Film / seriál

Magický návrat do detstva

Až vyjde mesiac – americká komédia

Tento film kumuluje toľko hereckých hviezd, humoru, smútku aj originality ako máloktorý iný.

Režisér Wes Anderson je vizionár a hračičkár. Jeho filmy udivujú nielen svojou originalitou, ale predovšetkým ohromným zmyslom pre detail. Zároveň je to ten šťastný typ umelca, ktorého milujú nielen diváci, ale aj kritici. Počet filmárskych cien, ktoré dostal, je toho dokladom. Úspechy žne ako so svojou hranou tvorbou pre dospelých (Grandhotel Budapešť, Život pod vodou), tak aj s bábkovými filmami pre deti (Fantastický pán Lišiak, Psí ostrov). Vo hviezdne obsadenej komédii Až vyjde mesiac skĺbil oba svety dohromady – dospelým pripomenul detstvo a deti taktne varoval pred dospelosťou.

Láska nepozná prekážky 

Ústrednú dvojicu príbehu tvorí zamilovaný pár na úteku – problematický Sam a svojhlavá Suzan. Píšu sa 60. roky, obaja majú dvanásť rokov a život sa s nimi nemazná. Sam je sirota, ktorá ide z maléru do maléru a ktorého sa zriekli aj jeho pestúni. Prázdniny trávi na ostrove New Penzance v Novom Anglicku v skautskom tábore Ivanhoe, kde rozhodne nepatrí k najobľúbenejším členom kolektívu. Suzan je pre zmenu frustrované dievča, ktoré nemôže vystáť vlastnú rodinu, a predovšetkým svoju matku. Jedného dňa sa obaja rozhodnú dať zbohom starému životu a vydať sa po pradávnych chodníkoch indiánskeho kmeňa Čikčov v ústrety spoločnej budúcnosti. Už zo zoznamu vecí nevyhnutných pre život v divočine, ktoré si vzali so sebou (stan, ďalekohľad, kufor nevrátených knižiek z miestnej knižnice, mačiatko, gramofón, vzduchovka, nožnice pre ľavákov a mnoho ďalších), je zrejmé, že to myslia vážne.

Keby si mala sucho v krku, daj si do úst kamienok a cucaj ho. Zaženieš tak smäd slinami.

Rozruch na ostrove

Cieľom cesty zamilovanej dvojice nie je nejaké konkrétne miesto, ale túžba byť spolu, bokom od nepochopiteľného sveta dospelých. Tých reprezentuje váhavý táborový vedúci Edward Norton, jeho rázny nadriadený Harvey Keitel, Suzanin sebaľútostivý otec Bill Murray, záletná Frances McDormand, rezignovaný policajt Bruce Willis a úradne neosobná sociálna pracovníčka Tilda Swinton. To, čo všetkých dospelých spája, je neistota, smútok a osamelosť. V okamihu, keď sa dozvedia o zmiznutí Sama a Suzan, dostávajú ich bezprizorné osudy nový impulz. Aby vrátili mladých milencov na ich miesta a obnovili tak narušený poriadok sveta, rozbehnú najväčšiu pátraciu akciu v dejinách ostrova New Penzance. Netreba dodávať, že akcia riadená týmto zborom zúfalcov čoskoro naberie nečakaný smer, v ktorom sa vážnosť situácie rozpustí v rade bizarných a komických situácií.

Kaleidoskop nápadov

Wes Anderson sa rozhodol pripomenúť nám detstvo nevšedným a hravým spôsobom. Rozprávanie vo všeličom pripomína kaleidoskop – groteskné situácie striedajú prekvapivo vážne aj lyrické momenty, dialógy i akcie sprevádza more vtipov, vizuálnych nápadov a hravých soundtrackov. Vyberie si každý. Aj keď hovoríme o grotesknosti, tá sa vo filme spája skôr s dospelými, svet detí je o poznanie vážnejší, pretože v ňom ide ešte o skutočne dôležité veci, predovšetkým o lásku. Pamätáte?

Kara Hayward 

Americká herečka, ktorá debutovala na filmovom plátne vo svojich dvanástich rokoch práve vo filme Až vyjde mesiac. Stvárnenie excentrickej Suzan jej vynieslo pochvalné komentáre kritiky i predpovede skvelej hereckej kariéry. Zdá sa, že proroctvo sa napĺňa. Kara ide z úlohy do úlohy, svoj talent presvedčivo predviedla v dráme K hviezdam opisujúcej intenzívny vzťah dvoch dievčat v prudérnej oklahomskej spoločnosti 60. rokov. Ešte tento rok by sa mala objaviť vo fantasy horore Slayers.

Až vyjde mesiac 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,2 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Wes Anderson

Scénár Jesse Griffin, Jackie Van Beek, Jonny Brugh

Obsadenie Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Jason Schwartzman, Jared Gilman, Kara Hayward

Dĺžka 94 min.

Rok 2012

pondelok 20. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC