Šport

Lákadlá francúzskej Ligue 1

Lákadlá francúzskej Ligue 1

Radí sa medzi päť najlepších a najvyspelejších európskych líg. Ale napriek tomu je občas vnímaná v spoločnosti Premier League, Serie A, La Ligy alebo Bundesligy ako tá posledná z nich, ako Popoluška. Ale nie je to úplne fér. Áno, francúzska liga nepatrí medzi tie najbohatšie a pre futbalistov najštedrejšie, ale krajina galského kohúta okrem krásneho jazyka, delikátnych pokrmov a skvostného vína ponúka tiež množstvo zaujímavých futbalových lákadiel a príbehov.

Začať môžeme u PSG. Najbohatší francúzsky celok, do ktorého od roku 2011 pumpujú finančné prostriedky katarskí majitelia, teraz vládne Francúzsku. V posledných dvoch rokoch vyhral, čo sa dalo – superpohár, oba francúzske poháre i domácu súťaž. Tú dokonca štyrikrát za sebou. Tento rok má ale tím pred sebou iné výzvy. Po minulom ligovom ročníku zdrhol kľúčový hráč Zlatan Ibrahimović, k tímu prišiel trofejami z Európskej ligy ovenčený Unai Emery. Tomu sa ale nepodarilo dotiahnuť Parížanov do finále Ligy majstrov, čo bol jeho primárny cieľ. O to viac túži uspieť aspoň na domácej scéne.

Zaslúženú pozornosť získava tento rok tiež mladý, ambiciózny, šikovný a strelecky úžasne disponovaný celok Monaka. Kniežací klub vedený portugalským trénerom Leonardom Jardimom prekonal za dva roky neuveriteľný vývoj. Od klubu s najprepracovanejšou a najlepšou defenzívou v súťaži, ktorého futbal však nikoho veľmi nebavil, až po tím, ktorý má najlepší útok v celej Európe a na ktorého hru je naozaj radosť sa pozerať. Ostrieľaný útočník Falcao, univerzálny Germain, rýchlici Lemar a Bernardo Silva, prípadne mladučký Kylian Mbappé, to sú teraz jedny z najväčších hviezd futbalovej Európy.

Apropo Mbappé, rozhodne sa nečudujte, ak by sa práve tento 18ročný chlapec stal najväčším hitom prestupového leta. Je predsa neskutočne rýchly, technicky ohromne zdatný, pokojný v zakončení a na svoj vek mentálne veľmi vyspelý. V minulej sezóne sa zaúčal a zbieral štarty po pár minútach, v tej súčasnej sa radí medzi najväčšie hviezdy Monaka i celej ligy. V sezóne už prekonal hranicu 20 súťažných gólov, stal sa okrem iného najmladším hráčom histórie Ligy majstrov, ktorý v súťaži zaznamenal päť gólov. A len tak mimochodom, už je dvojnásobným francúzskym reprezentantom.

Vďačný na sledovanie je tiež tradičný klub Olympique de Marseille. Deväťnásobný víťaz domácej ligy a šampión Ligy majstrov z roku 1993 prechádza veľkými zmenami. V tejto sezóne vymenil majiteľa, prezidenta, športového riaditeľa aj trénera a rad hráčov. Počas zimného prestupového okna posilňoval najviac zo všetkých francúzskych celkov. Prišli okrem iného Evra, Sanson, Sertic alebo Payet. A ďalšie mohutné nákupy sa chystajú na leto.

Francúzska najvyššia futbalová súťaž obsahuje aj českú stopu. Ku stálici v podobe bývalého českého reprezentanta Jaroslava Plašila v Bordeaux pribudol v zime aj bývalý liberecký kapitán Lukáš Pokorný. A zatiaľ robí sám sebe dobrú reklamu.

Napokon o všetkom uvedenom sa môžete sami presvedčiť. Francúzsku Ligue 1 vysiela každý týždeň Sport 1 a Sport 2. Pridajte sa k nám a pozerajte sa s nami na hviezdy európskeho futbalu!

Francúzska Ligue 1

Šport
Foto Sport 1

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC