Šport

Snooker zažije majstrovstvá sveta na Eurosporte

Snooker zažije majstrovstvá sveta na Eurosporte

Snooker nemožno na obrazovkách Eurosportu prehliadnuť. Možno bez preháňania povedať, že Eurosport je jeho televíznym domovom. Stále viac divákov kladie otázky našej redakcii, stále viac divákov sleduje jednotlivé snookerové turnaje. A kde sa tento fenomén vlastne vzal?

Snooker sa narodil v Indii na sklonku 19. storočia, kde sa na jeho vzniku podieľali hlavne britskí dôstojníci. Dodnes je tradičnou britskou hrou, veď majstrovstvá sveta ešte nedokázal vyhrať žiadny hráč, ktorého materinským jazykom nie je angličtina. Neznamená to ale, že by sa vo svetovej špičke nedokázali presadiť aj hráči inej národnosti. Na minuloročnom MS sa do osemfinále prebojovali okrem hráčov z Veľkej Británie aj dvaja Číňania (v roku 2016 hral Ting Ťün-chuej dokonca finále MS, ktoré prehral s Markom Selbym). Komentátor Tomáš Kejla je dlhoročným propagátorom snookeru a zároveň niekoľko rokov trénerom českej jednotky – osemnásťročného Aleša Herouta, ktorý pravidelne navštevuje amatérske MS a ME. „Česká verzia Eurosportu vysiela snooker už vyše pätnásť rokov. Ja som bol od začiatku pri tom a dobre sa pamätám, ako sme s Michalom Šímom začínali. Pamätám sa, ako sme pri majstrovstvách sveta venovali niekoľko prenosov hlavne pravidlám a opisovali úplne všetko. Dnes už je situácia odlišná, hoci sa stále nájdu diváci, ktorí so snookerom len začínajú. Každopádne, ak budete snooker pozornejšie sledovať, čoskoro zistíte, aká distingvovaná hra to je,“ vysvetľuje Kejla.

Svoje skúsenosti z komentovania snookeru a obdiv k svojmu kolegovi pridáva aj ďalší matador – šéfredaktor českej redakcie Eurosportu Michal Šíma: „S Tomášom som komentoval osem rokov, než som kvôli povinnostiam vedúceho redakcie s časovo náročnými prenosmi prestal. Trávil som s ním vtedy v komentátorskej kabíne možno viac času než so svojou priateľkou. Vždy z neho vyžaroval pokoj a istota, ale najlepšie na Tomášovi bolo to, ako šiel za svojou myšlienkou snooker zviditeľniť. Na začiatku o ňom nikto nič nevedel, potom prišli české prenosy na Eurosporte, Tom začal organizovať snookerové akadémie a kempy a vo februári 2008 už prichádzali na exhibíciu do Prahy také legendy ako Steve Davis. Potom už to fičalo. Strašne ma teší, že je Tomáš na svojej snookerovej ceste úspešný.“

Ako je od roku 1977 pravidlom, MS sa budú hrať v divadle Crucible v Sheffielde, ktoré sa vďaka dlhoročnej tradícii honosí prezývkou Mekka snookeru. Snookerová ikona a päťnásobný majster sveta Ronnie O'Sullivan patrí medzi najväčších favoritov aj tento rok. V novembri vyhral Champion of Champions, potom jeden z troch turnajov tzv. snookerovej trojkoruny – UK Championship. Každopádne, Ronnie O'Sullivan je už dnes žijúca legenda a nie je divu, že každý jeho zápas priláka k obrazovkám zhruba milión divákov. Pamätáte sa na jeho najrýchlejšie zahranú „stoštyridsaťsedmičku“ (najvyšší možný bodový zisk)? Trvala 5 minút a 20 sekúnd a zahral ju práve na majstrovstvách sveta. A ďalší favoriti? Mark Selby, ktorý vyhral v posledných piatich rokoch trikrát, na úspech môžu pomýšľať aj Judd Trump a Neil Robertson.

Duely najlepších hráčov snookeru o svetový titul môžete sledovať na Eurosporte od 20. apríla do 6. mája.

Majstri sveta za posledných 10 rokov

2008 Ronnie O'Sullivan (GB)
2009 John Higgins (GB)
2010 Neil Robertson (AU)
2011 John Higgins (GB)
2012 Ronnie O'Sullivan (GB)
2013 Ronnie O'Sullivan (GB)
2014 Mark Selby (GB)
2015 Stuart Bingham (GB)
2016 Mark Selby (GB)
2017 Mark Selby (GB)
2018 Mark Williams (GB)

MS v snookeri

Šport
Foto GETTY IMAGES
sobota 20. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC