Šport

Tereza Smitková pozýva divákov Eurosportu na: US Open

Tereza Smitková

Posledný tenisový grandslamový turnaj roka US Open bude Eurosport vysielať od 25. augusta do 8. septembra. Jedným z českých želiezok v ohni bude ešte len devätnásťročná Tereza Smitková, ktorá na Wimbledone senzačne dokráčala z kvalifikácie až do štvrtého kola. Rodáčka z Hradca Králové zažije na US Open svoju premiéru a rada by nadviazala na snových štrnásť dní v All England Clube.

Tereza, Váš postup do osemfinále Wimbledonu nečakal zrejme nikto. Ako sa s odstupom pozeráte na svoje londýnske vystúpenie? Očakávali ste pred štartom sezóny, že v lete budete medzi najlepšou stovkou tenistiek sveta?

Takýto výsledok som nečakala ani ja. Nepochybne to bol doteraz môj životný turnaj a som šťastná, že sa mi tak vydaril. Ani nie tak kvôli mne, ale hlavne kvôli ľuďom, ktorí vo mňa veria a ja som im snáď dokázala, že na to naozaj mám. V prvú stovku som na začiatku sezóny nedúfala ani v kútiku duše a teraz sa pokúsim nezostať len pri tej stovke.

Okrem veľkého množstva bodov do rebríčka ste inkasovali aj tučnú finančnú odmenu. Obdarovali ste sa za svoj výkon nejakým darčekom? A za čo najviac míňate?

Rada by som si kúpila auto, ale nijako sa do toho neženiem. A ako každá baba si rada kúpim niečo pekné na seba, ale nie je nič, za čo by som „najviac“ míňala. Možno, keby som mala o nejaký ten centimeter menej, moja skriňa by bola o dosť plnšia lodičiek.

Radosť z wimbledonského výsledku musel mať aj tréner Jaroslav Machovský a celá rodina. Dočkali ste sa od nich nejakého prekvapenia?

Asi Vás sklamem, ale žiadne prekvapenie sa nekonalo. Len som s rodinou zašla na dobrú večeru.

Svetové tenistky teraz čaká šnúra turnajov na americkom kontinente, ktorá vyvrcholí US Open. Na čo sa do USA najviac tešíte? Veď to bude Vaša premiéra, na US Open ste neštartovali ani medzi juniorkami.

Do USA sa teším, bude to nová zaujímavá skúsenosť a navyše sa turnaj hrá na mojom najobľúbenejšom povrchu, betóne. Sama som zvedavá, aké to tam bude a ako sa mi bude dariť. Predsa len sa budem pohybovať v trochu inej spoločnosti ako doteraz a občas mi chvíľku trvá, kým sa rozkukám.

Ako by sa Vám páčilo zahrať si v rámci „night session“ a užiť si atmosféru, ktorú počas nočných duelov dokážu diváci vytvoriť?

Night session by bol určite zážitok, ale veľmi by tiež záležalo na tom, s kým by som hrala, napríklad s niektorou z najvyššie nasadených hráčok.

Máte ešte len 19 rokov, dá sa ešte v súčasnosti nejakým úspešným spôsobom skĺbiť tenis a škola?

Úspešným asi veľmi nie. Budem rada, keď na jeseň zvládnem ústnu maturitu a potom by som si od školy chcela dať oddych.

Vaše vrstovníčky navštevujú diskotéky, chodia po nákupoch, zaujímajú sa o mužov, Ako ste na tom v tomto smere? A ak je medzi tenistami Váš prototyp ideálneho muža, kto by to bol?

Je pravda, že prichádzam o množstvo vecí, ktoré patria k dospievaniu a mladosti, ale vybrala som si tenisovú cestu a to k nej jednoducho patrí. Všetko má svoje klady aj zápory. Už niekoľko rokov držím palce Novakovi Djokovičovi a zrejme to nie je len kvôli jeho úderom a pohybu…

Aké ciele si dávate do zvyšku sezóny a do ďalších rokov?

Žiadne konkrétne ciele si nedávam, ale budem rada, keď sa udržím na jeseň pod hranicou stovky. Chcela by som sa samozrejme v budúcnosti postupne posúvať ďalej nahor a snáď sa časom prehryziem aspoň do najlepšej svetovej päťdesiatky.

US Open

Šport
Foto Eurosport
pondelok 25. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC