Šport

Tour de France tradične na Eurosporte

Tour de France tradične na Eurosporte

Komentátori Štěpán Straka a Martin Hačecký sa opäť po roku tešia na divákov Eurosportu a vysielanie Tour de France, ktorá odštartuje 6. júla v Bruseli. Eurosport 1 ponúkne živé prenosy všetkých 21 etáp. Fanúšikovia cyklistiky sa môžu tešiť na približne 100 hodín živého vysielania.

Tohtoročné prenosy zo všetkých etáp Tour de France na českej verzii Eurosportu budú komentovať Štěpán Straka a Martin Hačecký, ktorí budú ťažiť zo skúseností komentovania cyklistiky v posledných rokoch.

Ako sa Štěpánovi a Martinovi spoločne komentuje?

Štěpán Straka: „Spolupráca s Martinom je vzácna v tom, že si po tri týždne nelezieme na nervy. Ono je to vo finále to najdôležitejšie. Sme zatvorení v priestore asi 3 × 2 metre štyri a niekedy až 7 hodín denne. Viac netreba dodávať. Profesijne je Martin ako bývalý profesionál na hranici medzi expertom a komentátorom, čo je veľmi vzácna kombinácia. Každopádne on vidí v televízii viac než ostatní.“

Martin Hačecký: „Je to trochu ako časovka dvojíc. Na Štěpána je spoľahnutie, vždy príde pripravený a ide v dokonalom tempe, čo sa hodí, pretože mne niekedy počas pretekov forma kolíše. Občas mi ale etapa sadne, a to potom dokážem dať aj celkom dlhý špic. Už pred časom som hovoril, že si jednoducho spoločne sadneme k televízoru a rozprávame sa o bicykloch. To je samozrejme trochu nadsázka, ale v zásade som presvedčený, že je to tak dobre. Už nám vlastne v štúdiu chýba len fľaša vína.“

2019: Po stopách legendy

Tzv. Grand Départ sa odohrá v Bruseli na počesť 50. výročia prvého víťazstva Eddyho Merckxa na Tour de France. Úvodná etapa sa dotkne miest, v ktorých legenda svetovej cyklistiky vyrastala. Ako znalci slávnych pretekov vedia, najatraktívnejšie bývajú na TdF horské etapy. Tento rok si cyklisti už v prvom týždni užijú známu Planinu krásnych dievčat a ďalšie vrcholy vo Vogézach, než v ďalších týždňoch vstúpia do Pyrenejí a Álp. Práve v Pyrenejach v 14. etape čaká na pelotón záverečné stúpanie na slávny Tourmalet do nadmorskej výšky 2115 metrov. A to nie je zďaleka to najťažšie. Ešte drastickejšie budú alpské etapy, v ktorých sa pravdepodobne definitívne rozhodne o víťazovi: 18. etapa má 18 km pred cieľom Col du Galibier v nadmorskej výške 2642 metrov; 19. etapa vedie cez najvyšší bod ročníka Col de l'Iseran v nadmorskej výške 2770 metrov; 20. etapa končí viac ako 30 km dlhým stúpaním do Val Thorens v nadmorskej výške 2365 metrov. To bude pre divákov úplne famózny záver 106. ročníka.

Tento rok bez Frooma

Cieľ Tour de France privíta pretekárov opäť na Avenue des Champs-Élysées v Paríži. Špecialisti na časovky nebudú mať tento rok žiadnu veľkú výhodu. Časovky sa totiž pôjdu dve, z ktorých prvá je tímová a tá druhá kopcovitá. V tej môžu uspieť aj vrchári. Po každej etape predstaví Eurosport magazín Tour de France Extra, v ktorom diváci uvidia rozhovory s cyklistami a ich emócie krátko po dojazde do cieľa, analýzy jednotlivých etáp atď. Na štart TdF sa tento rok nepostaví štvornásobný víťaz Chris Froome, ktorý si pri páde zlomil nohu. Aj bez neho však bude zostava stajne Ineos (bývalá Sky) veľmi silná, v jej drese budú jazdiť obhajca Geraint Thomas, Egan Bernal a Michał Kwiatkowski. V pelotóne budú Tom Dumoulin, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Adam Yates, Thibaut Pinot a veterán Alejandro Valverde. Nebudú chýbať zástupcovia českej a slovenskej cyklistiky – Roman Kreuziger a Peter Sagan.

Cyklistika na Eurosporte

Cyklistický program Eurosportu pokračuje naplno aj po Tour de France. Diváci uvidia sedemdňové preteky Okolo Poľska, čo je najbližší podnik najvyššej kategórie World Tour pri našich hraniciach. Okolo Poľska štartuje 3. augusta opäť z Krakova a vrcholí v poľskej časti Vysokých Tatier. Eurosport ponúka po celý rok unikátny cyklistický kalendár.

Tour de France tradične na Eurosporte

Šport
Foto Eurosport
sobota 6. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC