Šport

KHL: NHL a KHL – Hokejové sestry ruka v ruke

KHL

Snáď každý malý chlapec si aspoň raz za život predstaví okamih, ako prechádza cez modrú čiaru, elegantne obieha urasteného obrancu a so všetkou pompou skóruje do horného rohu bránky povedzme Henrika Lundqvista.

Napríklad mladí českí hráči odchádzajú bez akýchkoľvek skúseností z domácej súťaže a kluby NHL ich okamžite posielajú do nižších líg. Vidina slávy a peňazí je priamo magnetizujúca a šestnásť-sedemnásťročný mozog dokáže len ťažko vzdorovať. Mladíci však na NHL nie sú pripravení a v mnohých prípadoch sa nedostanú na takú úroveň, pre akú mali predpoklady. Iba 9 % z nich má reálnu šancu prebojovať sa do NHL. Ostatní sa po rokoch dezilúzií vracajú domov a len ťažko sa tu presadzujú. Alternatívou, ako získať patričné skúsenosti, ale nezapadnúť, je zotrvať behom juniorky doma a potom sa pobiť o KHL. Napríklad Roman Červenka bol trpezlivý, odchod za oceán neuponáhľal, najprv nazbieral skúsenosti v extralige a následne si podmanil ofenzívne štatistiky KHL. Áno, možno to nie je najlepší prípad, Červenka sa v Kanade nepresadil, ale už fakt, že dostal finančne zaujímavú ponuku na 3,775 milióna dolárov za rok značí, že si tvrdou prácou v Rusku zjednal rešpekt. Jeho cesta by sa mohla stať precedensom pre tých, ktorým zatiaľ korčule zaväzujú rodičia. V týchto dňoch si získava srdcia montrealských fanúšikov ďalší český talent, Jiří Sekáč, ktorý sa počas dvoch sezón v drese pražského Leva, okrem svojho talentu aj vďaka vysokej úrovni KHL, kde sa stretával s takými esami ako je Kovaľčuk či Mozyakin, vypracoval na hráča, ktorý môže byť do budúcna ťahúňom národného tímu. 
 

Cesta tam a zase späť

Kooperácia veľkých hokejových sestier funguje obojsmerne. Po zdarných kariérach v NHL sa vracia rad hviezd do svojej domoviny. Na prestupovom trhu KHL je každé leto rušno a jeden z kapitálnych úlovkov posledných rokov sa udial v moskovských vodách. Činili sa lovci CSKA. Treba podotknúť, že už bolo načase. Červená mašina s hviezdou v znaku sa v KHL pohybuje, ako to len povedať slušne, bez patričnej razancie. Armádny klub, z ktorého zašlej slávy Tretiakovcov, Larionovcov, Krutovovcov či Fetisovcov dnes ťažia skôr fanúšikovia využívajúci výhody sociálneho dôchodkového systému, od pádu režimu vädne. Ani s príchodom KHL sa úspechy práve nehrnú. Po sezóne, kedy sa tím nedostal do nadstavby prišlo vyradenie v 1. kole. A práve to sa má zmeniť. Spásnym hrdinom sa stal Alexander Radulov, ktorý uťal špekulácie o návrate do NHL podpisom štvorročnej zmluvy. Dvojnásobný majster sveta má jasnú úlohu, zvýšiť klubu produktivitu. CSKA góly potrebuje a Radulov ich vie ponúknuť. V Ufe aj Nashville málokedy klesol pod dvadsať gólov za sezónu a šesťdesiatbodovú hranicu prekonával s rutinným pokojom. V Moskve si cenia ofenzívny prísľub na bezmála 10 miliónov dolárov. 28ročný útočník ukázal že má budúcnosť a ponocovanie v nightcluboch, čo ho okrem iného stálo miesto v metropole country hudby, v CSKA za nebezpečenstvo nepovažujú. Ak s niečím nemá tento klub problém, tak s disciplínou.

KHL

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 30. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC