Rozhovor s Martinom Zounarom

Aby človek všetko zvládal a fungoval, musí myslieť na seba

Aby človek všetko zvládal a fungoval, musí myslieť na seba

S dobre naladeným Martinom Zounarom sme sa stretli v rušnej kaviarni, kde jeho prítomnosť vzbudzovala záujem snáď všetkých hostí. Sám potvrdil, že keď človeka vidí týždenne 2,5 milióna televíznych divákov, ľudia si ho dosť všímajú. Okrem seriálov sme hovorili o divadle aj o tom, prečo sa už dlho neukázal vo filme.

Ako sa Vám darí, čím momentálne žijete?

Som veľmi rád, že môžem odpovedať, že sa mám dobre. Darí sa mi a prežívam šťastné životné obdobie. Či už po pracovnej stránke, alebo v súkromí. Posledné predstavenie veľmi úspešnej sezóny som mal na konci júna a potom som s chuťou začal prázdniny.

Aká hra to bola?

Bola to hra Sébastiena Thiéryho Dva nahatý chlapi, ktorá mala premiéru tento rok v januári. Hrám v nej s Danielou Šinkorovou, Martinou Randovou a Martinom Krausom. A hra sa nám evidentne podarila, pretože na ďalšie dva roky a pol dopredu máme predaných 280 predstavení. Musím povedať, že to je veľký úspech nielen obchodný, ale aj náš herecký. Sezóna teda skončila veľmi príjemným pocitom. Je naozaj skvelý pocit, že nemusíme bojovať o diváka.

Ste tiež súčasťou nekonečného seriálu Ordinace v růžové zahradě. Ako dlho v ňom už vlastne hráte?

To je práca, ktorá ma sprevádza už osem rokov. Tam som mal celý júl natáčaciu pauzu, ale v auguste sme do toho zase naskočili, pretože Ordinace sa vysiela stále a je to rozbehnutá mašina.

Aké to je pre herca byť súčasťou takéhoto dlhého projektu?

Človek sa v tom naučí žiť. Ordinace nie je môj prvý seriál, pred ňou boli ešte Velmi křehké vztahy a Rodinná pouta. Keď napríklad niekto ochorie, tak sa skrátka musí presunúť natáčací deň. Viete, my herci máme v našej práci takú vec, ktorú ľudia možno úplne nevnímajú. Ja neviem, čo je to práceneschopnosť, soboty a nedele, Nový rok. V podstate tam, kde majú ľudia platenú dovolenku alebo nemocenskú, tam my musíme pracovať.

Je naozaj skvelý pocit, že nemusíme bojovať o diváka

Len pre predstavu, koľko času také natáčanie Ordinace zaberie a ako veľmi Vás vyťažuje?

Nie je to tak, že by som točil každý deň, ako si možno niekto predstavuje. Točí sa na dva dvojtýždňové cykly a ja mám v každom z nich 4–6 dní, takže maximálne 12 dní za mesiac. Do toho potom ešte točím ďalší seriál Krejzovi, tam je moja úloha menšia. Tam mám tak štyri natáčacie dni. A k tomu predstavenia. Myslím, že aby človek všetko zvládal a fungoval, musí myslieť na seba. Aby mal voľný čas a mohol žiť osobný život. Nechcem chodiť domov len ako do nocľahárne, to z toho života potom nič nie je.

Chodíte vo svojom voľnom čase do divadla? Ako vôbec trávite voľné chvíľky?

Divadlo skôr nie, predsa len tam trávim celkom dosť času. Venujem sa napríklad golfu, čo je aktivita, ktorá ma nesmierne baví. Ste v prírode v krásne upravenom prostredí, kde je ticho prerušované len ťukaním palicami do loptičiek a občas pár výkrikmi hráčov, ktorým sa nedarí (smiech). Takisto máme dvoch psov, nemeckú dogu a cane corso (staré talianske psie plemeno). Moc rád s nimi chodím na vychádzky. Baví ma cestovať obytným autom, do ktorého naložím rodinu a precestujeme Česko, Slovensko alebo nejakú časť Európy.

Ale pokiaľ viem, tak nemáte voľné celé prázdniny a v auguste budete mať nejaké predstavenie. O čo ide?

Je to predstavenie Strašidlo Cantervillské Oscara Wilda. Projekt prebieha na hradoch a zámkoch v Čechách a na Morave. Už minulý rok sme slávili veľké úspechy a ja som veľmi rád, že som toho súčasťou. Tento rok máme dvadsať predaných predstavení. Hráme od 9 do 11 večer na krásnych nádvoriach. Keď začne predstavenie, je už šero, na nádvorí je napríklad 600 ľudí a ja mám túto atmosféru naozaj rád.

A čo Vy a film? Musím povedať, že som Vás dlho v žiadnom filme nezaregistrovala. Čím to je?

Máte pravdu. Vnímam to tak, že je to podobná situácia ako v USA. Herci, ktorí sa etablujú v seriáloch, v dlhodobých projektoch, sa režisérom úplne nehodia do filmu. Sú totiž spojení so seriálovými rolami. Ono keď vás vidí 2,5 milióna divákov týždenne v jednej figúre, tak chápem, že si vás režisér nevie predstaviť inde. Ale zároveň myslím, že všetko má svoj čas. Tým, že robím aj divadlo, na to ani nemám toľko času. Čo má prísť, to príde. Nejaký film by som si ešte určite rád natočil.

 


Martin Zounar (* 26. mája 1967, herec)

Jeho prvou veľkou rolou bola rola mladého vojaka Tomáša v televíznom seriáli Chlapci a chlapi. Objavil sa tiež v takmer tridsiatich filmoch. Do podvedomia divákov sa nezmazateľne zapísal aj seriálmi Velmi křehké vztahy, Rodinná pouta a Vyprávěj. Od roku 2011 hrá lekára Bohdana Švarca v seriáli Ordinace v růžové zahradě. Venuje sa tiež divadelnému herectvu, dabingu a rozhlasovému aj televíznemu moderovaniu.

Rozhovor
Foto Tomáš Pánek

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC