Šport

Veľká porcia motozábavy začína

MotoGP

Karel Abraham, Ondřej Ježek, Matěj a Jakub Smržovci Lukáš Pešek a Petr Bičiště v roku 2016 pravidelne na Eurosporte.

Karel Abraham, ktorý má za sebou päť rokov v MotoGP (v rokoch 2011 a 2012 skončil celkovo na štrnástom mieste), štartuje spoločne s parťákom Joshom Brookesom za tím Milwaukee BMW. V MS superbikov si po dlhých rokoch musí zvykať na odlišný stroj aj spôsob jazdenia. Český talent začína písať ďalšiu kapitolu svojej kariéry a všetci sme veľmi zvedaví, ako sa mu v konkurencii ostrieľaných superbikerov bude dariť.

Superbajky

FIM Majstrovstvá sveta superbikov 2016 odštartovali v Austrálii na Phillip Islande už koncom februára. Pretekárov čaká celkom 14 podnikov, zavítajú okrem iného do USA, Malajzie, Nemecka, trikrát sa bude jazdiť na okruhoch v Taliansku a posledné preteky sú na programe koncom októbra v Katare. Diváci uvidia na Eurosporte najlepších jazdcov WorldSBK – na štarte budú o. i. Briti Jonathan Rea, Chaz Davies, Tom Sykes, Španiel Jordi Torres a Francúz Sylvain Guintoli. SBK má aj jednu perličku, nielen Karel Abraham prestúpil z MotoGP, za tím Ten Kate Racing bude jazdiť bývalý svetový šampión MotoGP Američan Nicky Hayden.

O zábavu teda bude po takmer celý rok postarané, preteky budú prebiehať v oboch víkendových dňoch (novinka – prvé preteky v sobotu, druhé v nedeľu), nastúpi aj český zástupca a zaujímavá bude konfrontácia jazdcov WSBK s bývalým šampiónom MotoGP, podobná prestupu bojovného Taliana Maxa Biaggiho do superbikov. Od roku 1999 nedokázal nikto obhájiť svetový titul. Neuspeli Troy Bayliss, Max Biaggi ani Carlos Checa či Tom Sykes, dokáže to tento rok Jonathan Rea? Sezóna 2016 toho ponúka veľa, nenechajte si ju ujsť!

Superšporty

Českého zástupcu majú tiež Majstrovstvá sveta superšportov (odštartovali tiež na austrálskom okruhu Phillip Island). Pretekajú v ňom Ondřej Ježek za tím Go Eleven na motorke Kawasaki. „V momente, keď som sa posadil na motorku, som vedel, že toto bude môj život,“ hovorí o svojich začiatkoch Ondřej ktorý sezónu začal v Austrálii pádom, pri ktorom tuhla krv v žilách. „Bol to určite najvyšší pád mojej kariéry. Letel som tak päť metrov vysoko, ale okrem obrovských narazenín a odrenín to telo vydržalo. Normálne by sa nič nestalo, ale ako bol asfalt rozpálený, viac kĺzal. Zadné koleso išlo do šmyku, ale postupne. Až ma to zrazu vystrelilo hore. Sústredil som sa len na to, ako sa zaťať a zbaliť. To sa podarilo a nič som si nezlomil. Len som mal vyrazený dych, ako som dopadol na trať. Odplazil som sa a chvíľu som len ležal a snažil sa nadýchnuť.“ Ondřej Ježek mieri medzi najlepších, jeho súperi sú ale skúsení harcovníci – o titul budú bojovať štvornásobný šampión Kenan Sofuoğlu z Turecka, Američan P. J. Jacobsen, Talian Lorenzo Zanetti, Francúz Jules Cluzel aj Brit Kyle Smith.

Bratia Smržovci

Sezóna britských superbikov začne až v apríli na preslávenom okruhu Silverstone a predstavia sa v nej bratia Jakub a Matěj Smržovci. Jakub sa dohodol s tímom Smiths BMW a po nevydarenom minulom roku má väčšiu motiváciu než kedykoľvek predtým. A Matěj? Po šiestich rokoch v Nemecku v IDM Superbike má tiež novú motiváciu a v tíme PR Racing BMW bude jazdiť na rovnakej značke ako jeho brat.

Vytrvalostné preteky

V seriáli majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov bude tento rok štartovať Lukáš Pešek, ktorý má skúsenosti aj zo šampionátu cestných motocyklov, veď v roku 2007 vyhral v kategórii 125 dve veľké ceny. Vytrvalostný šampionát štartuje ôsmeho apríla dvadsaťštyrihodinovkou v Le Mans a diváci Eurosportu uvidia Lukáša Peška v nemeckom tíme Penz13.com BMW, v ktorom nahradí Markusa Reiterbergera. Jeho parťákmi budú skúsení Kenny Foray a Mathieu Gines. Lukáš má nielen nových kolegov, ale zároveň vysoké ciele a chuť vykročiť na pódium. Majstrovstiev sveta Endurance sa v roku 2016 zúčastní aj ďalší český jazdec Petr Bičiště v drese tímu GERT56 by RS Speedbikes. Tím sa chce pokúsiť o top 10, Petr by mal po minuloročnej úspešnej sezóne získavať ďalšie pretekárske skúsenosti a čo najrýchlejšie sa zorientovať vo svete vytrvalostných podnikov.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Motocyklový rok 2016

Šport
Foto Eurosport
piatok 1. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC