Film / seriál

Oslava vína, dobrých hercov i genia loci

Bobule – česká romantická komédia

Bobule vznikli v dobrej konštelácii – k vtipnému scenáru s romantickou linkou sa pridali dobrí herci a opojná atmosféra okolo moravských viníc.

Najprv to vyzeralo na malý kalkul – zámožný vinár Tomáš Vican si zaplatil film, ktorý ukáže, aké je moravské víno dobré a že je potrebné si ho kupovať a piť. Film, ktorý prišiel do kín pred štrnástimi rokmi, ale podobné obavy rozohnal – predovšetkým vďaka kvalitnému scenáru Rudolfa Merknera a Tomáša Bařinu, ktorý Bobule aj ako svoj celovečerný debut režíroval. Zrodil sa milý, na nič sa nehrajúci príbeh, korenený romantikou a humorom, ktorý dokázal na divákov preniesť kúzlo, akým si moravské vinice dokážu podmaniť každého, kto medzi nimi žije alebo sa pri nich len na chvíľku zastaví. 

Útek pred zákonom

Podobnú atmosféru dokázal dva roky pred Bobuľami navodiť aj Dobrý ročník Ridleyho Scotta, v ktorom sa poetikou kraja vína, tentoraz na juhu Francúzska, nechal pohltiť herec Russell Crowe. V Bobuliach na toto boli dvaja – Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer. Prúšvihári Honza a Jirka, ktorí sa na Moravu po svojich niekoľkých záškodníckych akciách rozhodli takzvane upratať. A kým si ich tam zákon našiel, nielenže každý tak trochu našiel sám seba, ale prepadli aj kúzlu kraja, miestnych dám i vínnej révy.

Kráska aj bardi

Pre Lukáša Langmajera znamenal film vstupenku medzi hereckú elitu, dovtedy o štrnásť rokov mladšieho brata Jiřího Langmajera poznali hlavne návštevníci divadiel. To o rok a pol mladší Hádek už mal za sebou množstvo filmov vrátane výpravného Tmavomodrého sveta Jana Svěráka. Aj Hádkovu lásku predstavovanú Terezou Voříškovou (dnes Tereza Ramba), poznali diváci už z Rafťákov alebo Venkovského učiteľa. Spolu s nimi si v Bobuliach zahralo aj množstvo hereckých es ako Václav Postránecký, Lubomír Lipský, Tomáš Matonoha alebo jeho manželka Lucie Benešová. 

Hity od Kryštofov

Bobule boli prvý veľký film Tomáša Bařinu, hoci v tom čase už každý poznal jeho reklamu „Bobika“ o nešťastnom osude psieho miláčika v čínskej reštaurácii. Zaujímavosťou je aj to, že jednu z epizódnych úloh si zahral vtedajší minister zdravotníctva Tomáš Julínek – jednoducho preto, že „je veľký fanúšik filmov, vinárov i dobrých ľudí“, ako vyhlásil veľkovýrobca vína a producent filmu Tomáš Vican. O hudbu sa postarali Hynek Schneider a Richard Krajčo, ktorý s Bobuľami spojil veľké hity svojej kapely Kryštof Atentát a Hvězdáři.

Bobule mali u divákov (i kritiky) úspech, a tak niet divu, že postupne vznikli ešte dve pokračovania. Hneď v nasledujúcom roku 2009 to boli 2Bobule, kým na tretie Bobule si diváci museli, aj kvôli covidu, počkať až do predvlaňajšej premiéry. 

Bobule

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,7 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Tomáš Bařina

Obsadenie Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, Lubomír Lipský, Tereza Ramba, Václav Postránecký, Marian Roden, Miroslav Táborský

Dĺžka 99 min.

Rok 2008

sobota 17. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC