Film / seriál

12 opic

12 opic

Apokalyptické sci-fi filmy sú už filmovou klasikou a divácky veľmi obľúbené. Tentokrát sme pre vás vybrali špičku v tomto žánri, čo iné totiž môže vzísť zo spojenia mien: Terry Gilliam, Bruce Willis a Brad Pitt.

Prím v Dvanástich opiciach hrá Bruce Willis ako Cole (neustále od krvi, špinavý a prepotený dáva nakladačku zloduchom, presne ako ho poznáte z iných filmov), ktorý žije s hŕstkou ďalších ľudí v obrovskom podzemnom úkryte postavenom z hromady vyradených dielov a neskutočného množstva drôteného pletiva. Povrch planéty obývajú už len zvieratá, pretože počas epidémie v roku 1996 zomrelo päť miliárd ľudí na záhadný vírus.

Podivní vládcovia podzemia vysielajú pravidelne do minulosti väzňov, aby zbierali informácie a pomohli im tak odhaliť, čo alebo kto epidémiu zapríčinil. Nie sú to žiadni spasitelia, ktorí by mali prepísať dejiny, len majú pomôcť nájsť liek na zákerný vírus, aby sa ľudia mohli vrátiť späť na povrch. Cole je vyslaný do roku 1990, avšak čosi sa na jeho ceste do minulosti zvrtne a on sa ocitne v blázinci. Aby aj nie, keď neustále tvrdí, že „ľudia začnú budúci mesiac umierať.“ Tam sa stretne s psychiatričkou Kathryn Railly (Madeleine Stowe), ktorá mu snáď ako jediná verí, že je návštevník z budúcnosti. A zoznámi sa tam tiež so „spolupacientom“, neskutočne paranoidným Jeffreym Goinesom (Brad Pitt), ktorý môže byť kľúčom k odhaleniu počiatkov epidémie.

Geniálny svet z trosiek

Šedivé mestá plné odpadkov, alebo podzemné laboratóriá v štýle starých pohľadníc s Thomasom Edisonom – tak vyzerá svet zachvátený podivným vírusom. Je plný bizarných zabijakov a vedcov vo futuristických kostýmoch, jednoducho Gilliam opäť vyčíňa vo veľkom štýle. Jeho svet je vizuálnou lahôdkou, zvláštne efekty nijako netrčia, ani nepôsobia umelo, všetko do seba zapadá, teda obrazovo. Inak sú hlavní hrdinovia vo vleku paradoxov a neustálej neistoty, zmaru a vyčerpanosti. A všetkému kraľuje Willis s Pittom. Obaja idú až na dreň, ich výkony sú odzbrojujúce, svoje postavy dotiahli do detailu, pritom Willis nezabúda na ľahkosť a nadhľad, ktorý si udržuje vo všetkých svojich filmoch. Pitt sa ako fanatický zástanca práv zvierat premieňa ako chameleón, ale šialený výraz v tvári má stále. Je to čudák, z ktorého vás neustále mrazí.

Celý film je vlastne oslavou šialenstva a skazy, s hrdinom, ktorý sa snaží zvíťaziť nad chaosom. Gilliamov apokalyptický svet pôsobí chladne a temne, dokonca aj románik medzi Willisom a Stowe je skôr zúfalý než radostný. Všetko sa však výborne dopĺňa a čím viac viete o filmoch (najmä po technickej stránke), tým viac si budete Dvanásť opíc užívať.

Zaujímavosť: Gilliam sa obával, že Brad Pitt nebude schopný zahrať nervózneho a unáhlene hovoriaceho magora. Učiteľ rétoriky moc nepomohol, tak proste vzali Pittovi cigarety a on svoju úlohu zahral presne tak, ako Gilliam chcel.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Dvanást opic

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,6 %
Foto FilmBox

Réžia Terry Gilliam

Scénár David Webb Peoples, Janet Peoples, Chris Marker

Obsadenie Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer, Jon Seda, Carol Florence, Frank Gorshin

Dĺžka 131 min.

nedeľa 13. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC