Šport

Pro Bull Riders 2014: osem sekúnd na živom dynamite

Pro Bull Riders 2014

Bull Riding čiže býčie rodeo je v mnohých vidieckych oblastiach amerického stredozápadu obľúbenejší než NHL a NFL dokopy. Ostatne koral s býkmi tu má takmer každá poľnohospodárska usadlosť.

Termín rodeo pôvodne označoval naháňanie dobytka, kedy honelníci zvieratá uzavreli do húfu pred značkovaním, sčítaním alebo podobnou činnosťou. Ako to už býva, niektorému kovboji to išlo lepšie, niektorému horšie a z dlhej chvíle sa v tejto zručnosti začali predháňať. V krotení býkov sa podľa archeológov síce súťažilo už v staroveku, súčasná tradícia však bola založená na začiatku devätnásteho storočia v dnešnom Mexiku a Kalifornii. V pretekoch zvaných charreadas jazdci na býkoch sedeli dovtedy, kým sa zviera úplne nevyčerpalo. Prvé oficiálne rodeo, na ktoré sa platilo vstupné, sa konalo v roku 1869 v coloradskom mestečku Deer Trail. V rámci neho sa uskutočnila aj prvá „súťažná“ jazda na býkovi, pričom podstatne humánnejšie pravidlá už nepočítali so smrťou zvieraťa. Dodnes sú veľmi jednoduché: jazdec musí na chrbte býka prestáť osem sekúnd a držať sa pri tom smie iba jednou rukou.
 
Rozhodcovia na konci jazdy ohodnotia jazdca aj býka bodmi od nuly do päťdesiatich. V prípade jazdca sa prihliada k elegantnému prevedeniu, bezpečnému zvládnutiu situácie a celkovému dojmu. V prípade zvieraťa záleží na veku, hmotnosti a pohyblivosti. Body oboch súperov sa sčítajú s tým, že väčšina jázd aj tak končí pred uplynutím limitu; naopak skóre okolo osemdesiatich bodov sa považuje za špičkové. Býk na zápas čaká v tesnom koterci, ktorého bočná stena sa otvorí do arény. Zviera je v tomto boxe do veľkej miery znehybnené, ale už pri nasadaní na býka dochádza k mnohým vážnym zraneniam. Jazdec pevne uchopí popruh, ktorý zviera obopína v oblasti hrudníka. Ďalší popruh v oblasti slabín spôsobuje býkovi nutkanie čo najrýchlejšie sa zbaviť bremena, čiže nepredstaviteľnú zúrivosť. Pri zaznení štartovného pokynu 
je zviera vpustené do arény a besnie.
 
Jazda takmer vždy končí pádom, či už pred limitom alebo po ňom. V tomto okamihu jazdcovi boj o prežitie spravidla iba začína. Viac ako tonu vážiace zviera môže pretekárovi ublížiť svojimi nekoordinovanými pohybmi alebo naň priamo zaútočiť.

Pro Bull Riders 2014

Šport
Foto Sport TV
pondelok 1. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC