Šport

Kvalifikácia na EURO 2016: Cesta do Francúzska, to nie sú len hviezdy

Futbal

Zatiaľ čo sa futbalisti v rámci kvalifikačného cyklu zúčastňujú náročných bojov vo veľkej bitke o Francúzsko, samotné Francúzsko má už plné ruky práce s prípravou turnaja, ktorý má vstúpiť do dejín.

Kvalifikácia i záverečný turnaj majú veľa spoločného. Je potrebné vybrať adekvátne štadióny, všetko pripraviť a zabezpečiť po organizačnej stránke. Záverečný turnaj sa bude konať od 10. júna do 10. júla 2016. Na programe je celkom 51 zápasov na desiatich miestach po celom Francúzsku. 
 

Veľké zmätky okolo štadiónov

Zápasy európskej špičky tak uvidia diváci na desiatich najvýznamnejších štadiónoch v krajine. Aby sme si utvorili predstavu, akými zložitými procesmi prechádza rozhodovanie o usporiadateľských parametroch turnaja, prejdime si schvaľovací proces o miestach konania, teda štadiónoch pre Euro 2016. Veľmi podobnou anabázou prechádzali niektoré krajiny v menšom meradle aj pred kvalifikáciou. V prvej fáze UEFA vybrala dvanásť štadiónov, ktoré predložila francúzska futbalová federácia už 28. mája 2010. Do konca mája 2011 sa počet zúžil na deväť v snahe uľaviť nárokom na dopravu. Nebolo však jasné, ktoré štadióny zo zoznamu vyškrtnúť. Išlo sa teda vylučovacou metódou a francúzska futbalová federácia musela vybrať tie najlepšie. Prvých sedem bolo jasných. Národná pýcha Francúzska, Stade de France, štyri novo postavené štadióny v Lille, Lyone, Nice a Bordeaux, a potom tie z najväčších miest, teda Paríža a Marseille. Posledné dve zostávajúce miesta pripadli Štrasburgu a Nancy, lenže Štrasburg svoju kandidatúru stiahol kvôli finančným problémom. Zväz nie a nie sa dopočítať. Z hry boli razom slávne stánky ako Toulouse či Nantes. Vo chvíli, keď si komisári pre výber jednotlivých štadiónov nevedeli rady, prišiel nový Platiniho formát s dvadsiatimi štyrmi účastníkmi a razom bolo všetko inak. Pristúpilo sa na viackapacitnú variantu 11tich štadiónov, pričom odstúpenie z finančných dôvodov oznámilo tiež mesto Nancy. Resumé final, desať štadiónov pre Euro 2016.
 

Najhonosnejší stánok futbalu

Tým úplne naj je slávny Stade de France, ktorý bol na základe architektonického návrhu Michela Macaryho vybudovaný za 300 miliónov eur medzi rokmi 1995–1998. Štadión, ktorý bude hostiť aj finálový zápas je architektonicky aj konštrukčne unikátny. Stavba zahŕňa napríklad strechu ochodzí, ktorá samotná stála viac než pätinu celkového rozpočtu a má rekordné parametre so svojimi 13timi tisíckami ton a celkovou plochou šiestich hektárov. Stade de France je najväčší modulárny štadión sveta s tromi galériami. Štadión pre 80 tisíc divákov poskytuje všetok komfort aj bezpečie. Plne obsadený môže byť evakuovaný do pätnástich minút. Jedným z najstarších a zároveň najšpecifickejších je ale tiež Stade Velodrome v Marseille, ktorý pamätá éru druhej svetovej vojny a čo sa týka celkových nákladov, nijako za moderným Stade de France nezaostáva. Pre potreby Eura 2016 bola navýšená kapacita miest na sedenie na 68 tisíc. Pravda je taká, že Francúzsko muselo pre Euro štadióny vybudovať. Novotou žiariace stánky tak majú v Nice, Lyone či Lille, supermoderný štadión v Bordeaux bude ešte len dokončený. K desiatim štadiónom pripočítajme 24 tréningových centier, kde každý tím bude mať k dispozícii vlastné unikátne zázemie.

Euro 2016

Šport
Foto Profimedia.cz
piatok 8. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC