Šport

French Open tradičně na Eurosporte

French Open tradičně na Eurosporte

V nedeľu 28. mája odštartuje na Eurosporte rozsiahle vysielanie 116. ročníka najväčšieho antukového turnaja sveta, French Open. Na divákov čaká každý deň viac ako 20 hodín živého vysielania na oboch programoch Eurosportu, navyše množstvo hodín záznamov vo večerných, nočných a ranných hodinách.

Eurosport teda predstaví French Open vo veľkorysej ponuke, dokonca najširšej v histórii – diváci uvidia už samotnú kvalifikáciu od 22. mája. Do sveta French Open ich zavedie aj populárny magazín Game, Set and Mats. Slávny švédsky tenista Mats Wilander pozve k rozhovorom všetky tenisové hviezdy a predstaví svoje analýzy jednotlivých zápasov rovnako ako v minulých rokoch. Jeho hosťom bude o. i. aj bývalá svetová jednotka John McEnroe, ktorý tiež rozšíril tím Eurosportu a navyše si užíva zábavnú úlohu tzv. samozvaného komisára tenisu. Bývalý kouč Sereny Williams Patrick Mouratoglou vtiahne divákov do taktických a technických zákutí tenisu v magazíne The Coach. Hlavnou expertkou na českej verzii bude bývalá profesionálna tenistka Sandra Kleinová.

Bude to nepochybne atraktívny a napínavý grandslam. Prvý ročník sa konal už v roku 1891 pod názvom Championnat de France. A to je naozaj dlhoročná tradícia… V súčasnosti sa vďaka svojim parametrom – pomalému antukovému povrchu či absencii tiebreaku v rozhodujúcej sade zápasu – radí grandslam French Open medzi najťažšie tenisové turnaje na svete. Pravidelne druhý grandslamový turnaj sezóny sa už od roku 1928 hrá v rozľahlej tenisovej aréne Stade Roland-Garros v susedstve Boulonského lesíku.

Favoriti French Open

Prvý tohtoročný grandslam Australian Open ohlásil dlho očakávaný návrat dvojice Roger Federer a Rafael Nadal na výslnie, a na French Open je predovšetkým španielsky tenista ako doma. Pýši sa totiž najväčším počtom titulov v tzv. Open ére – na Roland-Garros triumfoval deväťkrát. Dobre naladený Nadal sa už dostal zo všetkých problémov, v apríli vyhral turnaj v Monte Carle a rád by zaútočil na jubilejný desiaty titul. Mužská dvojhra však bude tento rok veľmi otvorená, hráčov túžiacich po grandslamovom triumfe je mnoho – obhajca Novak Djoković, minuloročný finalista Andy Murray, víťaz 2015 Stan Wawrinka, nepochybne aj znovuoživený Roger Federer, ktorý „antukové majstrovstvá sveta“ vyhral len raz a štyrikrát prehral vo finále. A ďalej po rebríčku stúpajúci Dominic Thiem, David Goffin, alebo niekto z domácich tenistov, ktorí čakajú na úspech od roku 1983, kedy sa radoval Yannick Noah.

A otvorená bude aj ženská dvojhra. Serena Williams v apríli oznámila, že je tehotná, a aj vďaka jej absencii sa otvárajú šance pre dlhší zástup favoritiek, medzi ktorými je aj Karolína Plíšková, ktorá bude na francúzskom grandslame nasadenou dvojkou. Titul obhajuje Španielka Garbiñe Muguruza.

Česká stopa na French Open

Československí tenisti staršej éry zanechali na French Open výraznú stopu, veď trikrát vyhral turnaj Ivan Lendl, pred ním dvakrát Jan Kodeš. Lenže v ére samostatnej Českej republiky sa ešte žiadny český reprezentant neprebojoval do finále. Najlepší český tenista Tomáš Berdych vlani postúpil až do štvrťfinále, v ktorom prehral v troch setoch s neskorším víťazom Novakom Djokovićom. Jedinou československou či českou víťazkou French Open je Hana Mandlíková a predvlani si finále zahrala Lucie Šafářová. Dokáže tento rok Karolína Plíšková dosiahnuť na svoj prvý grandslam?

Eurosport ponúkne kompletný program French Open zo všetkých kurtov na svojom internetovom prehrávači Eurosport Player.

Víťazi French Open za posledných 10 rokov

2016 Novak Djoković / Garbiñe Muguruza
2015 Stan Wawrinka / Serena Williams
2014 Rafael Nadal / Maria Šarapovová
2013 Rafael Nadal / Serena Williams
2012 Rafael Nadal / Maria Šarapovová
2011 Rafael Nadal / Li Na
2010 Rafael Nadal / Francesca Schiavone
2009 Roger Federer / Svetlana Kuznecova
2008 Rafael Nadal / Ana Ivanović

French Open

Šport
Foto Eurosport
pondelok 22. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC