Šport

Super Bowl: Príbehy Super Bowlu

Super Bowl

Každá odohraná sezóna píše celý rad príbehov, tímových aj individuálnych, ktoré vrcholia veľkolepým finálovým zápasom – Super Bowlom. Niektoré príbehy sa pretnú, sny sa splnia, vždy ale niekto musí odísť porazený.

2014: Nepriestupná obrana 

Prvú februárovú nedeľu roku 2014 sa futbalový svet pripravoval zodpovedať dlhoročnú otázku. Je silnejším tímom ten s najlepšou obranou, alebo útokom? Po dlhšej dobe sa totiž do Super Bowlu prebojovali dvaja vopred jasní favoriti. Seattle Seahawks predvádzal celú sezónu precízne defenzívne výkony, jeho obrana ničila jedného súpera za druhým. Na druhej strane stál Denver Broncos, ktorých rozohrávač, hviezdny Peyton Manning počas základnej časti prekonal všetky možné individuálne rekordy a jeho tím pre zmenu zosmiešňoval súpera v ofenzíve.
 
Netrvalo však dlho a o osude stretnutia bolo jasno. „Legion of Boom“, ako sa tiež prezýva nepriechodná obrana Seattlu, uzamkla pole a dovolila Manningovi iba osem bodov. Sama potom vyprodukovala celkom štyri turnovery a pomohla tak deklasovať Denver 43:8. Obranca Malcolm Jenkins sa stal najužitočnejším hráčom zápasu, jeho spoluhráč Richard Sherman sa zase dostal na obal videohry Madden NFL 15. 
 

2012: Výhra outsidera

V roku 2012 mali patriť k silným tímom. Green Bay prehrali v základnej časti len jediné stretnutie, dosť podobne sa darilo aj New Orleans, San Franciscu, New Englandu, alebo Baltimoru. Zo slabej divízie NFC East sa nakoniec do play-off prebojovali New York Giants. V predkole najprv zdemolovali Atlantu pomerom 24:2. Koniec ich sezóny sa následne očakával pri konfrontácii s takmer perfektným Green Bay. Perfektný výkon obrov na zamrznutom ihrisku v tundre však vyniesol postup hosťom a koniec nádejnej sezóny Green Bay.
 
Keď potom Giants zdolali v konferenčnom finále aj San Francisco, bolo jasné, že majú silu aj na výhru v Super Bowle. Piateho februára bol zázrak dokonaný. Giants porazili New England Patriots v ďalšom napínavom finále 21:17 a dokázali všetkým, že aj s priemernou bilanciou v základnej časti sa dá prejsť celým play-off bez porážky. 
 

2009: Z vyvrheľa hrdinom 

Santonio Holmes patril po celú svoju kariéru ku problémovým hráčom. Už ako teenager predával drogy vo svojom rodnom meste Belle Glade v štáte Florida. Niekoľkokrát bol zatknutý za držanie a distribúciu omamných látok, za domáce násilie a výtržníctvo. Ako futbalista však oplýval veľkým talentom. Vo finále v roku 2009 prehrával Pittsburgh Steelers s Arizonou Cardinals 20:23. Bol to práve Santonio Holmes, ktorý zachyteným touchdownom v posledných tridsiatich piatich sekundách vyfúkol Arizone víťazstvo pred nosom. 
 

Šťastlivec? 

Získať slávnu trofej, pomenovanú po slávnom koučovi Vincovi Lombardim, je obrovská česť, splnený sen, vrchol kariéry amerického futbalistu a často tiež najlepší deň životov víťazov. Obrancovi Charlesovi Haleymu sa podarilo vyhrať Super Bowl celkom päťkrát. V rokoch 1988 a 1989 bol pri tom, keď San Francisco 49ers zvíťazili dvakrát za sebou. Tri roky na to bol vymenený do Dallasu akurát včas, aby stihol ich víťaznú šnúru v rokoch 1992, 1993 a 1995.  
 
Super Bowl 49 je na programe v noci z nedele 1. februára 2015 na pondelok a uskutoční sa v Arizone na štadióne University of Phoenix. Kto bude bojovať o trofej Vinca Lombardiho je doteraz vo hviezdach, preto sledujte prebiehajúcu play-off na staniciach Sport TV. O tradične veľkolepú Halftime show sa tento rok postará americká speváčka Katy Perry, ktorú si organizátori vybrali z finálovej trojice na úkor Rihanny a skupiny Coldplay. Očakáva sa, že budú znovu padať rekordy v sledovanosti. Super Bowl, ako najsledovanejší televízny program, prekonal tento svoj vlastný rekord štyrikrát za posledných päť rokov. Minuloročné finále sledovalo 167 miliónov ľudí na celom svete, z toho 111,5 milióna Američanov.
 
A aké príbehy napíše ďalší ročník? Ponúka sa ich celý rad. Rozohrávač New England Patriots Tom Brady môže získať svoj štvrtý prsteň pre víťaza Super Bowlu. Peyton Manning by chcel odčiniť minuloročnú zahanbujúcu porážku a zavŕšiť svoju skvelú kariéru výhrou. A prečo nie, aj Patriots, aj Broncos sú jedni z horúcich favoritov. Cestu im môže skrížiť skvelý Aaron Rodgers a jeho Green Bay Packers, alebo že by sme boli svedkami obhajoby minuloročného víťazstva Seattlu? Rozhodne je na čo sa pozerať! 

Super Bowl

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 1. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC