Šport

Svetový pohár v biatlone

Svetový pohár v biatlone

V slovinskej Pokljuke odštartuje 2. decembra Svetový pohár v biatlone 2018/19. Rovnako ako v minulých rokoch budú biatlonové preteky na Eurosporte komentovať Michal Šíma a Béla En. V úlohe expertky ich už tretiu sezónu doplní Barbora Tomešová, ktorá ešte predvlani štartovala vo farbách českej reprezentácie.

Barbora Tomešová si už v priebehu prvej komentátorskej sezóny získala divákov a zažila aj nečakaný záujem významných médií. „Pre mňa to bolo obrovské prekvapenie, vôbec som nečakala, že by to mohlo takto pozitívne vyjsť. Teda, že by to bavilo nielen mňa, ale aj všetkých ostatných, zo strany komentátorov Eurosportu to bolo vždy fajn a pohodové, príjemne prekvapil ten záujem divákov a médií.“

A aká bude pre Barboru Tomešovú nadchádzajúca biatlonová zima? „Nebudem chýbať napríklad na pretekoch svetového pohára v Novom Meste na Morave. Mám totiž navyše pozíciu člena organizačného výboru, zúčastnila som sa aj letného biatlonového MS. Vidím tak biatlon z ďalšej perspektívy, už som bola v úlohe pretekárskej, komentátorskej, trénerskej, teraz spoznávam zázemie organizovania pretekov. A zároveň som trénerkou v Športovom klube Nové mesto na Morave pre biatlonových dorastencov a juniorov. Na svetový pohár sa strašne teším, som neskutočne zvedavá, veď dievčatá majú prvú sezónu pod nórskym trénerom a nórskou lyžiarskou a biatlonovou školou, a chalani pod Zdeňkom Vítkom, pod ktorým som trénovala dva roky, a boli to úspešné roky reprezentácie, snáď sa na ne podarí aj chalanom nadviazať.“ Dlhoročný biatlonový komentátor Béla En verí, že biatlonová horúčka v ČR nie je minulosťou: „Svetový pohár v Novom Meste na Morave je predo dvermi, takže očakávam, že biatlonová horúčka zase vypukne v plnej sile. Som zvedavý, čo pozitívne urobia trénerské zmeny, Veronike Vítkovej odpadlo niekoľko ťažkých súperiek, takže by to mohlo byť z pohľadu českého diváka zaujímavé aj tento rok. Jednoducho povedané, biatlonový fanúšik sa má na čo tešiť.“ Vedúci českej redakcie Eurosportu a biatlonový komentátor Michal Šíma je zvedavý, čo urobí s českým biatlonom nórsky tréner žien Egil Gjelland: „Český biatlon si zachovával tak trochu image rodinného športu, a to aj napriek obrovskému boomu v posledných rokoch. Uvidíme, čo nielen s výkonnosťou ženského reprezentačného tímu, ale s celým prostredím českého biatlonu, urobí príchod rešpektovanej osobnosti z Nórska.“ Minulá sezóna SP bola pre českú reprezentáciu opäť úspešná, na olympijských hrách vybehali a vystrieľali Michal Krčmář a Veronika Vítková striebornú a bronzovú medailu. V celkovom poradí svetového pohára skončila Veronika Vítková na ôsmom mieste. No nezabudnime, že Svetový pohár v biatlone nie je iba o českej reprezentácii. Môžeme sa tešiť na výkony špičkových svetových biatlonistov, na mená ako minuloroční víťazi Martin Fourcade a Kaisa Mäkäräinenová, na obrazovkách budú pretekať Slovenka Anastasia Kuzminová, ďalej Laura Dahlmeierová, Quentin Fillon Maillet, Benedikt Doll atď. Škoda, že už neuvidíme niekoľkonásobných olympijských víťazov Darju Domračevovú a Oleho Einara Bjørndalena, ktorí ukončili kariéru.

Svetový pohár v biatlone

Pokljuka (Slovinsko) od 2. decembra
Hochfilzen (Rakúsko) od 13. decembra
Nové Město na Moravě (ČR) od 20. decembra
Oberhof (Nemecko) od 10. januára
Ruhpolding (Nemecko)  od 16. januára
Antholz-Anterselva (IT) od 24. januára
Canmore (Kanada) od 7. februára
Salt Lake City (USA) od 14. februára
MS Östersund (Švédsko) od 7. marca
Holmenkollen (Nórsko) od 21. marca

Svetový pohár v biatlone

Šport
Foto GETTY IMAGES
nedeľa 2. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC