Šport

Taliansky a francúzsky futbal sa vracia!

Marek Hamšík SSC Neapol

Užívajte si letné voľno, kým môžete. V auguste sa totiž na obrazovky Sport1 a Sport2 vracajú najvyššie futbalové súťaže z Talianska a Francúzska. Serie A začína tentoraz 21. augusta, Ligue začína dokonca už 12. augusta. K videniu toho bude okrem tradičných futbalových drám znovu viac než dosť.

Talianska scéna patrila v uplynulej sezóne jednoznačne dvom klubom. Juventus dokázal získať historický piaty titul v poradí, hoci v úvode súťaže ťažko tápal. Neapol po dlhých rokoch oživil nádej na zisk Scudetta. To síce nakoniec v boji s Bianconeri nezískal, ale prebojoval sa do základnej skupiny prestížnej Ligy majstrov. 

Stará dáma na začiatku minulého ročníka Serie A utrpela niekoľko zásadných rán v podobe odchodov dôležitých postáv základnej zostavy. Do Spojených štátov sa presunul legendárny Andrea Pirlo, späť do svojej vlasti zamieril Argentínčan Carlos Tévez a ambicióznemu Bayernu Mníchov dal prednosť novopečený víťaz turnaja Copa América, Arturo Vidal. Bez tejto, pre fanúšikov svätej, trojky Juventus dlho hľadal nový herný rytmus a tréner Massimiliano Allegri bol talianskymi médiami niekoľkokrát takmer odvolaný z funkcie. Skvelý psychológ však prežil najväčšiu krízu svojej kariéry a vďaka niekoľkým novým tváram a predovšetkým skvelej výkonnosti mladého útočníka Paula Dybalu sa všetko obrátilo k normálu. Neapol bol pre „Starú dámu“ prekvapivo najväčším konkurentom v boji o titul. Tím na čele so slovenským reprezentantom Marekom Hamšíkom, vedený pragmatickým koučom Mauriziom Sarrim, svojou organizovanou hrou udivoval celé Taliansko a dokázal udržať štandard takmer celú sezónu. Hlavným strojcom úspechu bol ďalší Argentínčan, Gonzalo Higuaín, ktorý so svojimi 36 ligovými gólmi prekonal 66 rokov starý rekord Gunnara Nordahla.

V nasledujúcej sezóne by opäť tieto dva tímy mali mieriť najvyššie a oba momentálne výdatne posilňujú. Juventus si dokonca dovolil siahnuť k jednému zo svojich najväčších sokov, keď z AS Rím priviedol reprezentanta Bosny a Hercegoviny, Miralema Pjanića. Obranu pre zmenu spevní skúsený obranca Dani Alves, ktorý bol dlhé roky oporou Barcelony. Neapol dokázal pred nosom ukradnúť ostatným klubom jedného z najlepšie hodnotených obrancov poslednej sezóny Lorenza Tonelliho a enormný záujem má o talianskeho reprezentanta Antonia Candrevu, ktorý sa v lete rozlúčil s tímom Lazia. Z boja o Scudetto však nemôžeme vylúčiť ani ostatné kluby. Rímske AS po jarnom príchode Luciana Spallettiho predvádzalo dlhodobo kvalitné výkony a okrem Pjanića, zatiaľ neprišlo o jedinú oporu, vrátane belgickej hviezdy Radja Nainggolana. V tíme navyše zostáva ikonická postava Francesca Tottiho, ktorý v septembri oslávi neskutočné 40. narodeniny.

Doslova kontrastný bol posledný ročník francúzskej Ligue 1. Tím PSG bez akýchkoľvek ťažkostí dokázal ovládnuť boj o titul a rozhodol niekoľko týždňov pred oficiálnym koncom súťaže. Na druhý Olympique Lyon mali Parížania neuveriteľný 31bodový náskok. Tímovú predstavu o dosiahnutí dokonalej sezóny bez prehratého zápasu však nedosiahli a Ángel Di María a spol. majú stále o čom snívať. Aj tentoraz bude mužstvo z Parku princov najhorúcejším kandidátom na titul a to aj bez Zlatana Ibrahimovića. Ten sa znovu rozhodol zmeniť svoje pôsobisko a chystá sa na angažmán v Manchestri United, kde sa znovu stretne so svojím obľúbeným trénerom, Josém Mourinhom. 

Nie je to však jediná zmena, ktorú PSG zaznamenalo. Po troch rokoch skončil na lavičke Laurent Blanc. Vedenie klubu veľmi rýchlo potvrdilo, že ho nahradí mladý ambiciózny Španiel, Unai Emery. Na posily sa tiež nečakalo dlho. Svoju kariéru bude chcieť v novom drese znovu oživiť ofenzívny stredopoliar Hatem Ben Arfa, ktorý v minulej sezóne parádne fungoval v Nice. Pre zmenu zo Sevilly prichádza pracovitý stredopoliar Grzegorz Krychowiak a do Paríža sa z Brúgg sťahuje tiež nenápadný obranca Thomas Meunier.

Pod favoritom súťaže by sa mal znovu strhnúť drsný boj o priamy postup do Ligy majstrov. Ten naposledy skončil 65bodovou remízou medzi Lyonom a Monakom. O chlp šťastnejší nakoniec boli futbalisti Olympiku. Počítať sa však musí aj s tímami Nice a Lille. A vyradiť z hry nemožno ani Olympique Marseille. Nech už to počas nasledujúceho roka bude prebiehať akokoľvek, bude sa na obrazovkách našej športovej televízie na čo pozerať.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Talianska a francúzska liga

Šport
Foto SPORT 1
pondelok 1. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC