na herca čaká doslova detektívna práca, pretože sa neuspokojí s ničím iným než s tým najlepším; chce nájsť najčerstvejšie ustrice a najlepší a najzrelší syr. Medzitým ochutnáva lososy z prírodných vôd, mäkučké, na jazyku sa rozplývajúce hovädzie mäso, rozličné domáce vína a mnoho ďalších vybraných krajových pochúťok a špecialít. Žiadnemu jedákovi sa nechce stolovať osamote, preto si so sebou ako parťáka vzal skutočného kuchárskeho majstra, Laurenta Audiota, s ktorým sa priatelí už dvadsať rokov a zažil s ním mnoho nezabudnuteľných gastronomických radostí. Páni sa tešia na nové i neobvyklé dobrodružstvá, čo by si žiadny gurmán nemal nechať ujsť.

Zaujímavosť

Snáď najväčšou hercovou záľubou je víno. Svoje vinice miluje natoľko, že sa podľa svojich slov cíti byť skôr vinárom než hercom. Vo Francúzsku tiež vlastní štyri reštaurácie, a pretože k dobrému vínu patrí aj dobré jedlo, tiež rád varí. „Na varení nie je nič ťažké,“ hovorí, „každý predsa vie, či niečo chutí dobre, alebo zle.“

Gérard Depardieu ochutnáva Európu

Dokument
Foto TV paprika, fotolia
TV Paprika streda 5. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC