Rozhovor s hercom Filipom Březinom

Myslel som si, že mi fúzy pristanú. Opak bol pravdou!

Rozhovor s hercom Filipom Březinom

Ako kométa vtrhol na televízne nebo sympatický herec Filip Březina. Na Štedrý deň bol hviezdou novej rozprávky Kľúč svätého Petra, a už mu na obrazovkách patrí ďalšia hlavná úloha, a to v očakávanom seriáli Zmysel pre tumor o nádejnom študentovi neurochirurgie, ktorému diagnostikovaná rakovina obráti život naruby. Čo o novinke Českej televízie prezradil?

Vraj ste rolu skoro nezískali kvôli fúzom, s ktorými ste nakráčali na kasting!

No, to nám ten rozhovor pekne začína! (smeje sa). To bolo ešte počas covidu. Ja som bol predtým asi mesiac a pol v Chorvátsku, veľa som tam sledoval seriál Narcos, a tak som si nechal narásť fúzy ako Pablo Escobar. Dokonca sa mi to aj páčilo, čo dnes spätne nechápem, pretože som fakt vyzeral strašne. Keď som potom prišiel na ten kasting, tak som videl Terezu (režisérka Tereza Kopáčová, pozn. aut.), ako urobila takú naozaj zhnusenú grimasu. Tak som to oholil. Myslel som si, že mi to pristane, opak bol pravdou.

Napriek tomu Vám šancu dala. Ako sa Vám s ňou točilo?

Mne? Skvele. Mám rád dril, oceňujem, keď všetko dobre ide, a ona je presne taká. Myslím, že sme si sadli, došlo to až do takého kamarátskeho vzťahu, za čo som bol rád.

Seriál vznikol podľa úspešnej belgickej predlohy. Režisérka Kopáčová Vám vraj ponúkala si ju pozrieť, ale nikto z hercov to nevyužil. Prečo? Nechceli ste sa inšpirovať?

Ona to vlastne žiadna, aspoň pre mňa, inšpirácia nie je. Človek sa potom vyhýba veciam, ktoré sú napríklad správne, ale podvedome ich urobiť nechce, pretože to už urobil niekto pred ním. A to potom škodí výsledku.

Vášho hrdinu Filipa Kalinu v seriáli zastaví náraz na krutú diagnózu, nájdu mu rakovinu. Viete si takú chvíľu predstaviť?

Štatisticky sa každý tretí človek stretne s rakovinou… radšej si to nechcem vôbec predstavovať. Ja som v tom pol roka žil pri nakrúcaní, mal som samozrejme takú obavu, sugesciu… človek si pri tom uvedomí krehkosť života. Ale predstavovať si to radšej naozaj nechcem.

Hral som basket a florbal. Ale dnes už mi zostalo len behanie. Je to vlastne jeden z mála športov, ktorý sa prispôsobí môjmu času.

Filip je úspešný študent, ľahkovážny lapaj, ktorému ide, na čo siahne, má úspech u žien… Bolo ťažké zahrať ten zlom, keď príde rakovina?

Nebol to najväčší problém, ale najviac ma to zaujímalo. Keď vám doktor oznámi diagnózu, ktorá môže končiť smrťou, je to pre mňa ako pre herca celkom ťažké zahrať, pretože nemôžem čerpať z vlastnej skúsenosti. Ale mne sa predtým, asi dva dni pred touto scénou, sníval sen, že mi doktor oznamuje, že mám rakovinu a že umriem. Ja som sa s tým pocitom prebudil a zrazu som ho mal a vedel som, ako to zahrať.

Aká sa na natáčaní zišla partia?

Skvelá, všetci boli úžasní, herci aj štáb. Bětka (Alžběta Malá, hrá vnučku Jiřího Bartošku, pozn. aut.), moji filmoví rodičia Tereza Brodská a Pavel Řezníček… A Jiří Bartoška bol skvelý, samozrejme z neho ide rešpekt, človek má pred ním trošku strach, ale bolo to v pohode. Myslím, že sme si to všetci užili, bolo to veľmi intenzívne.

V seriáli hráte ragby. Trafil sa scenár do Vášho obľúbeného športu?

Pôvodne nie, ja som o ragby nikdy predtým ani nezavadil. Potom, čo som si ho zahral, mi príde ako najzložitejší šport, ktorý poznám. Ale zažral som sa doňho tak, že som vlani na majstrovstvách sveta sledoval úplne všetky zápasy.

A inak? Športujete?

Hral som basket a florbal. Ale dnes už mi zostalo len behanie. Je to vlastne jeden z mála športov, ktorý sa prispôsobí môjmu času.

Kvôli Zmyslu pre tumor ste odišli z angažmánu v Mestských divadlách pražských. Neľutujete to?

Neľutujem, pretože inak by som ho z časových dôvodov nedokázal natočiť. A ja som to natočiť chcel.

Ale v divadle pokračujete ďalej. Aktuálne hráte v Národnom divadle Laertesa v novom naštudovaní Hamleta v réžii dua SKUTR. To je ďalší úspech, hovorí sa totiž, že s touto režisérskou dvojicou by chcel pracovať každý herec…

Ja som samozrejme veľmi rád, že som túto rolu dostal a od Martina Kukučku a Lukáša Trpišovského (práve oni tvoria režisérku dvojicu SKUTR, pozn. aut.) o to viac. To sa jednoducho neodmieta.

Máte nejakú vysnívanú divadelnú rolu?

Ja som si vždy hovoril, že by som si mohol zahrať Richarda III. Mám jednoducho radšej tých záporákov. Tam je totiž pre hercov väčší priestor na manévrovanie.

Takže ste mali radosť aj z toho ľahkovážneho lapaja Filipa zo Zmyslu pre tumor?

No ona nie je záporná postava ako záporná postava. Richard III., to nie je lapaj, to je jednoducho hajzel. A ten Filip zo seriálu, ten vlastne v jadre nie je zlý, on je to obyčajný súčasný chlapec, ktorý si užíva život. Lenže potom sa mu stane niečo, čo ho navždy zmení.

Na Štedrý večer sme Vás mohli vidieť v novej rozprávke Kľúč svätého Petra. Patria rozprávky k Vášmu obľúbenému žánru?

My na Štedrý večer televíziu nepozeráme. Od mojich pätnástich rokov sme ju doma nemali, možno ešte skôr. Ale samozrejme tie klasické rozprávkové kúsky ako S čerty nejsou žerty, Lotrando a Zubejda a ďalšie, tie milujem, to ma neminulo. Ale ja som teraz dosť na animáky. V poslednom čase som bol napríklad na Coco, ktoré vyhralo Oscara v roku 2018. Bolo to v pražskom Kine Pilotov, v nedeľu, o dvanástej na poludnie, bol som tam ja, dve spolužiačky z DAMU a samé deti. Ja som si to užil. (smeje sa)

 


Filip Březina (* 19. marca 1995)

Študoval Janáčkove konzervatórium a potom pražskú DAMU, kde absolvoval v roku 2018. Hneď nasledujúci rok dostal angažmán v Mestských divadlách pražských. Pred kamerou sa prvýkrát objavil v roku 2011 v seriáli 4teens. Nasledovali roly v ďalších televíznych seriáloch – Špecialisti, Dáma a Král, Místo zločinu České Budějovice, a filmoch, okrem iného, Špunti na vode, Záhradníctvo, Zlatý podraz, Zátopek.

Rozhovor
Foto ČT

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC