Film / seriál

John Oliver – Čo týždeň dal a vzal: Keď moderátor mení svet

John Oliver: Čo týždeň dal a vzal

Spočiatku to vyzeralo, že sa do zábavného programu s prvkami politiky dostal len ďalší vtipný moderátor. Asi nikto ale nečakal, že po jeho vysielaní spadne vládny server, že sa ozve na Twitteri juhoamerický diktátor alebo, že zákonodarcovia začnú meniť hlúpe zákony.

A presne toto sa stalo. John Oliver so svojím britským prízvukom a vizážou okuliarnatého bifľoša vstúpil na obrazovky a významne zmenil tvár politickej publicistiky. Dovtedy existovali len nočné show s mimoriadne pohotovými a charizmatickými moderátormi. Jay Leno, Conen O‘Brien, David Letterman – to všetko boli (sú) úžasní profesionáli. Témy ich relácií ale mali za úlohu len jediné – zvýšiť sledovanosť. 
 
Keď sa tento Angličan pustil do spolupráce s HBO, zasvätení už tušili, že tentoraz pôjde o niečo iné. Veď HBO je dnes jednou z mála osvietených firiem v šoubiznise. Už niekoľkokrát v posledných rokoch jej producentské tímy dokázali, že je možné skĺbiť kvalitu s mäsovou sledovanosťou. Doteraz sa ale venovali prevažne vlastnej dramatickej tvorbe – či už išlo o prvú lastovičku v podobe vojnového seriálu Bratstvo neohrozených, kultový seriál Hra o tróny či v poslednej dobe fantastickú temnú sériu Temný prípad.
 
Občas síce v HBO zabrúsili do iných žánrov – spomeňme napríklad legendárneho boxera Mika Tysona, ktorý pred živým publikom rozprával svoj pohnutý životný príbeh – o priamu formu politickej satiry či talk show sa zatiaľ nepokúsili. Až do času nedávneho. 
 

Čo týždeň dal a vzal

A v čom tkvie čaro Oliverovej relácie? Oživil investigatívnu žurnalistiku a zmiešal ju s totálne komediálnym prístupom. Podarilo sa mu niečo celkom nečakané – dokázal upozorniť znudené milióny divákov pri televízoroch na zbabrané zákony, nezmyselné nariadenia a pritom neunudiť k smrti. 

John Oliver: Čo týždeň dal a vzal

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 %
Foto HBO

Réžia Joe Perota

Dĺžka 30 min.

streda 20. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC