Šport

Petr Benčík pozýva divákov Eurosportu na Tour de France

Tour de France

Tour de France vstupuje do druhej stovky, má pred sebou neuveriteľný 101. ročník. Na sledovanie slávnych etapových pretekov pozýva Petr Benčík, trojnásobný majster ČR v cestných pretekoch. Eurosport pripravil z TdF 90 hodín živého vysielania.

Je Tour de France najväčším cyklistickým sviatkom sveta? Cyklisti ju zaraďujú ďaleko vyššie než olympijské prvenstvo alebo MS, súhlasíte?

Stačí vysloviť „tour“ a každý vie, že sa jedná o Tour de France. Tour je Tour. Je neporovnateľne vyššie než čokoľvek ostatné v cyklistickom svete.

Kto tento rok vyhrá?

Ja sa teším predovšetkým na tú bitku o prvenstvo, tá robí Tour. Karty sú tento rok rozdané krásne. Contador vyzerá parádne, Froome je výkonnostne neuveriteľný a keď sa k tomu pridá hladný Nibali, mohla by to byť pre divákov cyklistická bomba. Ja by som prial víťazstvo Contadorovi, ale zatlieskam všetkým. Na Gire ma pozitívne prekvapil Uran, keď si odpustil komentáre o nefér výsledku. 

Tento rok bude expertom Eurosportu počas TdF Greg LeMond, jej trojnásobný víťaz. Ako spomínate na slávneho amerického cyklistu?

Strašne rád si jeho názory a postrehy vypočujem. Mám ho naozaj rád, on je pán Niekto. Jeden z mojich hrdinov z doby, kedy som začal cyklistikou naplno žiť. Ale – nemôžem mu odpustiť, že porazil Fignona v tej slávnej záverečnej časovke v roku 1989 a zobral mu triumf na Tour.  

Okrem spomínaného duelu LeMond vs. Fignon, čo Vám utkvelo z TdF v pamäti?

Vybaví sa mi Ulrich a jeho úžasné gesto, keď v rozhodujúcom momente celej Tour počkal na najväčšieho súpera Armstronga, ktorého zrazil neopatrný fanúšik. Ulrich potom Tour prehral. Ja som taký konzervatívny, tradičný, mám rád staromódnu cyklistiku, keby bolo po mojom, tak sa jazdí v bielych ponožkách a čiernych kraťasoch. Chýba mi taká džentlmenská cyklistika minulosti, dnes sú medzi jazdcami malé rozdiely a robia sa v úvodzovkách „sviniarne“, nastúpi sa na bufete, ujde v zjazde, to predtým nebývalo. V zjazde pretekali plašani, na bufetoch sa neatakovalo, od štartu pretekali amatéri, profíci išli vzadu a rozprávali sa, prvých 100 kilometrov sa nepretekalo, potom si to tí najlepší rozdali medzi sebou. 

Atmosféru TdF ste ako pretekár nezažil…

Keď som bol v najlepších cyklistických rokoch, bolo strašne ťažké dostať sa von do niektorého z profi-tímov. Bol som napríklad na 4 dni v Dunkerque štvrtý (v roku 2005 za Petrom Benčíkom skončili o.i. Andy Schleck, Thomas Voeckler, Philippe Gilbert, Ján Svorada), ale na Tour som nedostal šancu, aj keď verím, že by som ju dokázal dokončiť s dobrým výsledkom, trúfam si povedať, že aj do prvej dvadsiatky.  

Spomeniete si na Vaše najtvrdšie preteky? Niečo podobné ako tento rok na Gire, sneh, zima…

Tvrdých pretekov bolo obrovské množstvo, obzvlášť v momentoch, kedy došlo na lámanie chleba. Spomínam na jedny preteky na jar v Taliansku, hovorili sme im Bergamo, volali sa Giro Bergamasco, ale dnes sa už volajú inak (Settimana Ciclistica Lombarda). Ja som sa vtedy pripravoval na Preteky mieru, strašne som trpel, teplota na nule, padal skoro ľad, mrzli mi ruky, že som sa hrýzol do prstov a plakal od bolesti. Vtedy sme nemali dnešné vybavenie, nič zvláštne sme si z Československa nepriviezli, iba obyčajné pršiplášte a rukavice. Nezabalil som to, pokračoval ďalej a šliapal ďalšie kilometre prípravy na Preteky mieru. Takže sa dokážem vžiť do úlohy profíkov, ktorí na Gire na Stelvio mrzli.

V posledných rokoch sa českí cyklisti presadzujú aj v celkových klasifikáciách najväčších trojtýždňových pretekov. Kreuziger a König boli v prvej desiatke na Tour a Vuelte. Máme výnimočnú cyklistickú generáciu? 

Skončiť tri týždne na popredných pozíciách, na to sa človek musí narodiť. Kreuziger mal najlepšie podmienky od malička, König má neuveriteľné parametre, ak sa pobije s telom a pominú mu zdravotné problémy, má na to jazdiť medzi najlepšími. Ale máme aj ďalších, Štybar si skoro sám vyšliapal cestičku. 

Tour de France

Šport
Foto Profimedia.cz
sobota 5. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC