Šport

Život v klietke

Šport – Život v klietke

Obrovský boom, ktorý v posledných rokoch zažíva bojový šport známy pod skratkou MMA, za mnohé vďačí ľuďom, ktorí kedysi stáli pri jeho prvopočiatku. A vy o nich zrejme neviete. Chyba! To sa teraz môže zmeniť.

Ak ste si mysleli, že máte o českom MMA všetky informácie, prepáčte, asi sa mýlite. Drvivá väčšina fanúšikov a priaznivcov tohto adrenalínového športu žije týmto fenoménom posledných pár rokov – tri, štyri. Lenže české MMA zanechalo oveľa väčšiu rozmanitejšiu a výživnejšiu stopu na našom území. Datuje sa ku koncu minulého tisícročia, kedy sa svetom nieslo ešte pomenovanie Vale Tudo!

Ako sa všetko začalo, kto stál na začiatku, ako prebiehali turnaje, kde, akí ľudia ovplyvnili tento šport, kto bojoval v klietke, koho nepoznáte a mohli by ste? Sondou do tejto mimoriadne zaujímavej minulosti je práve kniha Život v kleci, ktorú rozpráva Daniel Barták, dvojnásobný majster republiky z rokov 1999 a 2000, ktorý po skončení kariéry prešiel do trénerskej pozície a založil pražský Penta gym. Tento borec okrem iného vychoval Viktora Peštu, druhého Čecha v slávnej UFC. Barták a športový novinár Libor Kalous sa rozhodli využiť viac pohľadov na slávnu MMA. Spomienky, ktoré neboli ešte nikdy zverejnené, rozprávanie osôb, ktoré prežili zrod tohto fenoménu na vlastnej koži a sú tu stále.

Hlasy tých najpovolanejších

Moderátor a súčasný spolumajiteľ organizácie Oktagon MMA Ondřej Novotný, nezabudnuteľný spíkr Josef Melen, ktorý hecoval zápasníkov a fanúšikov v halách, sám zažil okolo 250 galavečerov v ringu a v klietke. Aleš Hradecký, obor medzi rozhodcami, ktorý si vedel zjednať poriadok. To je len malý zoznam tých, ktorí rozprávajú príbeh tohto adrenalínového športu.

Svoj pohľad pridala aj viac ako desiatka zápasníkov, ktorá zasiahla do diania českého MMA. Športovci, ťahúni, srdciari a bojovníci. Svoju verziu rozprávania poskytla aj štvorica, ktorá spoznala či práve spoznáva slávnu UFC. Spomienky oživil gladiátor desaťročia Michal Hamršmíd alebo Jaroslav Poborský, ktorý nazbieral viac ako 100 zápasov v klietke. Nechýba ani hlas tvrďasa Tomáša Kuželu, prvej Češky v UFC Lucie Pudilovej či šampióna japonskej organizácie Rizin Jiřího Procházku. Samozrejme nesmie a nebude chýbať prvý Čech v UFC a postava, ktorá vyhnala popularitu drsných súbojov v klietke na najvyššie priečky – Karlos Vémola a tiež Viktor Pešta, druhý český zástupca v UFC. Ďalej osobnosti Penta gymu, ktorý patrí k najstarším MMA klubom na českej scéne – Magdaléna Šormová, Jiří Paluska, Stanislav Futera a Václav Šamša. Predhovoru so skrytým tajomstvom sa ujal šampión nemeckej organizácie Aggrelin a anglickej UK Fighting Championship Ondřej Skalník.

Na MMA sa dá nahliadnuť aj z iných uhlov

Priestor preto dostala tiež psychologička Gabriela Kloudová, ktorá objasnila, prečo toľko ľudí fascinuje práve MMA, čo o nás vlastne vypovedá, čo s nami robí pohľad na boj v klietke, prečo s nami tak hádže, šklbe a rozdeľuje nás.
Súčasťou viac ako 300 strán atraktívneho čítania je tiež pohľad na médiá a čo o MMA písali pred rokmi. Aj keď je MMA tvrdý šport, aj tu je priestor pre humor, čo vám potvrdí rubrika Kecy v kleci. Mozaiku pestrého rozprávania doplnia tiež blogy, ktoré komentujú témy, situácie, ľudí a turnaje v danej dobe: Ako by vyzeral český MMA mutant, ktorý by mohol dobývať svet? Aké je trénerstvo pri klietke? Čo vlastne baby v klietke, aké sú s nimi radosti a starosti? Aké to bolo, keď explodovala napchaná hala kvôli MMA? 

Vy môžete sledovať bojové športy na programoch Skylinku. Ponúka ich stanica Nova Sport HD či Sport 1 a Sport 2 HD.

Šport
Foto Prima

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC