Film / seriál

Legendárne úlohy Harrisona Forda

Legendárne úlohy Harrisona Forda

Harrison Ford bol svojho času druhým najlepšie zarábajúcim hercom na svete a stále neúnavne natáča, a to aj napriek tomu, že čoskoro oslávi sedemdesiate piate narodeniny. Svoju kariéru začal v roku 1966 a hral v desiatkach filmov. My vám prinášame prehľad štyroch najikonickejších.

Indiana Jones

Ďalšou nezabudnuteľnou postavou je bezpochyby sympatický akčný archeológ Indiana Jones, ktorého vytvorili Steven Spielberg a George Lucas. Tu Fordovi k úlohe dopomohla náhoda. Vybraný bol totiž Tom Selleck, ktorý bol ale časovo vyťažený natáčaním seriálu Magnum, a tak pripadla úloha „Indyho“ práve Fordovi. Dobrodružné filmy o chlapíkovi, ktorého poznávacím znamením sú klobúk a kožený bič boli celkovo štyri. Prvý prišiel do kín v roku 1981, ten posledný potom o celých dvadsať sedem rokov neskôr. Štvrtý diel sa odohráva devätnásť rokov po deji Poslednej krížovej výpravy, v čase Studenej vojny. Archeológ Indiana Jones je už na prahu dôchodku a napriek búrlivej minulosti si užíva pokoj. Jeho inštinkty dobrodruha ale ožijú vo chvíli, keď sa objavia stopy k mocnému artefaktu – Krištáľovej lebke, a hlavne informácie, že sa jej chcú zmocniť sovietski agenti na čele s agentkou Irinou (Cate Blanchett). Indy sa preto opäť vydáva na dobrodružnú cestu, tentoraz do vnútra peruánskej džungle, kde sa má údajne relikvia nachádzať.


Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky – Prima HD / 30. júla


Svedok

Aby sa vymanil zo svojich úloh hrdinov z dobrodružných a sci-fi filmov, prijal Harrison Ford úlohu v kriminálnej dráme austrálskeho režiséra Petera Weira. A dobre urobil. Vďaka svojmu presvedčivému výkonu bol nominovaný na Oscara, išlo ale o jeho prvú a zároveň (zatiaľ) poslednú nomináciu. Jeho postava je tvrdý policajt s dobrým srdcom, John Book, ktorý je poverený vyšetrovaním vraždy. Zločin má jediného svedka, malého chlapca Samuela, ktorý sa snaží detektívovi pomôcť s identifikáciou páchateľa. Book ale zisťuje, že sú do zločinu zapletení aj členovia polície a potom, čo je postrelený, uteká so Samuelom a jeho matkou Rachel (Kelly McGillis) mimo mesto, na vidiek k miestnej amenitskej sekte. Pomaly sa s Rachel zbližuje a užíva si relatívne pokojný život v komunite. Jeho nepriatelia sú však len o krok za ním.

Hviezdne vojny

Medzi hollywoodske hviezdy vystrelil Harrisona Forda v roku 1980 prvý film Lucasovej série Nová nádej a úloha uštipačného vesmírneho pilota Hana Sola, ktorý sa spoločne s rytierom Jedi Obi-Wan Kenobim, lojálnym humanoidom Chewbaccom, droidmi a obyčajným farmárom Lukom Skywalkerom snažia zachrániť princeznú Leiu, zvrhnúť Impérium a zničiť jeho mocnú zbraň – Hviezdu smrti. Zaujímavé je, ako sa Ford k jednej zo svojich najslávnejších úloh dostal. V začiatkoch kariéry dostával len malé televízne úlohy a kvôli nedostatku ponúk sa stal profesionálnym tesárom. A práve jeho služby si objednal režisér George Lucas, s ktorým spolupracoval už skôr na nízkorozpočtovom filme Americké graffiti.

Utečenec

Akčný thriller režiséra Andrewa Davisa o mužovi na úteku je klasikou vo svojom žánri. Harrison Ford tu stvárnil úspešného chirurga doktora Richarda Kimbla, ktorý má všetko – uznanie a obdiv kolegov i priateľov, nádherný dom a krásnu manželku. To všetko sa ale jedného večera drasticky zmení, keď po návrate z práce nachádza svoju milovanú ženu v kaluži krvi a s vypätím všetkých síl sa aj on ubráni neznámemu útočníkovi s protézou namiesto ruky, ktorý potom uteká do noci. Podľa polície je ale historka absurdná, Richard sa stáva hlavným podozrivým a neskôr je odsúdený za úkladnú vraždu na trest smrti. Pri transporte do väzenia sa mu ale náhodou podarí uniknúť a stáva sa z neho štvanec, ktorého cieľom je nielen prežiť, ale tiež nájsť skutočného vraha. Na stope mu je jeden z najlepších agentov FBI Sam Gerhard (Tommy Lee Jones). Harrison Ford sa kvôli príprave na rolu zúčastnil operácie srdca, a dokonca pri nej asistoval.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,1 %
Foto PRIMA, profimedia.cz, HBO

Réžia Steven Spielberg

Obsadenie Harrison Ford, Karen Allen, Jim Broadbent, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Ray Winstone, John Hurt

Dĺžka 122 min.

Rok 2008

nedeľa 30. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC