Šport

Posledný monument roka na Eurosporte

Posledný monument roka na Eurosporte

Giro di Lombardia – oficiálne Il Lombardia a  po slovensky Okolo Lombardie – je posledným tohtoročným cyklistickým „monumentom“. Tzv. Classica delle Foglie morte (Klasika padlých listov) sa tento rok uskutoční 7. októbra. A  tradične ju vysiela Eurosport.

Il Lombardia je jedným z vrcholov cyklistickej sezóny a posledným tzv. monumentom roka po pretekoch Miláno–San Remo, Okolo Flámska, Paríž-Roubaix a Liège–Bastogne–Liege. Predchádzajúce štyri tohtoročné monumenty vyhrali Michal Kwiatkowski, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet a Alejandro Valverde, nikto teda nedokázal uspieť dvakrát.

Vlani triumfoval na cestách Lombardie Esteban Chaves (prvý neeurópsky víťaz v histórii), pred ním v rokoch 2015 a 2014 Vincenzo Nibali a Daniel Martin. V listine víťazov pretekov sú najslávnejšie mená svetového pelotónu, o. i. Francesco Moser, Sean Kelly, Bernard Hinault, Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx, Felice Gimondi, najúspešnejším v histórii je päťnásobný víťaz Fausto Coppi.

Okolo Lombardie sa išlo prvýkrát už v roku 1905, preteky majú teda viac ako storočnú tradíciu. Pri ich začiatkoch stál športový novinár Tullo Morgagni. Celkovo 68 ročníkov vyhrali domáci Taliani, sedem pretekárov vyhralo na cestách Lombardie po tom, čo sa stali majstrami sveta. Okolo Lombardie je spoločne s Giro d‘Italia a ďalším monumentom Miláno–San Remo nazývané „talianskym treble“. Len dvaja pretekári ho dokázali vybojovať a vyhrať všetky tri preteky v jednom roku – Fausto Coppi a Eddy Merckx.

Na štart tohtoročného 111. ročníka sa postaví všetkých 18 stajní najvyššej kategórie World Tour. Trasa pretekov sa každoročne mení, prvý ročník mal štart aj cieľ v Miláne, minuloročný sa išiel z Coma do Bergama. Tento rok je trasa opačná, štartuje sa v Bergame, cieľ je po 247 kilometroch v Come. Medzi najslávnejšie stúpania na trase posledného monumentu roka patrí Madonna del Ghisallo (754 m n. m.) a Muro di Sormano (maximum až 25 percent!). Celkovo čaká cyklistov náročných 4 000 nastúpaných výškových metrov.

Prenos pretekov Okolo Lombardie začína v sobotu 7. októbra o 15.30 na programe Eurosport 1, komentuje Štěpán Straka.

Na čo sa teší komentátor Eurosportu Štěpán Straka?

„Na dramatické preteky ako v minulom roku, kedy súperom ušla v záverečných kilometroch štvorica favoritov a po šesť a pol hodinách tvrdého pretekania si to rozdávala medzi sebou v uliciach krásneho historického mesta Bergama, úchvatný záver. Ak by sa niečo podobné podarilo aj tento rok, bol by to opäť absolútny cyklistický zážitok na záver sezóny.“

Okolo Lombardie

Šport
Foto Eurosport
sobota 7. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC