Šport

Majstrovstvá sveta v plaveckých Športoch na Eurosporte

Majstrovstvá sveta v plaveckých Športoch na Eurosporte

Maďarská metropola Budapešť bude od 14. júla dejiskom MS v plaveckých športoch. Na svetovom šampionáte sa bude súťažiť v bazénovom plávaní v dlhom bazéne, diaľkovom plávaní, synchronizovanom plávaní, skokoch do vody a vodnom póle.

M ajstrovstvá sveta sú najväčšou celosvetovou akciou organizovanou Medzinárodnou plaveckou federáciou FINA, ktorá bola založená už v roku 1908 a medzi zakladajúcimi členmi bol aj tohtoročný organizátor MS Maďarsko.

Svetový plavecký šampionát patrí k najväčším športovým akciám – pred dvoma rokmi súťažilo v ruskej Kazani zhruba 2400 športovcov zo 190 krajín, tohtoročná účasť sa očakáva ešte vyššia. Maďarsko je tradičnou plaveckou krajinou, európsky šampionát hostilo už v roku 1926. Pre MS postavili v Budapešti modernú šesťposchodovú Dunaj Arénu (Duna Aréna), ktorá je zeleným projektom využívajúcim slnečnú aj geotermálnu energiu. Súťaže v diaľkovom plávaní sa budú konať v jazere Balaton. Spolukomentátorom plaveckých súťaží bude v niektorých dňoch Jiří Jedlička, bývalý olympionik a dodnes držiteľ českých rekordov na 100 metrov prsia v dlhom bazéne (2008) a 200 metrov prsia v krátkom bazéne (2007).  

Niekoľko otázok pre Jiřího Jedličku

Keď vyslovím MS v plaveckých športoch, čo Vám napadne?

Jednoznačne najväčší sviatok pre plavcov a vodné športy, vedľa olympijských hier absolútny vrchol.

Posledná česká medaila z MS v plávaní je z roku 2003. Vidíte svetielko na konci tohto tunela?

Trúfam si povedať, že s Ilčou Hlaváčkovou skončilo pomerne úspešné obdobie českého plávania. Dan Málek v roku 2000 vybojoval na olympiáde v Sydney dve piate miesta, Ilča Hlaváčková a Květoslav Svoboda úspešne štartovali na európskych i svetových podujatiach, dokázali dosiahnuť na rad finálových umiestnení, ale aj na medaily. Hlaváčková bola svojho času držiteľkou európskeho rekordu. V súčasnosti u nás taká širšia kvalita chýba, vždy sa ukázal nejaký plavec, ale bol to jednotlivec. Českému plávaniu sa nedarí a svetlo na konci tunela nevidím. Držím dva české rekordy, čo ma na jednu stranu teší, ale postupom času ma to skôr začína mrzieť. Svetové časy sa posúvajú a ak nie sú naši plavci schopní prekonávať staré české rekordy, je to jednoznačne zle.

Dajú sa porovnať podmienky českých plavcov s podmienkami napr. austrálskych?

Austrália je Mekkou plávania s teplejším podnebím, veľa bazénov je pod otvoreným nebom, blízko oceánu, čo je výborné pre trénovanie z pohľadu psychickej pohody, zdravia. A aj deti trénujú od piatej ráno, rodičia ich privezú. Aj Česká republika má širokú sieť bazénov, bohužiaľ to nie sú bazény, na ktorých by sa mohli konať veľké súťaže. V súčasnosti sa pláva aj v multifunkčných arénach.

Kto bude najväčšou postavou MS?

Som zvedavý napríklad na maďarskú plavkyňu Katinku Hosszúovú, pretože v posledných rokoch predvádza impozantné výkony. Naše trio Simona Baumrtová, Jan Micka a Bára Závadová navštevuje cudzie kempy a jazdí na tréningové akcie so svojimi súpermi. Uvidíme, ako to dokážu zúročiť.

Majstrovstvá sveta na Eurosporte

Eurosport bude z majstrovstiev sveta vysielať denne živé prenosy od 14. do 30. júna. Šampionát budú komentovať Michal Škorpil (plávanie), Zdeněk Míka a Ondřej Krátoška (skoky do vody). Začíname vo štvrtok 14. júna na E2 v 11:00.

MS v plaveckých športoch

Šport
Foto Getty Images/Eurosport
piatok 14. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC