Film / seriál

Gonzo na cestách

Dr. Gonzo a Raoul Duke v aute

„Kto zo seba urobí zviera, zbaví sa bolesti človečenstva,“ tak znie citát uvádzajúci film Strach a hnus v Las Vegas. Zvieratá sa zo seba rozhodli urobiť v psychedelickom road movie antihrdinovia Raoul Duke a Dr. Gonzo vďaka mamutej konzumácii drog a alkoholu.

Nikto nevie, či sa samojský právnik Dr. Gonzo skutočne volá takto, prípadne či nejaký doktorský titul vôbec má. Hovorí mu tak jeho kumpán, novinár Raoul Duke. Čo sa vie celkom spoľahlivo, je fakt, že sa spôsob písania, ktorý praktizoval autor knižnej predlohy Strachu a hnusu v Las Vegas Hunter S. Thompson, prezýva „gonzo žurnalistika“. Písať „gonzo“ znamená rozprávať v prvej osobe bez nároku na objektivitu, vŕšiť za seba obskúrne historky a bláznivé situácie a vyžívať sa v (seba)irónii, sociálnej kritike a čírej bláznivosti.
Film Terryho Gilliama, člena komediálnej skupiny Monty Python, sa predlohy drží veľmi presne – vrátane toho, že sa vlastne nie je čoho držať. O súdržnom deji sa dá hovoriť len s nadsádzkou. Raoul s Dr. Gonzom cestujú niekedy na prelome 60. a 70. rokov z Los Angeles do Las Vegas a po ceste aj v cieli zažívajú bizarné príhody, ktoré sa buď naozaj odohrávajú, alebo sa im len snívajú, čo je nakoniec jedno.  
Pikantný kontrast spočíva v tom, že večne sfetovaní páni majú v „meste hriechu“ okrem iného spraviť reportáž z celoštátnej konferencie prokurátorov venovanej boju proti drogám.

Netopiere a jaštery

Audiovizuálny hračičkár Gilliam je pre prevedenie Thompsonovej estetiky na plátno ideálny tvorca: s gustom predvádza psychedelické výjavy ako kŕdeľ obrovských netopierov, bar plný popíjajúcich jašterov alebo ničenie hotelových izieb v drogovom rauši. Takmer na nepoznanie namaskovaní predstavitelia Raoula a Dr. Gonza, Johnny Depp a Benicio del Toro, si svoje úlohy patrične užívajú a ako malí chlapci sa tešia z toho, že majú na chvíľu pokoj od serióznej hereckej práce.
Strach a hnus v Las Vegas je možné vnímať ako kritiku idealizmu generácie hippies či satiru na pokrytectvo „slušnej“ časti americkej spoločnosti, ale je možné tento film „preletieť“ aj ako jednu veľkú divokú smršť obrazov, zvukov a šialenstva. Nikto však človeku nezaručí, že z nej vyjde v rovnakom psychickom stave, v akom do nej vstúpil. Toľko k varovaniu.
Verdikt: Vďaka tomuto fantasmagorickému road movie spoznáte účinky psychedelických drog, bez toho aby ste ich museli skúšať na vlastnej koži. Takže vyčítať výsledku určitú nevyrovnanosť vlastne nie je namieste.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Strach a hnus v Las Vegas

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77.2 %
Foto Filmbox

Réžia Terry Gilliam

Scénár Terry Gilliam, Tony Grisoni a Alex Cox podle knihy Huntera S. Thompsona

Obsadenie Johnny Depp, Benicio Del Toro, Craig Bierko, Christina Ricci, Ellen Barkin, Gary Busey, Tobey Maguire

Dĺžka 119 min.

štvrtok 3. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC