Film / seriál

Medicína ako adrenalínový šport

Medici – francúzsky dramatický seriál

Nemocničné prostredie otvára priestor pre nespočetné množstvo dramatických príbehov. Čo by sa napríklad stalo, keby všetci lekári museli ísť do karantény?

Francúzsky seriál Medici divákom umožňuje nielen bližšie spoznať prácu lekárov, ale tiež to, aké komplikované môžu byť začiatky v tejto profesii pre mladých začínajúcich lekárov. V seriáli sa totiž skomplikuje starostlivosť o pacientov na jednom z nemocničných oddelení, keď sú všetci lekári poslaní do karantény (aká súčasná téma). Tá má byť pôvodne „len“ na dva dni, ale postupne sa predĺži na neurčito. 

O celé oddelenie sa teraz musia postarať traja medici a jeden súdny lekár, ktorý so živými pacientmi nemá už pár rokov čo dočinenia. Táto zaujímavá zápletka ponúka naozaj mnohé. Postupne sa zoznámite bližšie ako s hlavnými protagonistami, tak samozrejme s ich pacientmi na oddelení. Ako keby každý ľudský osud v nemocnici získaval na dramatickosti a fatálnosti. A to nie je treba operovať v zaseknutých výťahoch ako to poznáme z obdobných amerických seriálov. V prípade Medikov je cítiť, že toto sú príbehy, ktoré vznikli na reálnom pozadí. Navyše sa tu búrajú zabehané konvencie, kedy sú lekári takmer Bohmi a medici ich musia vo všetkom rešpektovať. Zrazu sa ich úlohy skôr obracajú, čo pre mladých lekárov znamená obrovskú zodpovednosť a s ňou spojený nátlak na bezchybné zvládanie povinností. 

Nemocnica je živná pôda pre silné príbehy

V ústredných úlohách sa predstavia mladí francúzski herci. Asi najväčšiu skúšku predstavuje práca v nemocnici pre Alyson, ktorú si zahrala Alice Belaïdi. Alyson bola vždy výbornou študentkou, napriek tomu je z praxe veľmi nervózna a sú situácie, kedy nielen ona sama pochybuje, či prax vôbec dokončí. Ďalšie dievča v novom lekárskom tíme, Chloe, si zahrala Louise Bourgoin. Chloe je zo všetkých momentálne asi najskúsenejšia a čaká ju záverečná prax pred absolvovaním. Je múdra, bystrá, ale tiež trochu tajomná. Čo sa skrýva za jej prestupom na oddelenie všeobecnej chirurgie?

A v každom tíme musí byť nejaký krásavec, ktorý je zdanlivo cynický a život ani svoju prácu neberie príliš vážne. Rolu Huga si zahral Zacharie Chasseriaud, ktorý v duchu všetkých lekárskych seriálov predstavuje trochu svetáka. Navyše jeho matka je riaditeľkou na oddelení intenzívnej starostlivosti, takže nemocničné prostredie je jeho druhým domovom. Túto trojicu dopĺňa ešte Arben, v podaní Karima Lekloua, ktorý je polovičný Francúz a polovičný Albánec. Venuje sa forenznej patológii, takže vzniknutá situácia ho náhle vracia do hry k živým pacientom. A ako uvidíte, je to skutočne zásadná profesijná zmena.

Seriál Medici predstavuje inteligentný a celkom napínavý seriál z nemocničného prostredia so spoločenským presahom a reflexiou aktuálneho diania. Všetko je veľmi realistické tiež vďaka tomu, že filmári využili reálne, hoci nepoužívané nemocničné krídlo. Toto nie je len televízna zábava, toto je naozajstný život.

Thomas Lilti

Režisér Thomas Lilti dokázal spojiť niekoľko svojich milovaných profesií dohromady. Ako bývalý lekár pozná nemocničné prostredie dokonale a svoje znalosti aj skúsenosti dokázal veľmi pútavo previesť na filmové plátno i televízne obrazovky. Scenáristicky i režisérsky sa okrem Medikov podieľal aj na filmoch Vidiecky lekár (2016) a Hippocrate (2014).

Medici

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Canal+

Réžia Thomas Lilti

Scénár Claude Le Pape, Julien Lilti, Thomas Lilti

Obsadenie

Anne Consigny, Eric Caravaca, Géraldine Nakache, Louise Bourgoin, Alice Belaïdi, Karim Leklou, Zacharie Chasseriaud, Bellamine Abdelmalek, Oussama Kheddam, Marie Petiot, Mustapha Abourachid, Paul Delbreil, Michel Masiero, Jeremy Corallo, Jackie Berroyer, Jacques Bouanich, Philippe Cariou, Pierre Benezit, Chrystelle Labaude, Thierry Levaret, Christophe Tek, Herrade Von Meier, Michel Charrel, Jeanne Cohendy, Christophe Odent, Oudesh Rughooputh, Patrick Zard, Satya Dusaugey, Michèle Clément.

Dĺžka 8 × 60 min.

pondelok 8. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC