Šport

Tour de France v plnom prúde

Tour de France v plnom prúde

V priebehu Tour de France najazdia pretekári za tri týždne viac kilometrov, ako priemerný Čech za celé leto autom. V priebehu cesty trikrát vystúpia od mora na Mount Everest a spália 120000 kalórií, to celé v priemernej rýchlosti 40 kilometrov za hodinu.

Ako je toto vôbec možné? Majú tam pripevnený motorček? Nie. Všetko sa deje pred zrakmi kamier a je fascinujúce sa na to pozerať. Aj tento ročník je neobyčajne fascinujúci. Od tých čias, čo sa v cyklistike prestalo podvádzať, je celý ten šport napínavejší. Nikdy neviete, kedy komu dôjdu sily. Stratégia je ďalší faktor.

Cyklistika je čím ďalej menej individuálny šport a taktiky a finesy tímov sú dnes rozdielom medzi víťazstvom a prehrou. V neposlednom rade je tento rok veľmi silový, doslova na hrane možností. Pelotón sa totiž po rokoch vrátil na ťažké povrchy – šotolinu a kocky. Redakciu časopisu Skylink TV bolia nohy, len keď si to predstaví. Zhruba polovica pretekov je už za nami, ale rozhodne odporúčame ich na Eurosporte nechať bežať až do konca 29. 7. Tour de France tento rok začala na Loire a pokračovala na sever až na kocky do Roubais. Pretekári potom preleteli do Álp, kde v čase, keď toto číslo prichádza do schránok, začalo to skutočné peklo, ktoré vyvrcholí na Alpe d'Huez. Preteky vrcholia pod víťazným oblúkom v Paríži. A keby ste snáď museli chodiť do práce a nemohli Tour sledovať celý čas, naša redakcia odporúča sústrediť sa aspoň na troch jej kľúčových účastníkov:

1. Chris Froome

Froome si ide na Tour pre svoj piaty titul, čím by sa vyrovnal legendám Anquetilovi, Merckxovi, Hinaultovi a Indurainovi. Froome je síce unavený z Giro d'Italia, ale to, čo predviedol v Taliansku, bolo čarovné a historické. Sám sa odtrhol 80 km pred cieľom predpredposlednej etapy a vytvoril si taký náskok, že mu to stačilo na víťazstvo celého Gira. Takýto počin je v dnešnej cyklistike nemysliteľný, ale je to práve genialita tímu Sky, že vie takúto bláznivosť naplánovať. Dokonale Frooma pripravili, a to vrátane toho, že mu do vysielačky hlásili zákruty pri zjazde, akoby išiel rally s pretekárskym autom.

2. Peter Sagan

Froome možno víťazí na Tour, ale Peter Sagan je podľa mnohých najlepším cyklistom sveta. Sagan začína tam, kde iní končia. Jeho húževnatosť a chuť vyhrávať je obdivuhodná a nákazlivá. Je to absolútny zážitok sledovať ho víťaziť. Všetci očakávame, že si opäť pôjde pre zelený dres, to už je však u Sagana skoro povinnosť. Dúfajme, že Slovák opäť predvedie svoju špecialitu – chvíľku vyzerá, že preteká s ostatnými a potom sa to stane. Oprie sa zostra do pedálov a proste zmizne. Nikto nebude chápať, ako to urobil.

3. Fanúšik

Počet fanúšikov pri trati sa na celej Tour odhaduje na dvanásť miliónov. Niektorí z nich vyrazia aj niekoľko dní dopredu, aby zaparkovali svoje karavany na tých najlepších miestach v kopcoch, kde ide pelotón dosť pomaly, aby s ním návštevníci mohli držať na pár sekúnd krok. Týmto pár sekundám „slávy“ venujú fanúšikovia nemálo času stráveného šitím kostýmov a vytváraním rekvizít…

Tour de France

Šport
Foto Eurosport
streda 11. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC