Šport

Svetový pohár v biatlone štartuje: Sme skvelá partia!

Biatlon

Český biatlon v posledných dvoch rokoch vyskočil míľovými skokmi na výslnie. Sezóna 2014–15 štartuje 30. novembra pretekmi vo švédskom Östersunde a pred prvými pretekmi sme sa spýtali dvoch českých olympijských medailistov – Ondřeja Moravca a Jaroslava Soukupa aj ich trénera Ondřeja Rybáře, aká je nálada najlepších českých reprezentantov mužov pred sezónou.

Ako vnímate, že patríte do úzkeho okruhu ľudí, ktorí posunuli donedávna neznámy biatlon medzi najpopulárnejšie športy u nás?

Ondřej Rybář: Počúva sa to pekne. Je to odmena za tvrdú prácu, za všetko, čo sme do biatlonu vložili. Asi môžem aj za ostatných povedať, že sme radi súčasťou tejto fungujúce party. Vo finále je to však predovšetkým o športovom výkone. Týmto chcem poďakovať Gabike, Ondřejovi, Verči, Jardovi, Michalovi aj ďalším, nie je to o jednotlivcovi.
Ondřej Moravec: Klamal by som, keby som povedal, že to nevnímam, veď ma zrazu veľa ľudí spoznáva, vidím záujem okolo seba. Predovšetkým po olympiáde. Na druhú stranu nerád by som sa tým nechal zväzovať a prehnane upínal na to, že nie je iné východisko, ako potvrdiť svoju pozíciu. Chcem robiť biatlon a chcem ho robiť dobre, keď sa mi bude dariť, ľudia to ocenia a obe strany budú spokojné.
Jaroslav Soukup: Strašne ma teší, že šiel biatlon tak nahor až medzi najpopulárnejšie športy a samozrejme aj to, že je to aj vďaka mne.

Aké sú Vaše športové sny pre nasledujúcich päť mesiacov?

Ondřej Rybář: Nebudem hovoriť nejaké čísla, skôr by som bol rád, aby každý zo športovcov bol so sezónou spokojný. Ja si hrozne cením každé umiestnenie do desiateho miesta, kto je v desiatke, ten vlastne siaha po medaile. Kto sleduje biatlon vie, že je tá medaila blízko, že rozhodujú maličkosti, pódium sa môže vzdialiť jednou chybou na strelnici.  
Ondřej Moravec: Zdravie a psychická pohoda. Potom bude splňovanie výkonnostných cieľov oveľa ľahšie. Ja mám tento rok ako dlhodobejší cieľ jazdiť čo najstabilnejšie po celý rok a rád by som uspel v celkovom poradí svetového pohára. Byť do desiatky. A to má prednosť aj pred výsledkami na MS, ktoré sa ale rovnako započítavajú do hodnotenia SP.
Jaroslav Soukup: Byť zdravý, to vidím ako najdôležitejšie, od toho sa odvíjajú aj výsledky. A samozrejme nejaké tie preteky okoreniť čo najlepším umiestnením. Na desiatku ako Ondra nemyslím, pre mňa budú vrcholom majstrovstvá sveta, už vzhľadom na to, že v jednotlivých pretekoch mám s dobre načasovanou formou väčšiu šancu uspieť, ako byť napríklad do desiateho miesta celkovo.

V televízii vídame predovšetkým úspechy v zmiešanej štafete a rozosmiate šťastné tváre všetkých štyroch po vydarených pretekoch. Sú naozaj taká skvelá partia, ako to vyzerá na prvý pohľad v televízii?

Ondřej Rybář: Niekedy niekto nemá náladu, v každom kolektíve nie je každý deň ten najlepší, ale oni sú naozaj skvelá partia. Nechcem niečo idealizovať, ale fungujú báječne aj s dievčatami, všetkým ide o spoločný výsledok a pracujú na ňom. Pripomeniem slová Jardy Soukupa na olympiáde, v tej dobe už mali Jarda, Ondra aj Gábina medaily z individuálnych pretekov a Jarda hovoril pred zmiešanou štafetou: „Tak dnes ideme pre medailu Veronike“. To hovorí za všetko.
Ondřej Moravec: Možno je to ten pravý dôvod, prečo sa nám tak darí, ťažko povedať, ale určite je to jeden z prvých predpokladov, aby tím uspel. Vychádzame spolu výborne, obzvlášť teraz, keď jazdíme aj s dievčatami po sústredeniach, čo vôbec nie je zlá zmena.

Aká bola posledná príprava pred sezónou?

Ondřej Rybář: Dachstein sa príliš nepodaril, dva dni sa nedalo kvôli počasiu lyžovať, nejazdila lanovka. A keď ste niekde týždeň, stratené dva dni sú poznať. Tento rok sme urobili zmenu, zvyčajne sme tesne pred sezónou chodievali na Pokljuku za prvým snehom, tentoraz sme trénovali na severe. Zmena bola aj v tréningu, na Pokljuke sme vždy jazdili minimálne týždeň na kolieskových lyžiach, tento rok len na lyžiach. Začína štvorročný olympijský cyklus, hlavný cieľ je teda za štyri roky, takže tento prvý rok sa ponúka pre vyskúšanie nejakých zmien. 

Eurosport vysiela nielen všetky preteky SP v biatlone, ale svetové poháre aj v ďalších deviatich zimných športoch. Ktoré, okrem biatlonu, máte v obľube?

Ondřej Moravec: Zimné športy sledujem rád, najbližšie je mi bežecké lyžovanie, veľa chalanov poznám, sú to moji kamaráti. Rád sa pozerám na skoky na lyžiach a samozrejme na hokej.
Jaroslav Soukup: Ja ďalšie športy nesledujem, len v rámci oddychu, natiahnem sa, zapnem televíziu, ale že by som vyhľadával konkrétne preteky, to nie. 

Nový šéf biatlonového zväzu je vinohradník. Ako Vám chutí víno pána Hamzy?

Ondřej Moravec: Mal som samozrejme možnosť jeho vína ochutnať, hlavne vína spojené s našimi tvárami, a chutili mi. Ale nie som expert na víno a do hlbších rozborov by som sa nepúšťal, aby som niečo nepovedal zle.
Jaroslav Soukup: Víno od pána Hamzy sem tam dostávame, ale sme športovci, takže si ho príliš neužívame. Popíjanie s tvrdou tréningovou morálkou nejde dokopy.

Svetový pohár v biatlone

Šport
Foto Eurosport
nedeľa 30. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC