Šport

Vendée Globe

Vendée Globe – program o športe

Ak ste fanúšikmi jachtingu, netreba projekt predstavovať. Ak ste fanúšikmi športu všeobecne, ale k tejto odnoži ste ešte nemali možnosť pričuchnúť, dovoľte mi porozprávať vám o pretekoch, ktoré sú princípom rovnaké ako akékoľvek iné – len trvajú tri mesiace v kuse. Niekedy sa v nich umiera a sledovať ich je rovnako epické, ako pozerať akčný film.

Rozhodca vás tu nezachráni. Keď na hráča zaútočí protivník, ktorým je tu matička príroda, nie je mu pomoci. Žltá karta jej nezabráni v tom, aby pätnásť metrov vysokou vlnou prevrátila loď a poslala ju na dno oceánu. V stávke je tu jednak život, jednak jachta za sto štyridsať miliónov korún. A to najdrastickejšie na tom je, že hráč je na tú loď sám. Bez pomoci posádky ovláda šesťdesiat-stopú plachetnicu, a to vyše sto dní. Kedy spí? Keď sa dá. Ide sa totiž nonstop. Prestávkami na spanie si akurát tak zaručí prehru. Takže aj keď proti nemu stojí rad ďalších pretekárov, z ktorých každý sa chce dostať do cieľa čo najskôr, v týchto brutálnych podmienkach sa zo súperov vlastne stávajú kolegovia. A predpísaná trasa? Je to pomerne priamočiare. Proste oboplávať zemeguľu.

Správy z mora

O tých kolegoch to nebola nadsádzka. Kolegialita, ktorú je možné v týchto pretekoch vidieť, občas doháňa divákov k slzám dojatia. Tak napríklad pred pár dňami sa v Juhoindickom oceáne jachta pretekára Kevina Escoffiera rozlomila na dva kusy potom, čo narazila do vlny v rýchlosti, kedy voda prestáva byť mäkkou. Bez problémov, povedali by ste si, také obrovské preteky, plus dnešné technológie znamená, že pretekár bude okamžite nájdený a letecky či po vode dopravený na súš. Lenže toto nie je bezpečné hokejové ihrisko so zdravotníkmi s nosidlami pripravenými zasiahnuť. Tridsaťpäťročný Escoffier najskôr skoro dvanásť hodín prežíval na záchrannom člnku, aby ho nakoniec galantne nabral šesťdesiatjedenročný súper Jean Le Cam, ktorý tým síce stratil čas, ale ako hovorím – kolegialita. Z Le Camovej lodi Escoffiera nakoniec prebrala francúzska armáda, ktorá ho bezpečne doviezla na La Reunion. Keď počujete pretekárov hovoriť o svojich súperoch, v ich hlasoch neznie zášť alebo nepriateľstvo. To je možné v boxe, kde v jadre o nič vážne nejde. Tu budete počuť obdiv a superlatívy.

Favorit?

Kto to tentoraz vyhrá, je zložité odhadnúť. Favoritom bol od začiatku Brit Alex Thomson na jeho čierno červenej lodi sponzorovanej Hugo Boss, ten je teraz ale mimo preteky potom, čo sa mu zničilo kormidlo. Podobný osud stretol rad ďalších pretekárov, vrátane napríklad Sam Davies, ktorej loď jednej noci narazila do akéhosi objektu v mori a bolo po všetkom. To sa mimochodom stáva pomerne často. Že preteky nedokončí zhruba polovica pretekárov, je celkom normálne. Súčasným vedúcim koňom je teraz práve tridsaťšesťročný Francúz Charlie Dalin a náš hrdina Le Cam sa pýši piatym miestom. Ale až tento článok budete čítať, karty budú už zamiešané zase inak. Dalin má len osemsto kilometrový náskok, čo v týchto pretekoch nutne toľko neznamená. Na druhú stranu vedie celkom stabilne už od chvíle, keď skupina opustila brehy Brazílie, takže ak si na niekoho chcete staviť, vaše šance sú tu vysoké.

Posledný krutý šport?

Preč sú tie časy, keď gladiátori bojovali na život a na smrť v arénach, športy, ktoré obsahovali výrazný risk pre pretekárov, postupne vymreli. Ak vám toto chýba a máte pocit, že je čas na trochu toho gladiátorstva, kde ide o život a záchrana nečaká o pár metrov ďalej, kde nie je muž v obleku, ktorý súboj ukončí, keď pôjde do tuhého, kde sa bojuje proti súperovi, ktorý nemá zľutovanie, dajte Vendée Globe šancu. Bližšie k starovekým arénam, naozajstnému nebezpečenstvu a skutočnému dobrodružstvu už nebudete. 

Zaujímavosti

Aktuálne vedúca trojica 

1. Charlie Dalin
2. Thomas Ruyant
3. Yannick Bestaven 

Najlepšia vzdialenosť absolvovaná za 24 hod.

Sébastien Simon, 509 námorných míľ 

Najlepšia rýchlosť

Sébastien Simon, 21,2 uzlov

Vyradení pretekári

Nicolas Troussel, Kevin Escoffier, Alex Thomson, Sébastien Simon, Sam Davies

Dĺžka pretekov 

44 000 km

Štart a cieľ 

Les Sables-d'Olonne, Francúzsko

Prvý ročník 

1989

Rekordný čas 

74 dní, 3 hodiny a 35 minút (Armel Le Cléac'h)

Priemerný čas 

cca 100 dní

Vendée Globe

Šport
Foto Profimedia.cz
piatok 1. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC