Šport

Play Off NHL: Český šampionát vs. NHL

Play Off NHL

Hokejový fanúšik je rozpoltený, českí a slovenskí hráči sa pred vyraďovacou časťou NHL dostali do divokých a nečakaných trejdov. Niektoré hviezdy tak preto takmer určite neuvidíme na májových majstrovstvách sveta.

Čo nám bude najviac chýbať na MS  

Obranca typu štvrtý útočník
V modernom hokeji sa čoraz viac stierajú rozdiely medzi útočníkmi a obrancami. Proste by mali všetci hrať dopredu i dozadu. Aktívny obranca, ktorý vie okrem hry dozadu aj zaviezť puk, dobre rozohrať a dopĺňať útok bude českej reprezentácii chýbať. Jediný špičkový „štvrtý útočník“, s ktorým tréner Vladimír Růžička rátal sa volá Marek Židlický. Ten bol však pred play-off vytrejdovaný do Detroitu, kde sa fantasticky chytil, čo znamená, že s najvyššou pravdepodobnosťou nepôjde na šampionát do Prahy.
Príklady štvrtých útočníkov:
Marek Židlický, Erik Karlsson, P. K. Subban, Mark Giordano, Kris Letang
 

Čoho sa máme najviac obávať na MS?  

Blikance Alexandra Saláka
Talentovaný český gólman sa v ruskej kontinentálnej lige stáva známym recidivistom, ktorý nevie udržať svoje nervy na uzde. V tohtoročnom play-off KHL už dvakrát napadol protihráča a bol vylúčený do konca zápasu. V treťom zápase série proti Magnitogorsku musel do kabín už v 10. minúte. Útočník Maxim Jakuceňov sa mu totiž dokĺzal do bránkoviska a rozčúlený Salák mu naložil niekoľko rán vyrážačkou do hlavy. Takmer totožný skrat sa českému reprezentačnému brankárovi udial už v úvode vyraďovacej časti. V dueli proti Novosibirsku sa ocitol v bránkovisku s Jevgenijom Skačkovom, ktorý sa mu tlačil do bránkoviska. Rozzúrený Salák ho kopol betónom do lýtka a potom ešte inzultoval do chrbta vyrážačkou.
 

Kto bude robiť Jágra 

Ručinský alebo Jágr
Veľký návrat Martina Ručinského do reprezentácie sa litvínovskému matadorovi podaril na výbornú. Jeho výkony v extralige boli nadpriemerné a jeho korčuliarske schopnosti v jeho veku nijako neuvädli. (Možno je to tým, že kvôli lepšej stabilite na ľade korčuľuje schválne v o číslo menších korčuliach). Jeho skúsenosti a hokejový um ho predurčujú k úlohe lídra celého tímu. Napriek tomu nesmieme zabudnúť, že Jágrova účasť na turnaji ešte nie je úplne vylúčená. Z kuloárov sa ozývajú hlasy, tvrdiace, že Džegr predsa len do Prahy dorazí…
 

Kto má byť v bráne jednotkou?  

Európa alebo NHL?
Zdá sa pravdepodobné, že tréner Růžička vsadí na istotu vyskúšaných gólmanov, chytajúcich v Európe. Alexandra Saláka má vyskúšaného z reprezentácie, v klube (Novosibirsku) sa mu po trejde darí, ak mu vydržia nervy, mal by mať najväčšiu šancu stať sa na pražskom šampionáte jednotkou. Ak sa však tréner nerozhodne pre Ondřeja Pavelca z Winnipegu. Tomu sa aj napriek menšiemu vyťaženiu v klube darí a úlohu prvého brankára by rozhodne zvládol. Navyše to nie je typ, ktorému by stačila rola náhradníka. Nevďačná úloha tretieho brankára sa rysuje pre výborne chytajúceho Pavla Francúza z Litvínova. Nezdá sa pravdepodobné, že by sa do nominácie vošiel Jakub Kovář, hoci patrí k brankárskym stáliciam so stabilnou výkonnosťou. Do nominácie sa pravdepodobne nezmestia ani Michal Neuwirth z Buffallo, ktorý by si repre veľmi prial a talentovaný Petr Mrázek z Detroitu.
 

Rekordný počet českých rozhodcov

Päťka s píšťalkou
Okrem vysnívaného rekordu v návštevnosti šampionátu a zisku cenného kovu pre český tím už máme jedno prvenstvo vo vrecku. Na MS bude pískať hneď celá pätica rozhodcov, čo sa ešte nikdy v histórii nepodarilo. Do nominácie sa na postoch hlavných rozhodcov objavia Pavel Hodek a Vladimír Šindler a ako čiaroví potom Vít Lederer, Miroslav Lhotský a Rudolf Tošenovjan. 

Play Off NHL

Šport
Foto Profimedia.cz
streda 15. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC