Rozhovor s herečkou Marikou Šoposkou

Baví ma pestrosť, ale chcem sa aj uživiť!

Rozhovor s českou herečkou Marikou Šoposkou

Ide z roly do roly, len tento rok stihla nakrútiť dva filmy – Vlny v réžii Jiřího Mádla a Dve slová ako kľúč režiséra Dana Svátka. Herečka Marika Šoposká sa tiež po dvojročnej pauze vracia do seriálu Ordinace v růžové zahradě, a teraz ju môžeme vídať ako kriminalistku Markétu Fáberovú v jesennom hite Českej televízie, novom detektívnom seriáli režiséra Jana Pachla OKTOPUS.

Hranie v seriáloch máte evidentne zažité. Obľúbenou postavou u divákov je vaša doktorka Bibi z Ordinace v růžové zahradě. V seriáli OKTOPUS teraz hráte policajtku Markétu Fáberovú, čo ale taká sympaťáčka nie je. Je to tak?

Je to tak. Kapitánka Fáberová v OKTOPUSe naozaj nie je príliš milá a pozitívna postava. Aj keď zase má v sebe takú ostrosť a sarkazmus, ktorými by si diváka mohla získať. Ale určite to nie je prvoplánovo sympatická postava. Za to som ale rada, je to úplne iný charakter, než som doteraz hrala.

Išli by ste s ňou na kávu?

Ja s ňou áno, ale myslím, že ona so mnou skôr nie. A keby sme sa na káve zišli, určite by toho so mnou veľa nenahovorila. Má v obľube byť veľmi stručná.

Môžete nám seriál trochu priblížiť?

Je to kriminálny seriál, v ktorom sa riešia odložené a premlčané prípady. Z nejakého dôvodu sa znova otvárajú, a my, ako detektívi, sa snažíme prísť po mnohých rokoch na nové stopy.

Ako sa Vám točilo pod vedením režiséra Jana Pachla?

Ja Honzu ako režiséra mám veľmi rada. Vždy, keď si myslím, že tej situácii alebo dialógu rozumiem, on do toho dokáže vniesť ešte niečo navyše. Pozerá sa na veci z iného uhla ako ja, ale je to vždy ako mozaika, ktorá sa neskôr pekne poskladá dohromady.

V seriáli je veľký priestor na to, aby človek mohol tú postavu rozohrať podrobnejšie.

A ako ste si to užili s kolegami Miroslavom Krobotom alebo Kryštofom Hádkom? Bolo natáčanie zábavné, alebo ste sa naopak, ako sa hovorí, nadreli?

My sme sa za ten necelý rok, kedy sme seriál točili, samozrejme všetci veľmi nadreli. Celý štáb. Bolo strašné teplo, potom strašná zima, ale myslím, že sme to zvládli skvele. Mirek aj Kryštof sú skvelí parťáci, čo sa nesťažujú a makajú. Za čo som im vďačná. Mám ich oboch veľmi rada.

Čím pre Vás také hranie v seriáli vôbec je? Je to iná disciplína ako hranie v divadle alebo vo filme?

V seriáli je veľký priestor na to, aby človek mohol tú postavu rozohrať podrobnejšie. Divák s ňou strávi oveľa viac času ako vo filme. Film je oveľa koncentrovanejší a priamočiarejší. Divadlo je zase o tom momente. O tom konkrétnom večeri, prepojení sa s divákom. Všetky tieto tri disciplíny sú úplne iné, ale tá pestrosť ma baví.

Čo rozhodne, že danú rolu vezmete?

Keď viem, že ma bude baviť rolu hrať. Že má niečo, čo ma na nej zaujíma a baví. Že tomu chcem venovať ten čas. Ale stále je to práca, ako všetky ostatné. Takže sa tiež snažím uživiť.

Máte Vy osobne rada seriály? Máte nejaký obľúbený z detstva a zo súčasnosti?

Strašne sa mi páčil v poslednom čase Biely lotos. Skôr sledujem zahraničné seriály, ale priznám sa, že ja všeobecne televíziu veľmi nepozerám.

Tento rok ste dotočili film Vlny, ktorý režíroval Jiří Mádl. Hráte tu jednu z dôležitých ženských postáv. Prezradíte nám niečo o nej?

Film sme začali točiť už niekedy v apríli. Je to príbeh o obsadení Prahy a rozhlasu v auguste roku 1968. Je to zase úplne iný žáner aj rola. Scenár sa veľmi drží reálnych udalostí a sleduje osudy skutočných novinárov, aj keď práve moja postava je fiktívna. Hrám sekretárku a všetko to dianie prežívam spoločne s novinármi priamo v redakcii. Spolu s Táňou Pauhofovou, ktorá hrá vtedy známu novinárku Věru Šťovíčkovú, sme v tej chlapskej partii v podstate jediné dve ženské postavy. Je to veľmi pekná práca, s Jirkom sa poznáme dlho a vždy sa mi s ním pracuje veľmi dobre. On je nielen skvelý herec, ale aj režisér.

Keď sa vidíte vo filmoch, v ktorých ste hrali, čo Vás napadá?

Ako ten čas letí, a že teda tiež práve nemladnem. A čo som urobila zle. To je zaujímavé, nad tým, čo sa mi páči, sa nikdy nepozastavím, len nad chybami.

Čo Vás čaká pracovne v najbližších mesiacoch?

Teraz budem chvíľu točiť zase Ordinaci v růžové zahradě. Vraciam sa asi po dvoch rokoch, tak sa tam veľmi teším.

 


Marika Šoposká (* 12. novembra 1989)

Česká divadelná, filmová a televízna herečka. Vyštudovala hudobno-dramatický odbor na Pražskom konzervatóriu. Jej prvá filmová rola bola v rozprávke Boháč a chudák. Mohli sme ju vidieť vo filmoch Lidice, Poupata, Úsmevy smutných mužov, Ja, Olga Hepnarová alebo v seriáloch Ordinace v růžové zahradě, Vyprávěj, Dabing Street, Polda alebo Zločiny Velké Prahy. V roku 2021 sa zúčastnila tanečnej súťaže StarDance. S manželom vychovávajú dvoch synov.

Rozhovor
Foto ČT

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC