Šport

Serie A v znamení gigantov

Serie A

Na Apeninskom polostrove sa bude hrať o titul, Ligu majstrov aj Európsku ligu. Ambiciózny AS Rím si to v priamom boji o druhé miesto rozdá s rozbehnutým Neapolom a lídra súťaže, Juventus, čaká talianska klasika s AC Miláno. Oba očakávané zápasy môžu mať v konečnom súčte zásadný vplyv na umiestnenie v tabuľke.

V minulom roku bojoval Neapol takmer až do konca sezóny o titul, tento rok sa neuspokojí s horším než druhým miestom. To totiž znamená priamy postup do skupinovej fázy Ligy majstrov, kým tretia priečka zabezpečuje len neobľúbené predkolo. V ceste tímu Maurizia Sarriho bude stáť stálica z vrchných poschodí tabuľky, AS Rím.

Hrať sa navyše bude na Stadio Olimpico, kde by Rimania teoreticky mali predviesť ešte lepší výkon než v úvodnom vzájomnom zápase na San Paole. Tam mužstvo Luciana Spallettiho dokázalo prekvapivo zvíťaziť 3:1 aj vďaka dvom gólom, českým fanúšikom známeho, Edina Džeka. Jeho vynikajúca forma vydržala do jarnej časti a dá sa predpokladať, že bude bojovať o prvé miesto medzi strelcami Serie A.

Chrbát mu navyše kryjú strelecky potentný Mohamed Salah, Radja Nainggolan a Diego Perotti. Tí dokopy nastrieľali súperom 19 gólov a navyše Džeka pravidelne zásobujú bezchybnými loptami. Súčasná sila kádra a predovšetkým dlhodobá konzistencia – to sú dve hlavné zbrane AS a kouč Maurizio Sarri o nich dobre vie.

S bázňou však k zápasu rozhodne pristupovať nebude. Spoľahnúť sa môže už len na fakt, že jeho tím je s 55 gólmi bezkonkurenčne najproduktívnejší v súťaži a navyše už rok a pol hrá v premyslenom systéme, ktorý podľa ostatných trénerov v Serii A môže poraziť každého súpera. Kouč Bologni, Roberto Donadoni, po zápase s Neapolom, v ktorom jeho tím prehral vysoko 1:7, vyhlásil, že Neapol hrá najlepší futbal v Taliansku a žiadny tím, vrátane Juventusu alebo AS, to proti nemu nebude mať jednoduché.

Najväčšiu fazónu má momentálne belgický reprezentant Dries Mertens. Ten sa prekvapivo pozitívne chytil príležitosti nastupovať v útoku pri dlhodobom zranení Arkadiusza Milika a bleskovo sa dostal medzi top strelcov súťaže. Neapol navyše v zime posilnil o Leonarda Pavolettiho z Janova a Milik sa pomaly vracia späť do hry. Vedľa Mertensa nastupujú technicky zdatný Lorenzo Insigne a nevyspytateľný majster pozičnej hry, José Callejón. Spoločne táto trojica púta pozornosť fanúšikov i trénerov po celom svete a pri súčasnej forme by mohla nastupovať v ktoromkoľvek tíme, v ktorejkoľvek súťaži. V dueli AS – Neapol jednoducho nastúpi kvalita proti kvalite a keď sa jedná o druhé miesto, žiadny z tímov nebude mať zľutovanie. Podobne, teda nekompromisne, v posledných rokoch k veci pristupuje tiež absolútny líder talianskeho futbalu. Juventus dokázal minulý rok vyrovnať svoj vlastný rekord, keď získal neskutočné piate scudetto po sebe a tento rok si brúsi zuby na ďalšie.

Momentálne mu patrí prvé miesto v tabuľke a miestami vyzerá takmer neporaziteľne. V útoku vyčíňa najlepší strelec minulej sezóny Gonzalo Higuaín, chorvátsky robotník, ktorý nevypustí jediný súboj, Mario Mandžukić, a megatalent z Argentíny, Paulo Dybala. Všetci spomínaní sa navyše môžu spoliehať na skúsenú a skvele vyrovnanú defenzívu, ktorá nemá problém hrať v systéme s tromi alebo štyrmi obrancami. Leonardo Bonucci a Giorgio Chiellini patria k svetovej extratriede. Doplnení sú o veterána Andreu Barzagliho a talentovaného Danieleho Ruganiho. Už len zoznam takých mien kazí náladu všetkým strelcom v Serii A, vrátane tých milánskych.

AC sa však pred vzájomným duelom môže oprieť o jeden zásadný fakt. V prvom vzájomnom zápase na San Sire sa totiž stalo jedným zo štyroch tímov, ktoré dokázali Bianconeri v aktuálnej sezóne poraziť. Jediný gól zápasu dal mladý taliansky reprezentant Manuel Locatelli a na duel s Juventusom sa znovu teší. Súčasná forma síce milánskych k priečkam zaisťujúcim Európsku ligu nepribližuje, ale tréner Vincenzo Montella zostáva ľadovo pokojný. Pred nedávnom na tlačovej konferencii vyhlásil, že jeho tím možno nemá konzistentné výsledky, ale neskutočný potenciál, ktorý sa v ňom skrýva, ich s trochou trpezlivosti čoskoro prinesie.

A prísť to môže už v jarnej časti Serie A. Odchod dôležitého forvarda M‘Bayeho Nianga totiž AC rýchlo vykompenzovalo akvizíciou Španiela Gérarda Deulofeua a v kádri je navyše teraz aj Argentínčan Lucas Ocampos. S týmito dvoma futbalovými „drzáňmi“ a solídne poskladaným zvyškom tímu, v ktorom má pevné miesto aj slovenská opora, Juraj Kucka, môžu Milánčania poraziť kohokoľvek. A Juventus sa tak musí mať aj napriek súčasnej forme na pozore.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Serie A na Skylinku

Šport
Foto Profimedia.cz
streda 1. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC