Šport

Útoky na maratóne v Bostone

Športový program – Útoky na maratón v Bostone

Predkladáme pokračovanie nášho historického okienka, ktoré mapuje športové akcie, ktoré boli narušené alebo úplne zrušené v dôsledku najrôznejších neočakávaných udalostí. Ukráťte si čas pri čakaní na obnovené športové podujatia s nami. V našom novom článku sa dozviete o teroristickom útoku na Bostonský maratón, ktorý je považovaný za najhorší teroristický útok v USA od 11. septembra.

Vyzeralo to, že pôjde o bežné bežecké preteky, na ktoré sa ako každý rok tešili desiatky tisíc vytrvalcov. 15. apríla 2013 približne okolo deviatej v závere Bostonského maratónu ale znenazdajky explodovala pri cieľovej čiare prvá nastražená nálož. Ďalšia explodovala len o dvanásť sekúnd neskôr o päťdesiat metrov ďalej.

Obe vybuchli v mieste, kde stálo a fandilo plno ľudí, príbuzných, kamarátov i detí účastníkov. Obrovský výbuch s veľkým mrakom dymu následne zahalil celé okolie. Najskôr nastalo hrozivé ticho, to sa ale vzápätí zmenilo na zmätok, šok, krik, paniku a plač. Obe explózie a následnú hrôzu v živom prenose vysielali všetky televízie, vrátane vrtuľníka, ktorý mal dohliadať na maratón. Všetci sa snažili dostať z miesta výbuchu do bezpečia. Po prvotnom šoku sa však snažili pomáhať zraneným. Policajné aj záchranné zložky boli našťastie vďaka konaniu maratónu na mieste za niekoľko sekúnd.

Smutná bilancia

Pri explóziách bolo zranených vyše 260 ľudí, väčšina z nich ťažko. Mnoho z nich utrpelo stratu končatiny v dôsledku samotného výbuchu, alebo následnej nutnej amputácie v nemocnici. Traja ľudia zomreli okamžite na následky výbuchu: dvadsaťdeväťročné dievča Krystle Cambellová z Medfordu, dvadsaťtriročná študentka z čínskeho Šanghaja Lu Lingzi a osemročný chlapec Richard Dorchester. Na miesto činu okamžite dorazili vyšetrovatelia z miestnej bostonskej FBI, ktorí následne prevzali vyšetrovanie. V tej chvíli bolo jasné, že sa jedná o organizovaný teroristický útok viac ako jednej osoby. Vyšetrovatelia operovali s možnosťou, že sa môže jednať o organizovanú skupinu, ktorá môže vykonať ďalšie útoky. Žiadna teroristická skupina sa k útoku neprihlásila a bezpečnostné zložky nemali príliš stôp, ktoré by mohli sledovať.

Hon na teroristov

Bostonská polícia začala vyhodnocovať kamerový systém a zároveň požiadala verejnosť o bližšie informácie, prípadne amatérske videá alebo fotografie, ktoré ľudia urobili pred, počas a v blízkosti miesta explózií. Sociálne siete, najmä Facebook a Twitter, boli okamžite zaplavené množstvom fotografií a videí od ľudí z miesta explózií, ktoré pomohli k dolapeniu útočníkov. Polícia prehľadávala celú štyridsaťdvakilometrovú trasu maratónu a začala vypočúvať množstvo ľudí, ktorí sa akcie zúčastnili, čo nebola vôbec jednoduchá práca; maratónu sa zúčastnilo vyše dvadsať tisíc bežcov a približne pol milióna ľudí sa pretekom prizeralo.

Rozuzlenie

Nakoniec padlo hlavné podozrenie na čečenských prisťahovalcov, bratov Tamerlana a Džochara Carnajevovcov, ktorí od roku 2001 bývali v USA. Následne boli zverejnené ich portréty a vyhlásené pátranie. Ešte ten deň bol nahlásený ich pohyb v blízkosti kampusu Massachusettského technologického inštitútu, kde došlo k prestrelke s políciou, pri ktorej bol zabitý nielen starší Tamerlan, ale tiež jeden zo zasahujúcich policajtov, Sean Collier. Jednalo sa tak o štvrtú obeť teroristického útoku bratov Carnajevovcov.

Mladšieho Džochara polícia dopadla o tri dni neskôr neďaleko miesta, kde došlo k prestrelke a kde bol zabitý jeho starší brat. Hneď po dolapení sa priznal, že so starším bratom útoky naozaj naplánovali a vykonali.

Zaujímavosti

Bostonský maratón sa koná každý rok na takzvaný Deň patriotov a vlastencov. Ide o najstarší maratón tohto druhu na svete. Tento rok bol kvôli koronavírusu (zatiaľ) preložený na 14. septembra. 

Na mieste úmrtia obetí z Boylston Street bol v auguste 2019 dokončený pamätník od sochára Pabla Eduarda pozostávajúci z troch 120–180 cm vysokých kamenných stĺpov. Pôvod stĺpov je pevne spätý s každou z obetí. Okolo stĺpov stoja okrasné lampy z bronzu a skla vysoké 5 až 6 metrov.

Útoky na maratóne v Bostone

Šport
Foto Lane V. Erickson, Hang Dinh, Marcio Jose Bastos Silva

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC