Šport

La Liga: Dráma vrcholí! Kto ovládne Španielsko?

La Liga

Posledné kolo španielskej Primera Division patrí tradične k najsledovanejším športovým udalostiam mesiaca mája. Súboj o titul medzi Realom, Barcelonou, poprípade Atléticom býva vždy vyrovnaný až do samotného záveru, rozhodnúť tak môže aj najmenšie zaváhanie.

Do konca najvyššej španielskej futbalovej ligy zostáva posledných osem kôl. Najbližšie k titulu má zatiaľ Barcelona, ktorá po zvládnutom El Clásico nabrala na čele tabuľky štvorbodový náskok. Pre zatiaľ druhý Real Madrid ale ešte nie je sezóna stratená, poďme sa pozrieť na súperov oboch celkov v nasledujúcich deviatich kolách. 
 

Udrží Barcelona svoj náskok? 

Pred katalánskym veľkoklubom stojí neľahká úloha, v honbe za vytúženým titulom by si rozhodne nemal dovoliť strácať žiadne body. Prvá veľká skúška čaká na Barcelonu v tridsiatom prvom kole, kedy zverenci trénera Enriqueho zavítajú do Sevilly. Tej v tabuľke La Ligy patrí piata priečka, znamenajúca ďalšiu účasť v európskych pohároch, ktorých sa tím zo štvrtého najväčšieho španielskeho mesta pravidelne zúčastňuje. Sevilla, za ktorú sporadicky nastupuje v rámci hosťovania z Barcelony talentovaný sniper Gerard Deulofeu, z posledných desiatich zápasov prehrala iba raz. Proti Kataláncom sa jej ale nedarí, s Messim a spol. prehrala už šesťkrát v rade.
 
Ešte ťažšie to bude mať Barca v tridsiatom druhom kole, to na Camp Nou príde štvrtý celok ligy – Valencia. Klub z východného pobrežia Španielska dokázal v barcelonskom svätostánku zvíťaziť vlani vo februári, keď domácich vytrestal výsledkom 3:2. Boli to nakoniec práve tri body, ktoré Barcelone chýbali v boji o minuloročný titul, ktorý získalo Atlético Madrid. Zdanlivé upokojenie v podobe ľahších súperov čaká Kataláncov v období medzi tridsiatym prvým a tridsiatym šiestym kolom. Dvanásty Espanyol, trináste Getafe, posledná Cordoba a desiaty Real Sociedad. Pravdepodobne najväčšie terno a možné rozuzlenie jasne danej zápletky môže prísť v kole tridsiatom siedmom. Zrejme posledným klubom, ktorý je schopný precízne hrajúcu Barcelonu poraziť, je madridské Atlético, minuloročný majster. Tento rok patrí pruhovaným tretia priečka s deväťbodovou stratou na čelo, napriek tomu môžu byť kľúčovým jazýčkom na váhach, navyše sa proti Barce postavia na domácom ihrisku.
 
V minulej sezóne Atlético dominovalo celej lige. Nechýbalo veľa a zverenci Diega Simeoneho sa radovali aj v Lige Majstrov, kde po dramatickej koncovke nakoniec padli vo finále s Realom. Tak či tak, „druhý“ madridský veľkoklub vlani jednoznačne ukázal, že sa s ním musí počítať, a elitnú dvojicu španielskej ligy pretransformoval na elitnú trojicu.Keď sa pozrieme na priebeh tohtoročnej Primera Division, Atlético je doma takmer bezchybné. Za svojimi hradbami bolo porazené iba dvakrát. Prvýkrát v decembri Villarealom a druhýkrát v rámci Copa del Rey, no hádajte kým – Barcelonou.

La Liga

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 26. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC