Šport

Šermiarsky týždeň na Eurosporte

Šermiarsky týždeň na Eurosporte

Od 17. do 22. júna predstaví Eurosport svojim divákom majstrovstvá Európy v jednom z najstarších športov vôbec – v šerme. Prenosy z európskeho šampionátu bude komentovať Michal Škorpil a v úlohe experta sa predstaví bývalý dlhoročný reprezentant Jiří Vincenc.

A si každý malý chlapec (a tiež nejedna slečna) si niekedy zašermoval aspoň s palicou, a snáď každý sa niekedy pozeral v televízii na šermiarske súboje d'Artagnana a ďalších. Šerm je prastarý šport, ktorý svojím spôsobom vznikol už v praveku, kedy sa naši prapredkovia tĺkli kyjakmi a palicami. Pravé umenie meča má ale svoje počiatky až v starovekých ríšach, najstarším známym vyobrazením šermiarskeho súboja je reliéf v egyptskom Luxore. Najväčší rozmach potom šerm zažil v Rímskej ríši, predovšetkým vďaka výcviku gladiátorov v špeciálnych školách.

Historický šerm?

Sám expert Eurosportu Jiří Vincenc je členom klubu historického šermu a tiež napísal knihu Stručná historie šermu, ktorá pojednáva o histórii šermu od staroveku až po súčasnosť. To, čo vidíme na rôznych akciách v podobe skupinových vystúpení, je pekné a zábavné divadlo, ale so skutočným historickým šermom to má len málo spoločného. Tieto skupiny začali vznikať približne pred 60 rokmi, športový šerm ale vyšiel zo súbojového šermu už niekedy pred dvoma storočiami. Takže, hoci veľmi upravený, je vlastne skutočným historickým šermom.

Krv, podrazy a šport

Dnes sa šermuje na päť a pätnásť zásahov, čo dovoľuje určité riskovanie. V starých časoch to ale bolo inak, šermovalo sa na zásah jeden. Vtedajší šermiarski majstri tak vymýšľali rôzne akcie (finty), ktoré tajili a ktoré dnešní šermiari často ani nepoznajú. Kto ich ovládal, dal sa len ťažko poraziť. Navyše boli staré súboje spojené s rôznymi údermi a podrazmi. A historický šermiar bol koniec koncov zvyknutý aj zraniť či zabiť, takáto situácia by mohla súčasného vystrašiť. „Mimochodom, filmové scény, keď jeden šermiar premôže viac protivníkov, nie sú reálne. Skúšal som to kedysi so slabšími súpermi, stačili na mňa dvaja, to jednoducho neustrážite, ak útočia naraz,“ dodáva k filmovým šermovačkám Jiří Vincenc.

Diváka na MS zaujme predovšetkým úžasná rýchlosť akcií, ktorých zložitosť si vychutná pri spomalených záberoch. Technika má takmer nemenný vývoj už 200 rokov, ohromne sa však zvýšila rýchlosť, predovšetkým nôh. V Českej republike je v súčasnosti 43 aktívnych klubov a 2300 členov, čo je dvojnásobok stavu pred 60 rokmi.

ME v šerme sledujte na Eurosporte od 17. do 22. júna. Každý deň pripraví Eurosport svojim divákom dvojhodinové prenosy duelov najlepších šermiarov Európy.

Jiří Vincenc (expert Eurosportu)

Jiří Vincenc pôsobil 10 rokov v reprezentácii Československa a je posledný šermiar, ktorý bol reprezentantom vo všetkých zbraniach – fleurete, korde aj šabli. V šabli a fleurete sa stal celkovo štyrikrát majstrom republiky, zažil aj dva štarty na majstrovstvách sveta. Od roku 1971 pôsobí ako profesionálny tréner.

ME v šerme

Šport
Foto GETTY IMAGES
pondelok 17. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC