Šport

Futbalový kvalifikačný maraton na Sport 1 a 2 pokračuje

Futbalisti na štadióne

Európska časť bojov o svetový šampionát v roku 2018 sa rozbehla vo veľkom štýle. Padalo množstvo krásnych gólov a nebola núdza o niekoľko šokujúcich výsledkov. Diváci Sport 1 a 2 však dlho bez medzinárodného futbalu nezostanú. Už na začiatku októbra sú, v rámci druhej reprezentačnej pauzy, na programe dva hracie dni v každej kvalifikačnej skupine.

K videniu toho bude aj tentoraz viac než dosť. Veľkú pozornosť bude, okrem iného, pútať bitka skupiny A medzi ťažkými váhami z Holandska a Francúzska. „Oranjes“ majú momentálne jasne stanovený cieľ. Nový kvalifikačný cyklus začali náročným zápasom vo Švédsku, ktorý sa skončil remízou 1:1, hoci zverenci bývalého vynikajúceho obrancu Dannyho Blinda boli lepším a produktívnejším tímom. Francúzsko na začiatku kvalifikácie nastúpilo proti Bielorusku, výsledkom však bola bezgólová remíza. Zápas Francúzsko–
Holandsko sa odohrá v Amsterdam Arene a dá sa očakávať tvrdý boj. Ešte pred ním však oba tímy čaká jedno stretnutie – Holanďania privítajú Bielorusov, Francúzi pre zmenu Bulharov.
 
Minimálne rovnako zaujímavý by mal byť aj duel, ktorý ponúkne skupina G medzi Talianskom a Španielskom. Španieli v osemfinále turnaja ME vo Francúzsku vypadli po prehre 0:2 práve s Talianmi a kvalifikačný duel sa tak zrejme ponesie v duchu futbalovej pomsty. Jasný signál všetkým súperom dali zverenci Julena Lopeteguiho už v úvodnom zápase. V Leóne si Španieli nekompromisne poradili s outsiderom z Lichtenštajnska v pomere 8:0. Hattrickom sa prezentoval David Silva, po dvoch góloch dali Álvaro Morata a Diego Costa.
 
Táto trojica sa postaví jednej z najlepších defenzív na svete. Taliani sa spoliehajú na skúsenú štvoricu z Juventusu v zložení Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci a Andrea Barzagli. Tá bola v minulej sezóne Serie A štatisticky najlepšia v súťaži a v kvalifikačnom cykle pred ME, aj vďaka nej, Taliani neprehrali jediný zápas. Na začiatku septembra nastúpili na pôde nevyspytateľných Izraelčanov a po nepríjemnom boji zvíťazili 3:1. To sú výsledky, ktoré väčšina futbalových fanúšikov očakávala. Čo však nečakal skoro nikto, bolo zaváhanie novopečeného majstra Európy, Portugalska. V skupine B je tím okolo Cristiana Ronalda najväčším favoritom na priamy postup z prvého miesta. Súperom číslo jedna by mu mal byť výber Švajčiarska, ktorý na turnaji výkonnostne rozhodne nesklamal. A v úvodnom vzájomnom dueli v Bazileji sa futbalový vzostup helvétskeho kríža jasne ukázal. Domáci porazili Portugalcov, tentoraz bez zraneného Cristiana Ronalda, 2:0 a urobili prvý výrazný krok smerom k postupovej pozícii.
 
Zabudnúť nesmieme samozrejme ani na českých a slovenských reprezentantov. Výber nového trénera Česka, Karla Jarolíma, začal nový kvalifikačný cyklus domácim zápasom proti Severnému Írsku. To bolo donedávna považované za outsidera väčšiny európskych súbojov, avšak v posledných rokoch prišlo výrazné zlepšenie a pred turnajom vo Francúzsku dokonca tím Michaela O‘Neilla vyhral svoju skupinu.
 
V Prahe na Letnej vzájomný zápas skupiny C skončil bez gólu a to aj napriek mnohým šanciam domácich futbalistov. Tých čaká v októbri ultimátny test. Idú totiž na ihrisko posledného majstra sveta, Nemecka. Zverenci Joachima Löwa sa síce rozlúčili s dlhoročným kapitánom Bastianom Schweinsteigerom, ale zo svojej sily nič nestratili. Na úvod bez problémov zdolali Nórsko 3:0 a na domácej pôde budú ešte silnejší.
 
Slovenskí futbalisti museli proti favoritovi skupiny F nastúpiť hneď skraja. Trnava privítala futbalistov Anglicka, ktorí sa proti zodpovednej hre Slovenska dlho trápili, rozhodujúci gól dali až v poslednej minúte nadstaveného času. V októbri čaká Slovákov meranie síl s ďalším ostrovným súperom, v domácom zápase nastúpia proti Škótsku a šance na plný bodový zisk budú určite vyššie. Ďalšia reprezentačná pauza toho jednoducho ponúkne mnoho. Bola by škoda, keby ste si neurobili čas na ten najkvalitnejší medzinárodný futbal.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Kvalifikácia na futbalové MS

Šport
Foto Sport1
sobota 1. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC