Šport

Formula 1: Otvorte oči, prichádza kráľovná

Formula 1

Niekto má rád holky, iný zase vdolky, hovorí sa to tak? Zrejme áno, ale sú oblasti, ktoré takto striktnú diverzifikáciu neznesú.

Paleta ponuky športových disciplín v televíznom vysielaní je nesmierne široká a sledovať dnes môžete už aj zápasy polonahých dievčat v mede či veľmi populárne majstrovstvá sveta v šípkach. Ale nech sú vaše fanúšikovské chute zamerané akokoľvek nevšedne, kráľovná športu, so všetkou úctou k atletike, je iba jedna. Je totiž najrýchlejšia a najdrahšia. Spoločnosť AMC Networks International Central Europe, ktorá prevádzkuje stanice Sport1 a Sport2, získala exkluzívnu trojročnú zmluvu na vysielanie pretekov Formuly 1 v Českej republike a na Slovensku. Pohodlne sa usaďte, zapnite si osembodový bezpečnostný pás a zošliapnite plynový pedál. Čaká nás ostrá jazda.
 

Nová sezóna a najmladší pilot

Nový príbeh, v minulosti desaťvalcových „atmosfér“ a dnes preplňovaných šesťvalcov, sa začne odvíjať 15. marca budúceho roka, kedy otvorí svoje brány legendárny osemdesiattisícový okruh okolo jazera Albert Park v austrálskom Melbourne. Vedeli ste, že práve na tomto okruhu nastúpil prvýkrát v kariére Fernando Alonso? Mal devätnásť rokov a dvesto osemnásť dní. V roku 2001 sa tak stal štvrtým najmladším pretekárom F1 v histórii. Teraz spoločne s Alonsom a ďalšími vstúpime do 66. ročníka v kráľovskej disciplíne Formule 1. Kalendár pre sezónu 2015 zahŕňa dvadsať veľkých cien. Do akcie vstúpi desať tímov so svojimi dvadsiatimi jazdcami. A čakajú nás opäť veľké zmeny. Keď už bola reč o devätnásťročnom Alonsovi, tak vedzte, že takto prestarnutí debutanti sa dnes už nenosia. Vo farbách tímu Scuderia Toro Roso usadne do kokpitu syn bývalého pilota Josea Verstappena, Max. Bude mať iba sedemnásť rokov a 164 dní, takže zatiaľ čo o civilnom vodičáku si môže nechať len snívať, preháňať tie najväčšie svetové esá na kráľovských okruhoch bude celkom iste s veľkou chuťou.  
 

Škatule, škatule…

Ďalšia výrazná zaujímavosť sa však dá oprieť o podstatne zvučnejšie meno. Svoj Red Bull Racing tím opúšťa po dlhých pätnástich rokoch štvornásobný svetový šampión Sebastian Vettel a na jeho miesto sa posunie Daniil Kvjat z Toro Rosso. Vettel oznámil svoj odchod už pred októbrovou Veľkou cenou Japonska a namierené má priamo k talianskej legende z Maranella. Podľa denníka La Repubblica by mal vo Ferrari inkasovať 20 miliónov eur. Ďalšie bonusy môže získať za víťazstvo a zisk titulu. Tak uvidíme.
 
Veľké novinky sa odohrajú aj medzi tímami. Do hry sa vracia legendárna Honda. Tá sa stala hybnou silou rozvodového konania v dvadsaťročnom partnerskom vzťahu medzi McLarenom a Mercedesom. Honda vstupuje do hry s úplne novým šesťvalcom a inováciou Energy Recovery System. Honda sa tak vracia k spolupráci z prelomu deväťdesiatych rokov. Mercedes-Benz ale bez využitia dlho neostal, od novej sezóny bude dodávateľom pohonných jednotiek tiež pre stajňu Lotus. Nový ročník prinesie zmeny aj v usporiadateľskej rovine. Veľká cena Nemecka sa podľa nastavenej dohody medzi Nürburgringom a Hockenheimringom vracia na prvý menovaný, kde sa rozoznejú motory 19. júla. Najzaujímavejšou novinkou je však bezpochyby návrat strateného syna. Prvýkrát od roku 1992 sa bude asfalt gumovať tiež na Autodrómo Hermanos Rodríguez v Mexico City. Veľkú cenu Mexika uvidíte na Sport TV 1. novembra 2015.
 

Formula 1

Šport
Foto Sport TV
nedeľa 15. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC