Šport

MS vo futsale v septembri na Eurosportu

Zdeňek Slama pri hre

Poslední futsalové MS se hrálo před čtyřmi lety v Thajsku a česká reprezentace na něm postoupila ze skupiny, až v osmifinále nestačila na jednu z futsalových velmocí – Rusko. Letošní turnaj se přesunul do Kolumbie, zúčastní se ho celkem 24 týmů a finále se bude hrát v aréně Coliseo El Pueblo v Cali s kapacitou 18 tisíc diváků.

Českí futsalisti sa bohužiaľ na tohtoročné MS z kvalifikácie neprebojovali, nestačili na Kazachstan a Slovinsko. Česká republika sa uchádzala aj o usporiadateľstvo tohtoročných MS, vo finále dal ale organizátor prednosť juhoamerickej krajine.

Prvé futsalové majstrovstvá sveta sa konali v roku 1989 v Holandsku, pôvod futsalu by sme ale mali hľadať v krajine zasľúbenej futbalu – Brazílii, vznikol vraj ako hra futbalových veteránov. Prvé pravidlá futsalu spísal v uruguajskom Montevideu Juan Carlos Ceriani, pri ich tvorbe si vypožičal pravidlá aj z iných športov: z futbalu možnosť hráča dotknúť sa lopty akoukoľvek časťou tela okrem ruky, počet hráčov z basketbalu, veľkosť bránok z hádzanej. Hovorí sa, že mnoho brazílskych hviezd, ako Pelé, Zico či Sokrates, si svoje futbalové zručnosti vylepšovalo práve na futsalových ihriskách. Všetky zápasy MS vo futsale bude vysielať Eurosport 1 HD. Vzhľadom na časový posun uvidia diváci vybrané zápasy v skupinách iba zo záznamu a to zvyčajne v ranných hodinách, až zápasy play-off bude Eurosport 1 HD vysielať naživo, čo znamená v nočných hodinách, väčšinou po polnoci. Finále je na programe 1. októbra o 21.15.

O MS sme sa rozprávali s reprezentantom a medailistom z ME Zdeňkom Slámom.

Na minulých MS sa reprezentácia prebojovala zo skupiny do osemfinále, ako spomínate na MS?

Postúpili sme zo skupiny, takže úspech, napriek tomu to nebolo ideálne, nedarilo sa nám dostať v prvých zápasoch do tempa, možno hral úlohu časový posun, tréner sa nás pýtal, čo sa deje, že nás nespoznáva, proste to nejako nešlo. S Kuvajtom sme len tak tak vybojovali body, Egypt nás vyškolil a na záver sme remizovali so Srbskom, to už bolo lepšie. Postúpili sme z druhého miesta, ale hra stále nebola podľa našich predstáv. Až v osemfinále. S Ruskom nebolo čo stratiť, zrazu to z nás spadlo, prehrali sme, ale Rusi sú svetová trieda. Bol to aj z našej strany vydarený zápas a ukázali sme, že futsal hrať vieme.

MS zatiaľ vyhrávali iba Brazília a Španielsko. Kto je Vaším tohtoročným favoritom?

Futsal sa vyrovnáva. Brazílčania vlani neuspeli na majstrovstvách Južnej Ameriky, prehrali s Argentínou. Španieli európsky šampionát tento rok opäť vyhrali, ale pred dvoma rokmi sa hralo finále Taliansko–Rusko. Favoritmi MS sú Brazílčania a Španieli, ale dokážu ich potrápiť Rusi, Portugalci, Taliani, nebezpečná bude domáca Kolumbia. Nečudoval by som sa, keby vyhral prvýkrát niekto mimo Brazíliu a Španielsko.

Na Eurosporte ukazujeme zostrih Top 5 gólov, ktoré nastrieľal Ricardinho. A sú to parádne kúsky. Kto je pre Vás hráčom číslo jedna na svete?

Ricardinho… je neuveriteľné, aké tréningové kľučky predvedie v najvypätejšom zápase. On je ako Messi alebo Ronaldo vo futbale. Krásne sa pozeralo na Falcaa, ten už to ale asi prenechá mladším.

Odporučte divákom majstrovstvá sveta, prečo by sa mali pozerať? Aký je futsal?

Krásny, dynamický šport, v ktorom padajú góly a nie je v ňom až toľko taktiky. Na futsal sa pekne pozerá. A nielen na MS, čo je vrchol a neuveriteľná jazda.

MS vo futsale

Svetový rebríček
1 / Brazília / 1933
2 / Španielsko / 1911
3 / Rusko / 1724
4 / Taliansko / 1664
5 / Irán / 1626
6 / Argentína / 1610
7 / Portugalsko / 1574
18 / Česká republika / 1297
25 / Slovensko / 1224
 
Majstri sveta
1989 / Brazília
1992 / Brazília
1996 / Brazília
2000 / Španielsko
2004 / Španielsko
2008 / Brazília
2012 / Brazília
 
Česká republika získala bronz na ME 2003 a 2010.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

MS vo futsale

Šport
Foto Profimedia.cz, Getty Images/Eurosport
nedeľa 11. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC