Šport

Hokejová Liga majstrov– mladšia sestra rastie ako z vody

Hokejová liga majstrov

Vo vzduchu to viselo dlho a bolo len otázkou času, kedy dostane projekt hokejovej Európskej klubovej konfrontácie zelenú. S futbalovou Ligou majstrov sa CHL rovnať nemôže a nikdy ani nebude, ostatne pozrime sa na pár čísel.

Futbalová Liga majstrov trhá rekordy v rôznych mutáciách a variantoch už od šesťdesiatych rokov a vo svojej aktuálnej podobe je najsledovanejšou futbalovou súťažou sveta od roku 1992. Z logických dôvodov nie sú na mieste ambície vyrovnať sa futbalovej staršej sestre na poli ziskov, či práve už spomínanej sledovanosti, ostatne nie je problém dať si dokopy jedna a jedna v zmysle uvedomenia si, kde je situované ťažisko najlepšieho futbalu a najlepšieho hokeja sveta. Súvisí to s rodiskami oboch populárnych ľudských činností na poli vrcholového športu. Ale aj napriek tejto americko-európskej nuanse je jasné, že európsky hokej si zaslúži nadnárodnú súťaž, ktorá divákom prinesie zážitky, hráčom cennú konfrontáciu a pre všeobecnú verejnosť pocit, že Európa ide s dobou.

Champions Hockey League je mladý ambiciózny projekt, ktorý vznikol pôvodne ako výročný turnaj ku stým narodeninám Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. Pravda je taká, že počiatky neboli jednoduché. Kluby pristupovali k novovzniknutej aktivite so značnou skepsou – cestovanie, narušenie harmonogramu prípravy na sezónu a následne príliš zaplnený kalendár v čase dôležitých majstrákov v domácich súťažiach. Profesionálnym klubom ale nezostalo nič iné, než túto problematiku prekusnúť v záujme rozvoja hokeja ako takého. Tak sa teda odohral vôbec prvý ročník neskoršej CHL medzi 8. októbrom 2008 a 28. januárom 2009.

Historicky prvým víťazom sa stal tím ZSC Lions. Podstatne väčším problémom bol ale nezáujem sponzorov, ktorí myšlienku zjednotenia súťaže pre európsku špičku nepochopili, alebo pochopili, ale nevnímali ju ako lukratívnu. Projekt bol po jedinej sezóne zastavený. IIHF sa však myšlienky nevzdala a v decembri roku 2013 oznámila zrod European Trophy, ktorá vstúpila do svojej prvej sezóny 2014–2015. Zrodila sa CHL, ako ju poznáme dnes. Do akcie vstúpilo 44 tímov z dvanástich európskych súťaží vrátane štyroch zástupcov českej extraligy. Sparta, Liberec, Pardubice a Vítkovice tak prvýkrát zakúsili náročnú sezónu okorenenú tvrdými konfrontáciami s európskou špičkou. Veď už len Pardubice dostali do základnej skupiny silný švédsky Linkoping či fínsku elitu v podobe TPS Turku. Českú zástavu však doniesla najďalej Sparta, ktorá sa v prvej sezóne CHL dostala ako jediná do play-off. Nadstavbová časť sa stala jednoznačnou fínsko-švédskou bitkou a práve táto dominancia pokračovala aj v ďalšej sezóne. Avšak postupne oslabovala. V minulom ročníku sa už do nadstavby prebilo hneď päť českých účastníkov. Do štvrťfinále však žiadny. Nebol by to ale český hokej, keby neprahol po progrese.

Už v polovici tohto horúceho leta sa hneď sedem českých klubov vrhlo do finálnej fázy ostrej prípravy. Už v polovici augusta ich čakali prvé zápasy Ligy majstrov. A aj napriek tomu, že väčšina hokejových fanúšikov v tom čase u nás riešila otázku, či sú v poriadku zásoby grilovacieho uhlia a dobre chladeného piva, na českých štadiónoch sa ako vietor začali preháňať hviezdy svetového formátu. Pardubice dokázali hneď v prvom stretnutí poraziť víťaza minulej sezóny, švédsku Frölundu. Sparta vyrazila na pôdu nevyspytateľného Krakova, ktorého fanúšikovia patria k najortodoxnejším v Európe, pod Ještedom sa preháňal Petteri Nummelin so svojím TPS a Vítkovice zmerali sily s minuloročným finalistom Kärpätem Oulu. Medzi šestnásť najlepších sa tentoraz dostali hneď traja českí zástupcovia a dvaja z nich dokonca do vzájomnej konfrontácie. Už v októbri tak bolo jasné, že v tejto sezóne bude mať Česko minimálne jedného účastníka vo štvrťfinále. Z bratovražedného súboja Liberca s Vítkovicami napokon aj napriek porážke v prvom stretnutí postúpilo po kvalitnom výkone v odvete mužstvo zo severu Moravy. Sparte sa po domácej prehre 2:4 so švédskym HV 71 moc nádejí nedávalo, ale nad tým, čo sa odohralo v novembri v Jönköpingu, zostáva tak trochu rozum stáť. Pražská Sparta sa vzoprela osudu a hviezdny tím vedený Martinom Thörnbergom porazila na jeho ľade 5:0 a postúpila do štvrťfinále. Do cesty sa jej tak stavia švajčiarsky Bern, na ktorého domáce zápasy chodí až pätnásť tisíc fanúšikov. A tu si odpovedáme na otázku čo robiť pre propagáciu CHL. Víťaziť. To je totiž tá najlepšia reklama.

Ale o to tu úplne nejde. Rovnať sa skutočne nebudú nikdy. Najlepší hokej na svete sa hrá v zámorí, zatiaľ čo futbal v Európe. Myšlienka je to však dobrá a rok od roku si stále viac ľudí dokáže nájsť cestu na štadión, či aspoň k televíznemu prijímaču. V Česku a na Slovensku stačí naladiť Sport 1 či Sport 2 a razom sa vám po obývačke preháňajú hviezdy, ktoré napríklad v minulosti práve v NHL diktovali tamojším borcom, ako sa hrá hokej v Európe.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Hokejová Liga majstrov

Šport
Foto Fotolia
utorok 6. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC