Šport

Formula 1: F1 sa vracia!

Formula 1

Vettel vo Ferrari, silná dvojica Mercedesu, alebo ambiciózny Red Bull? Štartuje nová sezóna Formuly 1, buďte pri tom!

V laňajší ročník najpopulárnejšieho motoristického športu na svete ovládol Brit Lewis Hamilton, napriek tomu je to Sebastian Vettel, ktorý plní titulné strany športových magazínov. Prestup štvornásobného majstra sveta z Red Bullu do Ferrari totiž vyvolal vo svete Formuly 1 poriadny rozruch. Pritom nebyť ponuky legendárnej talianskej stajne, nemecký sympaťák sa tento rok v kokpite vôbec nemusel objaviť. 
 

Lano z Ferrari

Rodák z Heppenheimu dlho hľadal novú motiváciu, až prišla sama. Vedenie Ferrari prežilo sklamanie v podobe šiesteho miesta Fernanda Alonsa a dokonca až dvanástej priečky Kimiho Räikkönena, a tak neváhalo a uzavrelo spoluprácu práve s Vettelom. Podľa šéfa stajne Mercedes, Toto Wolffa, prinesie Sebastian Vettel do Ferrari čerstvý vietor. „Keď podpíšete štvornásobného majstra sveta, ktorý je plne motivovaný, nemôžete očakávať nič iné, než posun vpred,“ povedal Wolff pre Sport Bild. A presne to si vo Ferrari od Vettela sľubujú.
 
Sám nemecký jazdec stajne Mercedes Nico Rosberg tvrdenie svojho nadriadeného ale rázne spochybnil, keď sám seba pasoval za najväčšieho favorita nadchádzajúceho ročníka. Jeho slovami sa tento rok chystá ďalší súboj dvoch jazdcov Mercedesu, teda Hamiltona a Rosberga.
 
Nico zaostal za svojím tímovým kolegom o šesťdesiatsedem bodov a v minuloročnej sezóne mu patrila strieborná priečka. Mercedes tak po práve opanoval pohár konštruktérov. Podľa Rosberga to ale nebude ani Ferrari s Vettelom a Räikkönenom, ani McLaren s Alonsom a Buttonom, ale práve Red Bull a Williams, ktorí budú najväčšími konkurentmi Mercedesu v boji o víťazstvo.
 

Vettelov nástupca

Danielovi Ricciardovi sa minuloročná sezóna v Red Bulle náramne vydarila, keď úplne zatienil štvornásobného šampióna, tímového kolegu Vettela a získal pre Red Bull všetky tri víťazstvá v sezóne. Po Vettelovom odchode sa tak logicky stáva jasnou jednotkou tímu. Spolu s novým parťákom Daniilom Kvjatom sú pasovaní do roly hlavných prenasledovateľov favorizovaného Mercedesu. Rus Kvjat debutoval v F1 v minulom ročníku v stajni Toro Rosso, dokázal bodovať v piatich pretekoch, tento rok má však omnoho vyššie ciele. 
 

Mladík v Toro Rosso

Ďalšou zaujímavosťou je určite nový jazdec stajne Toro Rosso, Carlos Sainz Junior. Syn trojnásobného svetového šampióna vo World Rally Championship Carlosa Sainza je vo svojich ešte len dvadsiatich rokoch jedným z najmladších pretekárov Formuly 1. 
V minuloročnej sezóne absolútne dominoval v pretekoch Formuly Renault 3.5 Series a stal sa najmladším šampiónom v tejto kategórii. O tomto mladíkovi ešte rozhodne budeme počuť!
 

Okruh v Mexiku sa vracia! 

Tento rok, konkrétne prvý novembrový deň, sa môžeme tešiť na preteky v Mexiku. Okruh hostil Veľkú cenu Mexika v rokoch 1963 až 1970 a 1986 až 1992. Od roku 2015 sa Formula 1 do Mexika vracia. Na okruhu ale nastanú zmeny, zrušená bude okrem iného nebezpečná zákruta Peraltada, ktorú nahradí sekcia zákrut na štadióne Foro Sol.
 

Technický vývoj monopostov 

Hlavným bodom technického vývoja sa pred sezónou 2015 stali tzv. nosy, teda predné časti formúl. FIA pôvodne požadovala, aby sa špičky nosov výrazne priblížili vozovke už pred minuloročnou sezónou. Tento krok mal zabrániť katapultovaniu automobilov do vzduchu počas vzájomných kolízií a následným vážnym nehodám. Väčšina stajní k tomuto kroku ale vlani nepristúpila, stajňa Lotus dokonca prišla s vidlicovitou a nesúmernou špičkou vozidla. Tento rok je ale všetko inak, a tak nielen z estetických dôvodov museli stajne prísť s nosmi formúl nižšie k vozovke.
 

Formula 1

Šport
Foto Sport TV
nedeľa 15. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC