Šport

Juhoamerická kráľovná oslavuje narodeniny, štartuje Copa América 2016

Copa América 2016

Keď pred rovnými sto rokmi usporiadali v Argentíne priateľský turnaj reprezentácií k príležitosti osláv výročia nezávislosti, nikto netušil, že bol práve položený základný kameň k jednému veľkému príbehu, ktorý po sto rokoch posunul latinskoamerický futbal na úroveň náboženstva.

Fanúšikovia spievajú chorály, v uliciach miest panuje karnevalová atmosféra a tie najväčšie hviezdy bojujú o trofej. Prestížna Copa América, kontinentálny pohár latinskoamerických reprezentácií, oslavuje sté narodeniny výročným turnajom prvýkrát v histórii konaným v Spojených štátoch amerických. Stanice Sport1 a Sport2 budú pri tom.

Copa América je skutočným symbolom juhoamerického a stredoamerického regiónu a tradične sa tu stretávajú jednotlivé výbery s tými najväčšími hviezdami v zostave. Nominácia na tento turnaj je veľkou cťou a málokedy sa stane, že by niektorý z hráčov možnosť reprezentovať odmietol, a to aj napriek tomu, že sa koná v čase, keď majú hráči v nohách mnohokrát nesmierne náročnú sezónu v niektorom z európskych veľkoklubov, často prichádzajú bezprostredne po finále Ligy majstrov bez akejkoľvek možnosti regenerovať. Pre diváka ale tento turnaj predstavuje skutočnú pastvu pre oči, pretože v akcii môže sledovať hráčov, ako sú Messi, Suárez, Alvés a ďalší. A o to predsa ide.

Ako už bolo povedané, súčasný ročník je unikátny a veľmi špecifický. V rámci osláv stého výročia organizovania turnaja sa vôbec prvýkrát v histórii koná mimo futbalový región CONCACAF a CONMEBOL a vôbec prvýkrát v histórii zavíta na územie USA. Nie je to pochopiteľne výber náhodný, na americkej pôde nájdeme odbytiská všetkých hlavných sponzorov a jednotlivé hviezdy absolvujú dosť významnú časť predajov svojej „vlastnej značky“ na území najsilnejšej ekonomiky sveta. Do akcie sa tak dostáva desať úžasných štadiónov s kapacitou minimálne päťdesiat tisíc miest, ktoré v rámci svojej bežnej „profesie“ poskytujú zázemie tímom NFL. Copa América 2016 ponúkne 32 zápasov od základných skupín až po finále, ktoré sa uskutoční 26. júna na MetLife stadium v East Rutherforde. Turnaj bude zahájený 3. júna zápasom domácej reprezentácie s Kolumbiou. Celkom šestnásť tímov je rozdelených do štyroch skupín po štyroch a z každej postupujú dva najlepšie tímy do štvrťfinále, ktoré budú mať diváci možnosť sledovať od 16. do 18. júna.

Medzi najväčších favoritov na celkový triumf patrí opäť Argentína. Lenže rovnako to bolo aj vlani, keď vo finále prišiel výpadok s Čile a čakanie na zlatý sen sa tak natiahlo na 23 rokov. Argentína má ale stále k dispozícii jeden z najúžasnejších útokov sveta plný ofenzívnych klenotov, ktoré boli navyše v minulej sezóne brúsené k dokonalosti vo vrcholných európskych veľkokluboch, a mnohé z tých kľúčových prežili fantastické sezóny zakončené titulmi. Mužom číslo jedna je pochopiteľne Lionel Messi, ktorý opäť dotiahol Barcelonu k titulu v Primera division. „Kalašnikov“ síce tentoraz odovzdal do rúk Luisa Suáreza, ale absencia titulu kráľa strelcov rozhodne neubrala na jeho tvorivých schopnostiach a vodcovskej ekvilibristike. Fantastickú sezónu prežil Ángel di María, ktorý sa stal najlepším nahrávačom francúzskej ligy a výrazne pomohol PSG k štvrtému titulu v sérii. Argentína má v útoku aj talianskeho šampióna z radov Juventusu Paula Dybalu či finalistu Ligy majstrov Angela Correu. Výborný, aj keď možno už starnúci argentínsky výber má ale hlavne po minuloročnom finálovom sklamaní jednu z posledných šancí konečne pre Argentínu vyhrať veľký medzinárodný titul. Proti bude ale rad ďalších konkurentov na čele s Čile a Brazíliou.

Na rozdiel od Brazílie, ktorá s predstihom oznámila, že si pošetrí svoje najväčšie opory na čele s Neymarom a Davidom Luizom na domáce Olympijské hry, Čile hodlá obhajovať vlaňajší historicky prvý triumf na Copa América so všetkými oporami. V konečnej nominácii trénera Juana Antonia Pizziho nechýbajú Gary Medel, Arturo Vidal, Alexis Sánchez alebo Claudio Bravo, do dvadsaťtričlenného výberu sa okrem nich dostal aj Charles Aranguiz, ktorý vlani v lete prestúpil z brazílskeho Internacional do Bayeru Leverkusen a na svoj debut v drese nemeckého celku si musel počkať až do 1. apríla. Dôvodom boli pretrvávajúce problémy s achilovkou, po ktorých nakoniec stihol aspoň sedem bundesligových štartov, v ktorých dal dva góly. Čiľania vlani v domácom finále porazili Argentínu až v penaltovom rozstreli a práve s týmto súperom začnú blížiaci sa turnaj, v skupine D ich následne budú čakať Bolívia a Panama. Skvelých hráčov majú vo svojom strede aj reprezentácie ostatných zúčastnených štátov, nech už je to Kolumbia, Venezuela či Mexiko.

Po majstrovstvách sveta a európskom šampionáte je Copa América tretím najväčším futbalovým turnajom planéty a tá tohtoročná, narodeninová sľubuje naozaj zaujímavé predstavenie.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Copa América 2016

Šport
Foto Sport1, fotolia
pondelok 6. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC