Šport

Vuelta a España alias zvyšok leta s cyklistikou

Vuelta a España alias zvyšok leta s cyklistikou

73. ročník španielskej Vuelty odštartuje 25. augusta a diváci Eurosportu uvidia živé prenosy všetkých 21 etáp, z každej najmenej tri hodiny dlhý prenos. A máme sa na čo tešiť, organizátori totiž opäť naplánovali tradičné španielske horské peklo.

Už v druhej etape sa cyklisti pobijú so záverečným stúpaním na Alto de la Mesa, ktoré nepochybne úplne prevráti výsledky úvodného krátkeho prológu v Malage. Celkovo 11 etáp – viac ako polovica – končí záverečným stúpaním, medzi nimi nechýba ani legendárny Lagos de Covadonga.

Celkovo čaká cyklistov 3 271 drsných kilometrov, záver Vuelty je potom 16. septembra v Madride. Posledné dni pred madridským finále je nachystaná horská lahôdka v Pyrenejach, najvyšším bodom Vuelty je záver 19. etapy v Andorre v nadmorskej výške 2 015 metrov.

Podnik legiend

Medzi víťazmi Vuelty nájdeme najslávnejšie mená cyklistickej histórie – Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Felice Gimondi. Z tých súčasných Chris Froome, ktorý ju vyhral v minulom roku prvýkrát, ďalej Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Nairo Quintana, Alejandro Valverde. Kto sa k nim pripojí tento rok? Najzaujímavejšou otázkou je štart Chrisa Frooma, ktorý by tak mohol skompletizovať tohtoročnú úspešnú účasť na všetkých troch Grand Tour, čo je v súčasnosti považované takmer za nemožné. Na Vuelte ho opäť vyzvú jeho veľkí konkurenti Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Thibaut Pinot, Fabio Aru, Steven Kruijswijk, Simon Yates, Ilnur Zakarin a domáci vrchári na čele s Alejandrom Valverdem. Konkurencia ako hrom. Tešiť sa môžeme aj na štart českých cyklistov a majstra sveta Petra Sagana.

Pred aj po každej etape predstaví bývalý profesionál a expert Eurosportu Juan Antonio Flecha svoj už tradičný magazín Vuelta Extra (vždy 15 minút), v ktorom ponúkne rozbory etáp aj živé rozhovory s najlepšími cyklistami.

Dva týždne, sedem pretekov

Eurosport tento rok vysiela – podobne ako v minulých rokoch – viac ako 50 cyklistických pretekov, zoznam podnikov sa každým rokom rozširuje. Od skončenia Tour de France 29. júla mohli diváci Eurosportu sledovať Prudential Ride London-Surray Classic, Okolo Valónska, Okolo Poľska, Clásica San Sebastian, Okolo Utahu a ME. V dvoch týždňoch od 13. do 26. augusta sú v programe Eurosportu nielen úvodné etapy španielskej Vuelty, ale aj BinckBank Tour, Arktické preteky Nórskom, Colorado Classic, Cyclassics Hamburg a prvýkrát Okolo Nemecka a Okolo Maďarska. To je sedem podnikov v priebehu dvoch týždňov!

Niet divu, že sa Eurosportu hovorí Domov cyklistiky (Home of Cycling), jeho cyklistický program je bezkonkurenčný. Eurosport ponúka počas roka vyše 200 dní s cyklistickým programom a celkovo zhruba 2 300 hodín cyklistického vysielania. Cyklistiku rovnako ako v minulých rokoch komentujú Štěpán Straka, Martin Hačecký a Petr Nejedlý.

S rozširujúcim sa programom sa na obrazovkách Eurosportu objavuje aj viac českých cyklistov a dokonca české kontinentálne tímy. Napr. na Okolo Slovinska štartovala stajňa Elkov – Author, na Okolo Maďarska 14. až 19. augusta sa objaví Pardus – Tufo Prostějov. Cyklistickí fanúšikovia si môžu užívať svoj obľúbený šport po celú sezónu od februára až do konca októbra.

Vuelta a España

Šport
Foto GETTY IMAGES
sobota 25. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC