Šport

Ronnie O‘Sullivan – milión divákov každý zápas

Ronnie O‘Sullivan

Ronnie O‘Sullivan je požehnaním pre televíznych producentov. Akonáhle sa na obrazovkách Eurosportu „Raketa“ objaví, jeho duel sleduje až milión snookerových nadšencov.

Ronnie O‘Sullivan je snookerovou hviezdou, porovnateľnou s hviezdami iných, populárnejších športov. Pre TV je Ronnie O‘Sullivan to isté čo Lionel Messi alebo Rafael Nadal. Tohtoročné MS štartujú 16. apríla v divadle Crucible a práve Ronnie bude opäť hviezdou, v ktorej žiare sa budú kúpať diváci Eurosportu. Ronnie titul neobhajuje, možno ho ani tento rok nezíska, nie je ani svetovou jednotkou v rebríčku, ale žiadny iný hráč nemá jeho charizmu, popularitu a slávu. Žiadny nepriťahuje také davy fanúšikov.

Kto je vlastne Ronnie?

Ronald Antonio O‘Sullivan sa narodil pred 40 rokmi, v čase, keď snooker získaval popularitu. Vtedy snookerom BBC ukazovala výhody farebnej televízie. Ako každý mladý chlapec túžil stať sa Niekým. Jeho otec bol boxer, strýko bol boxer a aj on mal pred sebou bolestivú boxerskú kariéru. Učaroval mu však iný šport. Snooker sa pre neho stal drogou. Zatiaľ čo jeho rovesníci mali v izbičke na plagátoch Madonnu alebo Ramba, malý Ronnie vzhliadal ku snookerovým velikánom Davisovi či Whiteovi. Každý iný desaťročný chlapec sa naháňal za loptou alebo liezol po stromoch, nie však Ronnie. Ten sa venoval oveľa sofistikovanejšej zábave – trénoval snooker. A trénoval tak usilovne, že dokázal už v desiatich rokoch zahrať svoju prvú „stovku“.

Televízna sláva

V štrnástich rokoch sa mu splnil sen, dostal sa so snookerom do televízie. Svoj prvý televízny zápas odohral na turnaji The Thames Snooker Classic. Čerešničkou na torte, ktorá sa v Ronnieho budúcnosti a vlastne aj v celom modernom snookri stala nezanedbateľnou, bol fakt, že zápas komentoval samotný Steve Davis, mnohonásobný majster sveta. Steve svojou chválou vlial mladému Ronniemu do žíl ďalšiu optimistickú krv, naplno prebudený talent začal ešte usilovnejšie trénovať. Nebolo výnimkou, že sa od stola vracal s mozoľmi od tága. Vo svojom životopise dokonca píše o rozodratí do krvi. Tvrdá drina v kombinácii s prirodzeným talentom sa prejavila.

Prvý triumf

V pätnástich rokoch sa mu na amatérskych majstrovstvách Veľkej Británie podarilo zahrať maximum – skombinovať všetky červené gule s čiernou a následne dohrať farebné podľa ich hodnoty. Výnimočný výkon, ktorý doteraz nedokázal zahrať žiadny český hráč. O rok neskôr sa Ronnie dostáva medzi profesionálov a debut to bol ako zo sna. Vo svojej prvej profesionálnej sezóne 1992/93 vyhral zo 76 zápasov 74. A podarilo sa mu odohrať 38 víťazných zápasov po sebe – rekord, ktorý ešte nebol a len ťažko niekedy bude prekonaný. Už v roku 1992 bol jedným moderátorom predstavený ako Ronnie „Raketa“ O‘Sullivan. Niet divu, už vtedy – a dodnes – uchvacoval hernou ľahkosťou a najmä rýchlosťou. Prezývka sa uchytila aj vďaka tomu, že sa ako najmladší hráč histórie kvalifikoval na majstrovstvá sveta do divadla Crucible. Premiéru si v tradičnom dejisku MS odohral 18. apríla 1993 v 16 rokoch. Vtedy síce prehral s Alanom McManusom 7:10, ale už v nasledujúcej sezóne prvýkrát vyhral turnaj snookerovej Trojkoruny – UK Championship, keď vo finále porazil vtedajšieho zlatého chlapca Stephena Hendryho 10:6. Sezónu končil Ronnie na 9. mieste rebríčka, pričom štartoval z 57. pozície. Zrodila sa hviezda.

Snookerová ikona

Z Ronnieho sa postupne stával fenomén. Vŕšil jeden rekord na druhý. A vyhrával turnaj za turnajom. Ale nielen rekordmi a víťazstvami Ronnie fascinuje. Je až neuveriteľne schopný riešiť stôl s bravúrou, ktorá nesie neobvyklú početnosť vysokých nábehov. V kariére zahral 13 maximálnych nábehov, najviac zo všetkých, vrátane troch najrýchlejších v histórii. Za svoju ohromujúcu kariéru vyhral skoro 30 majoritných turnajov a zahral 819 stovkových nábehov. A navyše – divákov nikdy nenudil. Je emotívnejší než jeho súperi a svoje emócie dáva najavo, nemá tvár hráča pokru. Fotografie škľabiaceho sa Ronnieho vždy obletia svet médií. Možno je to aj prostredím, v ktorom vyrastal, obaja jeho rodičia boli vo väzení (otec dokonca za vraždu), nevyhol sa marihuane ani alkoholu. Všetky osobné problémy prekonal a v minulom roku mu kráľovná Alžbeta II. udelila Rád britského impéria.

Ronnie O‘Sullivan sa v posledných rokoch nevenuje snookeru len ako hráč. Pustil sa do práce rádiového komentátora, na Eurosporte má svoju populárnu reláciu a občas pre túto televíziu aj komentuje. V snookerovom súhvezdí sa objavujú nové a nové, väčšie či menšie hviezdy a hviezdičky. Tá, s menom Ronnie „Raketa“ O‘Sullivan, však stále svieti najjasnejšie.

 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

MS v Snookri

Šport
Foto Eurosport
sobota 16. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC