Šport

Paríž – Roubaix brutálne krásna vojna

Paríž – Roubaix brutálne krásna vojna

Športový riaditeľ Deceuninck – Quick-Step Patrick Lefevere kedysi o Paríž–Roubaix povedal: „Toto je vojna. A každý ju chce vyhrať.“ V nedeľu 14. apríla vitajte v cyklistických vojnových časoch.

Kto vstúpi z pekelného prachu Paríž–Roubaix do cyklistického neba? Tradične druhú aprílovú nedeľu sa profesionálny pelotón vydá na neopakovateľnú trasu, na ktorej sa rodia legendy. Je to bojové pole pre cyklistických gladiátorov, jedno z bláznovstiev cyklistiky. A Eurosport 1 opäť pripravil pre svojich divákov lahôdku – prenos celých pretekov z Paríža do Roubaix. Štartujeme už o 11.00.

Paríž–Roubaix ešte nikdy nevyhral český cyklista. Zdeněk Štybar bol predvlani strašne blízko, na velodróme v Roubaix vyrazil ako prvý do špurtu a ešte na začiatku cieľovej rovinky viedol. Lenže Greg van Avermaet je predsa len rýchlejší špurtér a v posledných metroch ho porazil. A tak z toho bola pre Štybara už druhýkrát strieborná pozícia a jeho gesto v cieli bolo veľavravné. Bol veľmi naštvaný. Tento rok by mal byť Zdeněk Štybar opäť jedným z lídrov zostavy Deceuninck – Quick-Step, minulé týždne ukázali, že formu má, veď jednu klasiku už začiatkom marca vyhral – Omloop Het Nieuwsblad. Štart Paríž–Roubaix je opäť v Compiègne severovýchodne od Paríža a na trase dlhej 257 km čaká cyklistov 55 kilometrov po obávaných kockách. Nebudú chýbať ťažké päťhviezdičkové úseky Trouée d'Arenberg, Mons-en-Pevele a neraz rozhodujúci Carrefour de l'Arbre. Tieto sektory sú srdcom pretekov, ktoré sa nazývajú Peklo severu. Cieľ je tradične na staručkom velodróme v Roubaix.

Najstaršia história pretekov mala prazvláštnu zápletku. Bolo to začiatkom roka 1896, kedy majitelia velodrómu v Roubaix navrhli nové cyklistické preteky, z ktorých sa časom stala divácky najobľúbenejšia klasika roka. Ale… Čo to vtedy bol za nápad, pretekať sa na bicykli z Paríža a nie smerom úplne logickým, teda do hlavného mesta Francúzska. Veď všetky vtedajšie cyklistické podniky naopak v Paríži finišovali. Navyše organizátori naplánovali termín tak, aby boli kilometre do Roubaix prípravou na 560 km dlhé maratónske preteky Bordeaux–Paríž. Tie sú už minulosťou, naopak Paríž–Roubaix je v súčasnosti jedným z najdôležitejších dát kalendára UCI. Mimochodom, prvým víťazom pretekov nebol Francúz, ale Nemec Josef Fischer, ktorý sa narodil neďaleko českých hraníc. Štyrikrát dokázali Paríž–Roubaix vyhrať Roger de Vlaeminck a Tom Boonen, trikrát o. i. Eddy Merckx, Francesco Moser, Fabian Cancellara a Johan Museeuw. Žiadny zo súčasných profesionálov nedokázal vyhrať viac ako raz. Na štart sa aj tento rok postavia zostavy všetkých stajní World Tour a najlepší klasikári sveta. K favoritom patria cyklisti stajne Deceuninck – Quick-Step, ktorí podobne ako vlani aj túto jar zbierajú víťazstvo za víťazstvom. V štartovej listine by nemali chýbať o. i. obhajca Peter Sagan, Greg van Avermaet, Niki Terpstra, Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven a ďalší, o. i. exmajster sveta v cyklokrose Wout van Aert, ktorý už na Strade Bianche ukázal, že sa v podobných cestných pretekoch dokáže presadiť medzi najlepších.

Paríž–Roubaix sa opäť ide týždeň po Okolo Flámska. A bývajú to drastickejšie preteky, v prachu, po vidieckych cestičkách a poľných cestách. Na kockách to cyklistov strašne bolí. Avšak po bolesti prichádza… opojenie z víťazstva. Kto sa bude v Roubaix radovať?

Favoriti Paríž–Roubaix

Peter Sagan
Niki Terpstra
Greg van Avermaet
Jasper Stuyven
Sep Vanmarcke
Wout van Aert
Zdeněk Štybar
Gianni Moscon
Edvald Boasson Hagen

Cyklistické preteky Paríž–Roubaix

Šport
Foto GETTY IMAGES
nedeľa 14. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC