Šport

Saturn vo vnútri prstencov

Saturn vo vnútri prstencov

Saturn – druhá najväčšia planéta slnečnej sústavy – fascinuje ľudstvo už celé stáročia. Vieme o  ňom však stále veľmi málo.

Saturn je pozorovateľný voľným okom zo Zeme, preto ho ľudia poznajú už od praveku. Dokonca o ňom existuje aj písomná zmienka z Mezopotámie. Sústredenejšej pozornosti sa mu dostalo aj na začiatku 17. storočia, kedy ho svojimi ďalekohľadmi pozoroval Galilei.

Lenže jeho optika bola ešte v plienkach, a tak Saturnove prstence považoval za ďalšie dve telesá. Z tejto obrovskej planéty sa razom stala trojplanéta. Chvíľu to trvalo, ale v Dánsku nakoniec prišli na to, že Saturn zdobia prstence a nemá žiadnych „planetárnych bratov“. Dnes už sa nemusíme spoliehať len na vlastné oči a ďalekohľady. Máme k dispozícii tú najvyspelejšiu techniku, ktorá vedcom umožnila vyslať k Saturnu niekoľko sond. Tá posledná opustila našu planétu v roku 1997 a od roku 2005 krúži okolo Saturnu. Dokonca sa podarilo vysadiť aj malú prieskumnú sondu na jeden z najväčších Saturnových mesiacov, na Titan. Celá misia sa pomaly chýli ku koncu a vy môžete všetko sledovať vo vizuálne naozaj pôsobivom dokumente Saturn vo vnútri prstencov. Kto vie, možno konečne objavíme miesta, kde by ľudia v budúcnosti mohli žiť. 

Saturn vo vnútri prstencov

Šport
Foto Profimedia.cz
piatok 15. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC