Šport

Legendárne preteky sú opäť tu

Rallye Dakar 2021– program o športe

Motoršportová udalosť roka sa vracia. Etapy najslávnejších rallye pretekov si tento rok vyskúša cez 300 posádok a československé zastúpenie medzi nimi nechýba. Akú bude mať konkurenciu a čo prinesie nová trať?

Ak ste sa obávali, že si pandémia vyžiada obeť aj vo forme zrušenia tohtoročnej Rallye Dakar, určite ste s radosťou pozorovali správy, ktoré konanie 43. ročníka potvrdili. Druhá radosť prišla vzápätí, keď sa súpiska posádok začala napĺňať. Konečné číslo sa zastavilo na 321 účastníkoch, pričom Česká republika má na štarte 3. najvyššie zastúpenie v histórii súťaže s 23 registráciami.

Známe mená nechýbajú

Českých želiezok v ohni je hneď niekoľko, okrem Martina Macíka mladšieho alebo Aleša Lopraisa si Rallye Dakar vyskúša aj Tomáš Enge, doposiaľ jediný český pilot Formuly 1. Na tento ročník sa zapísala aj slovenská motorkárska legenda Štefan Svitko, ktorému sa v roku 2016 podarilo vybojovať senzačné 2. miesto. Zo zahraničných mien možno vypichnúť účasť Francúza Sébastiena Loeba, deväťnásobného víťaza WRC, ktorého v tíme doplní Nani Roma, nepretržitý účastník Dakaru od roku 1996. Preteky si nenechá uniknúť ani minuloročný víťaz v kategórii automobilov Carlos Sainz, v prípade obhajoby titulu by išlo o jeho už 4. víťazstvo. Parťákom mu bude ostrieľaný matador Stéphane Peterhansel, ktorý Dakar ovládol dokonca 13krát.

Neprebádanou Saudskou Arábiou

Samotná trasa tohto ročníka sľubuje úplne nové, technickejšie úseky, ktoré sa skôr než na rýchlosť zamerajú na precíznu kontrolu vozidla a dokonalú navigáciu a komunikáciu posádok. Náročná trať je zasadená do mapy Saudskej Arábie, a okrem klasických rýchlostných etáp sa môžeme tešiť aj na maratónsku časť pretekov. Najdlhší úsek cesty však čaká pretekárov predposledný deň. Extrémne náročná 511 kilometrov dlhá trať ukrýva aj stokilometrovú pasáž v dunách, ktorá môže poriadne zahýbať konečným poradím.

Náročnosť ročníka si Martin Macík mladší pochvaľoval: „Čaká nás vážne ťažký Dakar, 400 a viac kilometrov každý deň je skutočne nálož. Trošku sa bojím posledných štyroch etáp, po náročnom začiatku v dunách príde maratónska etapa a tri najťažšie etapy tesne pred cieľom. My sme si však priali, aby bol ďalší ročník náročný. Chceme, aby bol drsný technicky, fyzicky i navigačne. Bude to záhul, ale už sa na to teším.“

Náročnejšie, ale bezpečnejšie

Hoci bola zvýšená technická náročnosť pretekov, pozornosti sa dostalo aj bezpečnostným opatreniam, ktoré budú tento rok nadštandardné. Platiť to bude hlavne pre kategóriu motocyklov, kde bol obmedzený počet pneumatík a povinným sa stalo používanie airbagových viest. V kombinácii s nižšou priemernou rýchlosťou pretekov možno vyčítať jasný cieľ organizátorov: vysoká technická náročnosť dômyselne prepracovaných tratí, pre ktorých úspešné zvládnutie bude potrebná dokonalá kooperácia a príprava. Proste mimoriadne nový Dakar vo všetkých ohľadoch.

Čo je nové

Tohtoročný ročník Rallye Dakar sa prvýkrát v histórii súťaže ide iba na pôde Saudskej Arábie. Jednotlivé etapy často presahujú dĺžku 400 kilometrov a sú zamerané na technické schopnosti pretekárov a bezchybnú tímovú navigáciu.

Rallye Dakar 2021

Šport
Foto Sport 5 
pondelok 11. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC