Šport

Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní na Eurosporte

Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní na Eurosporte

Olympijské súboje najlepších športovcov sveta v Pchjongčchangu sú nedávnou minulosťou, športové vysielanie Eurosportu však pokračuje naplno – od 19. do 25. marca sa špičkoví krasokorčuliari predstavia na Majstrovstvách sveta v talianskom Miláne.

Už dve desiatky rokov komentujú krasokorčuľovanie na Eurosporte spoločne František Pechar a Štěpán Škorpil. František Pechar spomína, že sa prvýkrát posadil za mikrofón Eurosportu po slávnych olympijských hrách v Nagane.

„Vtedy som začínal v pražských Nusliach, boli to pionierske časy, niekedy sme boli v kabínach, ako sa hovorí, uvarení, inokedy zase prechladnutí, kolegovia ma zo začiatku učili, chodil som aj na fonetiku. Už je to dvadsať rokov!“ hovorí František, ktorý bol krasokorčuliarskym reprezentantom a potom trénoval majstra Európy Petra Barnu, s ktorým uspel aj na OH. „Bronzová medaila na olympijských hrách v Albertville bola zavŕšením mojej sedemnásťročnej spolupráce s Petrom Barnom, on už medaily mal, bol dokonca majstrom Európy. Veľmi sme si priali medailu aj z majstrovstiev sveta, ale nepodarilo sa, po olympijských hrách už sme na ňu nemali sily – ani Petr, ani ja.“

Ako sa za tie dlhé roky zmenilo krasokorčuľovanie? František Pechar: „Stále sa posúva dopredu, technicky, skokovo, u žien aj mužov, dvojice robia odhadzované štvorité skoky, zvýšilo sa tempo jázd pri už tak atraktívnych a krásnych tancoch.“ Štěpán Škorpil: „Keď Sonja Henie skákala na OH 1928 jednoduché salchowy a axel-paulseny, bola to bomba. Ale jednoznačný rozdiel v úrovni je vidieť už v porovnaní dvoch posledných olympijských hier. Zvýšila sa fyzická pripravenosť krasokorčuliarov a v Pchjongčchangu sa hrozne málo chybovalo, tí najlepší boli istejší, celkovo bola výkonnosť o triedu vyššie než v Soči pred štyrmi rokmi.“ Na krásne a dokonalé krasokorčuľovanie sa môžu tešiť diváci Eurosportu spoločne s komentátormi. Veď napríklad najlepšie tanečné páry prekonali na OH svetové rekordy, je možné ešte tancovať a korčuľovať lepšie? Odpoveď dá svetový šampionát. Ten bude nepochybne písať ďalšie úchvatné športové príbehy, podobné, aké sa odohrávali na olympijských hrách. Juzuru Hanjú obhájil ako prvý krasokorčuliar od čias Dicka Buttona v päťdesiatych rokoch olympijské zlato. Hoci si v novembri zranil členok a dva mesiace netrénoval a až dva týždne pred začiatkom olympijských súťaží dokázal opäť skočiť štvoritý skok, túžba po olympijskom zlate ho aj napriek bolesti hnala ďalej a vyššie. A nakoniec mohol vyhlásiť, že prežil najkrajší deň svojej kariéry. Úchvatná bola aj voľná jazda nemeckého páru Aljona Savčenková / Bruno Massot, predovšetkým jej dojemný záver, pri ktorom vyčerpaná krasokorčuliarka padla na ľad, jej partner pokľakol vedľa nej a za ovácií postojačky ju objal.

Nuž, krasokorčuľovanie je krajšie než kedykoľvek predtým, jazdy krasokorčuliarov aj párov dokonalejšie, istejšie. Buďte s Eurosportom, opäť pri tom, majstrovstvá sveta budú nádherným predstavením.

Tituly z vlaňajšieho svetového šampionátu držia dvojnásobný olympijský víťaz Juzuru Hanjú z Japonska, Ruska Jevgenija Medvedevová, čínska športová dvojica Suej Wen-ťing / Chan Cchung a kanadský tanečný pár Tessa Virtueová / Scott Moir, ktorý v Kórei tiež vybojoval druhú zlatú olympijskú medailu.

MS v krasokorčuľovaní

Šport
Foto GETTY IMAGES, Eurosport
streda 21. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC