Šport

Vuelta a España – Posledná Grand Tour roka na Eurosporte

Vuelta a España – Posledná Grand Tour roka na Eurosporte

72. ročník španielskej Vuelty odštartuje už 19. augusta tímovou časovkou vo francúzskom historickom meste Nîmes. Diváci Eurosportu uvidia živé prenosy všetkých 21 etáp, každý deň pretekov ponúkne približne tri hodiny dlhý prenos. Máme sa na čo tešiť, Vuelta nebude mať horšie obsadenie ako Tour de France.

Usporiadatelia naplánovali tradičné španielske horské peklo. Po historicky prvom francúzskom štarte cyklisti už v tretej etape vystúpajú v Pyrenejach na území Andorry do výšky vyše 1 800 metrov a celkovo 7 etáp, teda plná tretina, má v itinerári dramatické záverečné stúpanie.

Dokopy čaká cyklistov 3 297 kilometrov, záver Vuelty je 10. septembra v Madride. Deň pred madridským finále je nachystaná horská lahôdka, záverečný výstup na mýtický kopec Vuelty Alto de l‘Angliru. Najvyšším bodom Vuelty je Alto Hoya de la Mora na juhu Španielska v pohorí Sierra Nevada s nadmorskou výškou 2 490 metrov. Zaspomínajte si na dve pamätné stúpania na Alto de l‘Angliru. V roku 2000 bol po úniku prvý hore Gilberto Simoni a za ním český cyklista Jan Hruška, najlepší čas v histórii stúpania však dosiahol neskorší víťaz pretekov Roberto Heras, ktorý ako jediný zdolal Angliru pod 42 minút s priemernou rýchlosťou cez 18 km za hodinu. Veľmi rýchlo sa išlo aj v roku 2013, kedy dosiahol 41-ročný Chris Horner druhý najrýchlejší čas v histórii a v dramatickej bitke s Vincenzom Nibalim uhájil vedenie a celkové prvenstvo. Alto de l‘Angliru mnohí považujú za najtvrdšie stúpanie súčasnej cestnej cyklistiky, ešte drsnejšie než taliansky Zoncolan. „Čo chcú? Našu krv?“ vykrikoval kedysi španielsky cyklista Vicente Belda.

Medzi víťazmi Vuelty nájdeme najslávnejšie mená cyklistickej histórie – Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Felice Gimondi. Z tých súčasných je to potom Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Nairo Quintana. Kto sa k nim pridá tento rok? K favoritom bude patriť Chris Froome (zaujímavé je, že Chris Froome sa Vuelty zúčastnil päťkrát, trikrát skončil druhý, ale nikdy ju nevyhral). Na Vuelte ho opäť vyzvú jeho najväčší konkurenti z Tour de France Rigoberto Uran, Romain Bardet, Fabio Aru, ďalej Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk, Adam a Simon Yatesovo, Ilnur Zakarin aj Alberto Contador a ďalší domáci vrchári. Otázka visí nad štartom českého cyklistu Leopolda Königa, ktorý je už snáď zdravotne fit a naberá tréningové i súťažné kilometre. Eurosport vysiela Vueltu od 19. augusta do 10. septembra, preteky bude komentovať Štěpán Straka. Pred aj po každej etape predstaví expert Eurosportu Juan Antonio Flecha svoj už tradičný magazín Vuelta Extra (vždy 15 minút), v ktorom ponúkne rozbory etáp aj živé rozhovory s najlepšími cyklistami.

Cyklistika na eurosporte

V roku 2017 ponúka Eurosport jedinečný cyklistický kalendár. Pokrýva nielen všetky tri Grand Tour s rozšíreným vysielaním, ale aj väčšinu ďalších pretekov UCI World Tour vrátane všetkých monumentov. Eurosport ponúka počas roka vyše 200 dní s cyklistickým programom a celkovo zhruba 2 300 hodín cyklistického vysielania.

Vuelta a España

Šport
Foto Eurosport
sobota 19. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC