Film / seriál

Všetko sa vyčistiť nedá. Alebo áno?

Čistič – francúzsky kriminálny seriál

Vitajte v seriálovom lahôdkarstve, kde môžete Čističa zlupnúť ako malinu. Užijete si prekvapivé dejové zákruty, dobrých hercov aj zábavné situácie a hlášky.

Celé to má jedinú podmienku – nesmiete omdlievať pri pohľade na krv alebo nejaké tie zvyšky mozgu. S tými sa totiž hlavný hrdina Jean stretáva celkom často. Má upratovaciu firmu špecializujúcu sa na upratovanie mŕtvol. Len čo si polícia obhliadne miesto činu, nastupuje Jean a jeho partia. Či už gruntujú byt po tlejúcom tele, alebo likvidujú spúšť po samovrahovi, ktorý sa rozlúčil so svetom skokom z galérie v nákupnom centre, vždy odvedú perfektnú prácu. Jean je totiž každým kúskom tela profesionál, ktorý sa vypracoval od piky. Je to pár rokov, čo sa presťahoval z Francúzska do Londýna a dnes zamestnáva viac ako dve desiatky ľudí. Doma má krásnu manželku, dve deti. Človek by ani nepovedal, že potrebuje aj milenku…

Nazdar, anglické jelitá. Kto je najväčší drsniak v tejto diere?

Mŕtvola v mrazničke

Jeanov pohodový spôsob života sa však má čoskoro rozplynúť. Stačí príchod dlho nevideného brata Martina s mrazničkou skrývajúcou mŕtvolu, v ktorej žalúdku sa skrýva päťdesiat ampuliek prvotriedneho heroínu. A pretože peniaze sa hodia vždy, padne rozhodnutie drogy vybrať a predať. Bratia tak bezhlavo roztočia súkolie, ktorého opraty sa im čoskoro vymknú z rúk. Na scénu nevyhnutne vstupujú zástupcovia miestneho podsvetia, potom aj Martinovi bývalí drogoví komplici z Francúzska a svoje posledné slovo nepovedala ani Jeanova rebelujúca dcéra…

Štafeta režisérov

A to je len začiatok. Tento brilantne vystavaný príbeh nemá hluché miesta – vždy, keď už sa zdá, že sa dá uhádnuť smer rozprávania, seriál prehodí výhybku a vydá sa novým, prekvapivým smerom. Okrem nutnej dávky napätia ponúka aj poriadnu dávku morbídnych scén a humoru rámovaných úchvatnou, mierne melancholickou hudbou. Hoci desať dielov seriálu točilo päť režisérov, dejová linka je prehľadná a dokonale zrozumiteľná. Režisérom prvých dvoch dielov bol Pascal Chaumeil, ktorý však v roku 2015 nečakane zomrel vo svojich necelých 54 rokoch. U nás sme videli napríklad jeho film (K)Lamač sŕdc. Režisérsku štafetu uzatvára hviezdny Walesan Philip John, ktorý má na svojom konte také seriálové hity ako je Panstvo Downton alebo šesťdielnu minisériu Cena za ľudskosť.

Marc-André Grondin

Na prvú dobrú? Sympaťák! Dnes má tridsaťsedem rokov, a je to teda presne tridsaťštyri rokov, čo sa prvýkrát objavil pred kamerou. V troch rokoch už totiž točil reklamu na pomarančový džús. O niečo väčšiu rolu dostal v roku 2005 vo filme Dar od Boha. Tou sa vyšvihol, dostal za ňu okrem iného Kanadskú filmovú cenu. Okrem toho hrá na bicie v niekoľkých kapelách a miluje hokej.

Čistič 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Pascal Chaumeil, Colin Teague, Philip John…

Scénár Corinne Marrinan, Ed McCardie…

Obsadenie Marc-André Grondin, Denis Ménochet, Miranda Raison, Doug Allen, Brendan Coyle, Jake Curran…

V ČESKOM ZNENÍ Filip Švarc, Roman Štabrňák, Anna Brousková, Martin Zahálka, Viktor Dvořák…

Dĺžka 10 × 55 min.

streda 12. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC