Šport

MS vo futbale žien: Panenka, Vízek, Straka, Kuka a Jarolím o ženskom futbale

MS vo futbale žien

Od 6. júna sa v Kanade konajú MS vo futbale žien. Posledný svetový šampionát sa konal pred štyrmi rokmi v Nemecku, priemerná návštevnosť bola viac ako 26 tisíc divákov a finálové víťazstvo Japoniek videlo 48 817 divákov.

Eurosport sa pred MS spýtal niekoľkých známych futbalových osobností na ich názor na ženský futbal. Na otázky Eurosportu odpovedali Antonín Panenka, Ladislav Vízek, František Straka, Pavel Kuka a David Jarolím.

Patríte k tým, ktorí ženský futbal neuznávajú a sledujú len mužské súťaže? 

AP: Keď je príležitosť, rád sa pozriem. Iste existujú športy, v ktorých viac vynikne ladnosť ženského pohybu, každopádne posledné MS a niektoré zápasy naznačili, že sa rozdiel medzi mužským a ženským futbalom postupne stiera. Prejavuje sa to v taktike, v prehľade v hre a pod. 
LV: Všetko, čo budem hovoriť, sa týka predovšetkým nášho ženského futbalu, viem, že napríklad v Nemecku je jeho úroveň oveľa ďalej. Ja ženský futbal neuznávam a mám pocit, že u nás sa berie celkovo skôr ako zábava, ako niečo nedokonalé. Ja sa rád pozerám napríklad na ženský tenis, ale futbal, na to sa ženy nehodia. Je to úplne iné než mužský futbalový pohyb. 
FS: Ja ženský futbal uznávam, v Nemecku, kde som pôsobil, je nesmierne populárny a pravidelne som sledoval aj ligovú súťaž. Je zaujímavé pozrieť si túto hru v ženskom podaní.
PK: Ženský futbal pravidelne nesledujem, nepozerám sa v novinách na výsledky, ale samozrejme som si všimol jeho rastúcu popularitu a tiež úroveň.
DJ: Na ženský futbal sa občas pozerám, spomínam na posledné MS v Nemecku, veľa zápasov malo, podobne ako na OH, dobrú úroveň.

Ženy teda aspoň občas sledujete, zájdete sa niekedy pozrieť na ich zápasy, napríklad na derby pražských S alebo na reprezentáciu?

AP: Dlho som na žiadnom zápase nebol, videl som ich len v televízii. V súčasnosti je ponuka najlepšieho futbalu taká široká, v týždni poháre, cez víkendy ligové súťaže, že človek už nemá čas a náladu ísť sa pozrieť na ženské zápasy. 
LV: Bol som len raz na nižšej súťaži a zistil som to, čo som odpovedal na predchádzajúcu otázku, že sa ľudia skôr bavili. Ale uvedomujem si, že by som možno nemal byť taký tvrdý vo svojom úsudku.  
FS: U nás som na ženskom futbale nikdy nebol, predovšetkým asi z toho dôvodu, že kulisa a kvalita hry nie je na takej vysokej úrovni ako v Nemecku.  
PK: Na derby som ešte nešiel, ale už som bol v hľadisku na zápase reprezentácie a tiež keď hrala Slavia Ligu majstrov.
DJ: Priznám sa, že som na žiadnom ženskom futbale ešte nebol. Iba som mal počas pôsobenia v Bayerne možnosť občas pozorovať tréningy dievčat. 

Kedysi mi kapitánka českej reprezentácie Veronika Pincová v rozhovore hovorila, že futbalistky nesimulujú tak často, ako chlapi. To nie je príliš lichotivé hodnotenie pre mužov a ich futbal…

AP: Dá sa s tým súhlasiť, futbalistky sú v jadre asi poctivejšie.
LV: Má pravdu, mužský futbal je dokonalejší aj v tom simulovaní. 
FS: Súhlasím. Ženy majú v sebe niečo… proste emócie okolo faulov nedávajú tak najavo, ako chlapi.
PK: Veľa sa hovorí o probléme simulovania, ale ženy sa nepohybujú v takej rýchlosti a sile ako muži.
DJ: Ťažko povedať, z mojej strany by to bolo také porovnanie z diaľky, nedokážem to posúdiť.

Ako by podľa Vášho odhadu skončil zápas medzi reprezentáciami ČR mužov a žien?

AP: To sa dá len ťažko porovnávať. Výsledok by bol asi vysoký, ale ja by som pre takúto konfrontáciu nebol. Mužský šport je dominantný pri väčšine športov.
LV: To by žiadne počítadlo nemohol spočítať. Hral som kedysi za Kozlovnu proti dievčatám a to prejdete cez celé ihrisko. Asi Nemky budú niekde inde, ale čo sa týka úrovne u nás, stačí, aby som dal dokopy tím starších žiakov a bolo by to približne vyrovnané. Snáď mi za tie slová nikto moc nevynadá.
FS: Takto nie je možné mužský a ženský futbal vôbec porovnávať.
PK: Myslím, že by nebolo fér tieto dva svety porovnávať. Takže poviem gentlemansky 1:0 pre mužov.
DJ: Takto tipovať nemá moc zmysel, 
určite by to skončilo vysokým rozdielom, mužský a ženský futbal sa líši v sile, rýchlosti. Rozdiel je obrovský, ženská reprezentácia je približne na úrovni dorastu.

Pozriete si MS na Eurosporte? 

AP: Určite, špičkové mužstvá ako USA, Brazília, Nemecko, to budú atraktívne zápasy.
LV: Jasné, že si pozriem. Predovšetkým z dvoch dôvodov. Aby som videl najlepšie hráčky na svete a aby som si overil, či som hovoril pravdu. 
FS: Pozriem, stopercentne, MS ponúkajú vždy atraktívne zápasy, najmä záverečné kolá.
PK: Určite si nejaké zápasy pozriem, záverečné kolá MS mávajú vrcholnú úroveň a výbornú atmosféru.
DJ: Budem sa pozerať, veď každým veľ-
kým turnajom ide ženský futbal hore. A aj vo futbale sa nájdu pekné dievčatá.

MS vo futbale žien

Šport
Foto Profimedia.cz
pondelok 6. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC